Šport > Košarka
5355 ogledov

Izračunano: Dončić največji talent v zgodovini

Luka Dončić Epa
Ameriška analitična stran Analytics 101 je izračunala, da je Luka Dončić največji talent v zgodovini košarke.

Nabor lige NBA je za košarkarske navdušence zagotovo eden izmed najbolj razburljivih dogodkov v letu. Letošnji nabor pa bo slovenskim ljubiteljem košarke ostal še toliko bolj v spominu, saj se je nanj prijavil tudi naš as Luka Dončić.

Luka Dončić Najvišje kot branilec Šport Luka Dončić ima nov klub, na izboru je bil takoj zamenjan

Morda tokratni nabor ni vseboval toliko menjav igralcev, kot se je pričakovalo, a je bil vseeno poln preobratov ter predvsem nesoglasja pri izbiri prvih igralcev. Nekateri so namreč mnenja, da bi naš Luka moral biti izbran kot prvi, spet drugi so mnenja, da Deandre Ayton vseeno še nekoliko bolj izstopa, spet nekateri (Američani) pa so mnenja, da Evroliga sploh ni prava liga in da si Luka ne zasluži biti niti med prvih 20.

Ameriška analitična spletna stran Analytics 101 se je odločila, da tako kot vsako leto opravi analitično oceno novincev ter napove njihov doprinos ekipam. Prišli so do ugotovitve, da so definitivni zmagovalci nabora Dallas Maverics, ki so po menjavi pridobili pravico do tretjega izbora, tako imenovane "Slovenske senzacije" Luke Dončića.

Pri svoji analizi so se osredotočili predvsem na eno ključno meritev, to je WARP.

Wins Above Replacement je napredna meritev, ki meri vrednost posameznega igralca za neko ekipo v primerjavi z nadomestnim igralcem.

WARP


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Kevin Pelton, ki velja za izumitelja WARPa je sam izračunal pričakovani WARP prvih petih sezon za največje talente letošnjega nabora:

1.) Luka Dončić, Dallas Maverics (3. izbor); WARP: 5,8

Luka Dončić | Avtor: Twitter Dallas Mavericks Twitter Dallas Mavericks

2.) Deandre Ayton, Phoenix Suns (1. izbor); WARP: 3,2

Ayton | Avtor: Twitter Twitter

3.) Trae Young, Atlanta Hawks (5. izbor); WARP: 3,0

Young | Avtor: Twitter Twitter

4.) Jaren Jackson Jr., Memphis Grizzlies (4. izbor); WARP: 2,8

Jackson | Avtor: Twitter Twitter

5.) Michael Porter Jr., Denver Nuggets (14. izbor); WARP: 2,7

Porter | Avtor: Twitter Twitter

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Pelton je v svojo enačbo zajel več parametrov, med drugim igralčevo pozicijo, mere, dosedanje nastope ...
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pelton pa ni prišel zgolj do ugotovitve, da je Luka najboljši igralec na letošnjem naboru, pač pa je Luka z WARPom 5,8 najboljši igralec na naboru od leta 2003 dalje, ko je Pelton prvič začel analitično spremljati novince.

V tem času je Pelton ocenil več kot 800 igralcev in izmed vseh se je Luki še najbolj približal Anthony Davis, ki je leta 2011 prejel oceno 5,5.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice