Šport > Košarka
20973 ogledov

Gledalci ponoreli, Luka s prstom na ustih utišal tekmece

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so gostili zasedbo LA Clippers in zmagali s 103:101.

Luka Dončić je v svoji NBA karieri 18-krat presegel mejo štiridesetih točk na tekmah rednega dela in končnice, kar osemkerat pa se je to zgodilo proti moštvu LA Clippers, ki je tokrat gostovalo v Dallasu. Tudi Slovenčev osebni rekord je padel na dvoboju z moštvom iz Los Angelesa, februarja letos je dosegel 51 točk.

V tokratni dvoboj se je Dallas sicer podal s sedmimi zmagami in petimi porazi, Clippers pa so doslej v novi sezoni odigrali 14 dvobojev, osem so jih dobili, šest pa izgubili. Moštvi sta bili pred obračunom sosedi na lestvici zahodne konference, Mavericks so zasedali šesto mesto, njihovi tekmeci pa sedmo.

Mavs so kar šest od omenjenih sedem zmag sicer zabeležili na domačem parketu, tudi tokrat pa so na krilih Dončića dobro vstopili v dvoboj. Slovenski zvezdnik je v prvih petih minutah in pol dosegel šest točk in zbral štiri skoke, po njegovem zadnjem košu, ob tem je bila nad njim storjena še osebna napaka, pa se je gostujoča klop odločila za prvo minuto odmora. Po vrnitvi na parket je Luka zadel še dodatni prosti met za 12:7.

Prvi mož Dallasa se je v naslednjih dveh minutah izkazal še z ukradeno žogo in dvema podajam za trojki Spencerja Dinwiddieja in Doriana Finney-Smitha. Prednost domačih se je hitro povzpela na +12.

Dončić je kasneje dosegel še zadnjih pet točk v četrtini: Najprej je zadel trojko preko Ivice Zubca, nato pa je sledil še uspešen težek met s polrazdalje ob katerem je zahteval tudi prekršek, a ga ni dobil. Enako se je zgodilo tudi povsem ob izteku prvih 12 minut, ko se je odločil za met izza črte, vendar so piščalke sodnikov ostale tiho tudi tokrat. Druga četrtina, ki jo je Luka (12 točk, 6 skokov, 3 asistence) začel na klopi, se je pričela z rezultatom 30:15.

Minili sta dve minuti pred prvim uspešnim metom, tudi tega so zadeli domači, Christian Wood je s trojko tako še povišal naskok. Obe moštvi sta sicer težko prihajali do točk, na polovici četrtine so jih domači dosegli osem, prav vse Wood, gostje pa šest, dva meta za tri točke je zadel Nicolas Batum. 

Pri izidu 38:21 se je na parket vrnil Dončić. Ta je dosegel naslednje štiri točke za +21, gostitelji pa so dosegli natanko dvakrat toliko točk kot Clippers. Njihovo predstavo je dobro odražal tudi prvi zvezdnik Paul George, ki je svoj prvi koš iz igre dosegel šele dve minuti pred koncem prvega polčasa. Luka je v naslednjem napadu z dvema prostima metoma že prišel do 19. in 20. točke.

Na glavni odmor je Dallas odšel s prednostjo 54:32. Poleg 20 točk je Dončić zbral še šest ulovljenih žog, štiri podaje in dve ukradeni žogi. V slednji statistični prvini je tako že ujel svoje povprečje, ki ga uvršča na peto mesto med kradljivci žog v ligi NBA.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino so gostje odprli s šestimi zaporednimi točkami, domači so znova potrebovali dve minuti za prvi koš, za naslednjega pa še dve dodatni. Clippers so se medtem že približali na -14, nato pa sta protinapad Dallasa uspešno zaključila Dwight Powell in Dončić. Za razliko od običajnih akcij slovensko-kanadskega para je tokrat podal Powell, zaključil pa Dončić za 58:42.

Na polovici četrtine je bila razlika iz prvega polčasa že prepolovljena, nato je trojko zadel še George, Zubac je dodal prosta meta, John Wall pa je goste pripeljal do 57:61. Šele tu se je Jason Kidd odločil za minuto odmora, njegova ekipa je v več kot sedmih minutah in pol drugega polčasa zmogla le sedem točk. Delni izid je bil 25:7.

Po vrnitvi na parket je Luka dosegel koš, a so se gostje dve minuti pred koncem četrtine vseeno približali le na tri točke zaostanka. Slovenec je z dvema prostima metoma poskrbel za 65:60. 

Wall je s trojko Clippers približal na -2, vendar je žogo za zadnji napad v roke vzel Dončić in jo ob tesnem pokrivanju uspel poslati skozi mrežico štiri desetinke pred zadnjim piskom sirene v četrtini. Še enkrat več je neuspešno zahteval dodaten prosti met. Na semaforju se je izpisal izid 69:65.

Tokrat je Luka na parketu ostal tudi na začetku zadnje četrtine, že v prvem napadu pa znova ni dočakal sodniškega piska, ob glasnem negodovanju pa si je prislužil tehnično napako. Na klop je sedel ob prednosti 70:68, takoj za tem so Clippers izenačili.

V naslednjih minutah je Wood grešil s prostih metov, Batum pa je na drugi strani s svojo peto trojko iz prav toliko poizkusov poskrbel za 78:73. To je bila največja prednost gostov na tekmi. Luka se je vrnil na parket.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjem času strelsko povsem nerazpoloženi Reggie Bullock je s trojko (1/4) Dallas vrnil v vodstvo, isti igralec pa je na polovici četrtine zadel še en met za tri točke, a je s tem le izenačil na 82:82. Moštvi sta se še nekajkrat zamenjali v vodstvu, nato pa je Bullock natanko dve minuti pred koncem zadel še tretjo trojko in Mavericks popeljal do vodstva 96:93. Clippers so vzeli 'timeout'.

Enaipetdeset sekund pred koncem je George košarkarje iz Los Angelesa približal le na točko zaostanka. A sledil je izjemen koš Dončića. Napad Dallasa se je namreč že zaključeval, žoga pa je domačim igralcem nekontrolirano bežala proti avtu. Luka jo je ujel in jo vrgel še pred zvokom sirene in s trojko poskrbel za 102:98. Pri vračanju v obrambo si je prislonil prst na ustnice in tako nakazal, da je 'utišal' goste.

Ti so se preko Georgea znova približali na dve točki zaostanka, na drugi strani je sedem sekund pred koncem Bullock zadel le en prosti met. Na drugi strani so se domačini odločili za hiter prekršek, s tem so preprečili met za tri točke, ki bi lahko prinesel podaljšek. Batum je zadel prvi prosti met, drugega namerno zgrešil, žoga pa se je od Roberta Covingtona odbila izven igrišča. Sodnica je sprva pokazala, da naj bi ta pripadla gostom, a je po posvetu z drugim sodnikom spremenila odločitev.

Domači so dobro izvedli žogo iz avta, Tim Hardaway Jr. je namreč ostal sam in jo po podaji mirno 'driblal' do piska sirene.

Luka je ob metu iz igre 11/22 (9/17 za dve, 2/5 za tri točke, 11/11 prosti meti) dosegel 35 točk, poleg teka pa vknjižil še 11 ulovljenih žog, 5 podaj in 3 ukradene žoge. Mejo desetih točk so prekoračili še štirje njegovi soigralci: Finney-Smith (21), Dinwiddie (16), Wood (15) in Bullock (13). Slednji je štiri trojke in vseh 13 točk, kar je njegov rekord sezone, dosegel v zadnji četrtini.

Pri Clippers je 23 točk znral George, eno manj pa Batum (trojke 7/7).

 

 

Nova sramota Brooklyna

V Portlandu pa domača zasedba Trail Blazers ni imela lahkega dela, da je premagala Spurs (117:110) in se utrdila na prvem mestu na zahodu.

Velja izpostaviti tudi tekmo v Sacramentu, kjer so tamkajšnji Kings s kar 153:121 premagali Brooklyn Nets za četrto zaporedno zmago. V zgodovini franšize so več točk na tekmi pred tem dosegli 2. januarja 1993, ko so s 154:98 ugnali Philadelphio.

New Orleans Pelicans so premagali Memphis Grizzlies (113:102), kljub temu, da je Ja Morant za poraženo ekipo dosegel 36 točk.

Košarkarji Utah Jazz so doma klonili proti New York Knicks (111:118). To je bil že tretji zaporedni poraz za Utah.

 

* Izidi:
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies    113:102
Dallas Mavericks - LA Clippers              103:101
(Luka Dončić: 35 točk, 11 skokov, 5 podaj, 3 ukradene žoge v 39:43 minute za Dallas)
Utah Jazz - New York Knicks                 111:118
Portland Trail Blazers - San Antonio Spurs  117:110
Sacramento Kings - Brooklyn Nets            153:121

* Vzhodna konferenca:
Boston Celtics                       11    3   78,6
Milwaukee Bucks                      10    3   76,9
Atlanta Hawks                         9    5   64,3
Cleveland Cavaliers                   8    5   61,5
Washington Wizards                    8    6   57,1
Toronto Raptors                       8    7   53,3
New York Knicks                       7    7   50,0
Philadelphia 76ers                    7    7   50,0
Indiana Pacers                        6    6   50,0
Miami Heat                            7    7   50,0
Chicago Bulls                         6    8   42,9
Brooklyn Nets                         6    9   40,0
Orlando Magic                         4   10   28,6
Charlotte Hornets                     4   11   26,7
Detroit Pistons                       3   12   20,0

* Zahodna konferenca:
Portland Trail Blazers               10    4   71,4
Denver Nuggets                        9    4   69,2
Utah Jazz                            10    6   62,5
Phoenix Suns                          8    5   61,5
Dallas Mavericks                      8    5   61,5
Memphis Grizzlies                     9    6   60,0
New Orleans Pelicans                  8    6   57,1
Sacramento Kings                      7    6   53,8
LA Clippers                           8    7   53,3
Minnesota Timberwolves                6    8   42,9
Oklahoma City Thunder                 6    8   42,9
Golden State Warriors                 6    8   42,9
San Antonio Spurs                     6    9   40,0
Los Angeles Lakers                    3   10   23,1
Houston Rockets                       2   12   14,3
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice