Šport > Košarka
7431 ogledov

Američani obširno ob Lukovem rojstnem dnevu

luka dončić Reševalni pas/Twitter
Sloviti ameriški časnik je objavil obširen članek o mladem slovenskem zvezdniku.

Luka Dončić na letošnji zadnji dan februarja praznuje svoj 20. rojstni dan, v svoji kratki karieri pa je že dosegel več kot večina njegovih profesionalnih kolegov. Po osvojitvi evropskega naslova s Slovenijo in madridskim Realom (slednjega je obogatil z nazivom MVP Evrolige) se je lani preselil v NBA in presegel vsa pričakovanja.

Luka Dončić Velemojster Šport Luka Dončić danes praznuje, v analih ob boku LeBrona

Postal je edini najstnik v zgodovini lige, ki je dosegel več kot en trojni dvojček, pravzaprav je tovrstni mejnik zabeležil štirikrat. Za primerjavo: LeBronu Jamesu je to uspelo le enkrat. Dončićeva statistika je sila impresivna, navijače pa navdušuje s svojo dostopnostjo. Sloviti časnik New York Times je zbral citate znanih košarkarskih imen in za mnenje o Dončićevem fenomenu in razvoju povprašal njegovo mamo Mirjam Poterbin.

"To so bile njegove sanje. Že pri sedmih letih je govoril o NBA. Sama pogosto zajokam," je za NY Times dejala Poterbinova, ki živi v neposredni bližini sinovega domovanja. Razkrila je še, da je bil Luka sprva zelo žalosten, ker kljub številnim glasovom navijačev ni bil izbran na All-Star tekmo.

Dončić je obnorel košarkarsko Ameriko in čeprav Dallas Mavericks letos že tretjo sezono zapored ne bodo zaigrali v končnici, so njihova gostovanja zaradi Dončića dobro obiskana. "Ko zdaj pridemo v kakšno mesto, tudi če pridemo sredi noči, nas čaka veliko ljudi, ki želijo, da jim Luka podpiše to ali ono. Kot da bi bili (Golden State, op. a.) Warriors," je o "lukamaniji" dejal sloviti Dirk Nowitzki.

dončić nowitzki | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

luka dončić Izjava leta Šport "Luka misli, da lahko poda skozi nasprotnikovo zadnjico."

Luka Dončić na tekmo povprečno dosega 20,9 točke, 7,2 skoka in 5,7 asistence.

Dončićev tesni prijatelj, sicer član Denver Nuggets Juancho Hernangómez, dobro pozna Dončićev značaj. "On je zmagovalec - v Evropi je osvojil vse. Zato vedno, kadar izgubi, postane zelo jezen." Podobno opazko je na njegov račun podal trener Dallasa Rick Carlisle: "Porazov ne prenaša dobro. To je dejstvo. Toda tudi jaz jih ne prenašam dobro."

"Hočem se zadržati, preden omenjam imeni kot sta LeBron James Magic Johnson, ki sta bila zvezdnika, ki sta na igrišču lahko počela vse, toda očitno je, da ima Luka enake lastnosti. Njegova velikost je varljiva, prav tako njegova moč in hitrost. Veliko bolje kot vrstniki razume, kako je treba uporabiti telo v akcijah in izsiljevati prekrške," je dodal Carlisle.

luka dončić rick carlisle | Avtor: Profimedia Profimedia

Velik Dončićev oboževalec je trener LA Clippers Doc Rivers: "On je skoraj moj najljubši igralec za gledanje, ne samo med novinci. Igra z veliko navdušenja, to rad vidim. Njegov način igre je zelo inteligenten. Zanj je le nebo meja. Počakajte, da se spravi v optimalno formo."

Prav o Dončićevi fizični formi oziroma postavi in telesnih sposobnostih je bilo v ZDA največ dvoma pred letošnjo sezono. Imel je malce več kilogramov od pričakovanj, saj je, po posvetu s strokovnjaki, od maja do septembra večino časa počival, potem ko je bil predhodno poletje po klubski sezoni v reprezentančnem pogonu. 

Dončić je, potem ko je na družbenih omrežjih tu in tam postal tudi tarča zbadljivk, spremenil prehranjevalne navade. Decembra je na pobudo kluba najel zasebnega kuharja, ki skrbi za njegovo jedačo pred tekmami in v dnevih, ko ni tekme. Ameriški mediji so poročali, da je Slovenec v svojo dieto vključil tudi več svežih sokov.

Prva Dončićeva sezona v NBA je torej fantastična. Če se bo razvijal po napovedih, pa nas v naslednjih letih po njegovi zaslugi čaka še precej več košarkarskih užitkov.

Goran Dragić Video Šport Slovenski večer v NBA s 53 doseženimi točkami
Komentarjev 2
  • jakec1575 13:11 28.februar 2019.

    Ni debelost problem. Ob genetsko prilagojeni prehrani, za kar danes obstajajo testi, se lahko njegovi nastopi izboljsajo vsaj za 10%. Jesti bureke in čevapčiče in biti najboljsi pac ne gre.

Sorodne novice