Šport > Košarka
11968 ogledov

Ker so ga 'premalo' udarili po glavi, je Luka odločil tekmo

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so v zadnji četrtini zapravili 20 točk naskoka, a na koncu vseeno slavili s 104:101 proti LA Lakers.

Luka Dončić in soigralci so tokrat gostovali v Los Angelesu, kjer so jih pričakali LeBron James in kolegi. Dallas Mavericks so se v dvoboj podali po dveh porazih, kar se jim je zgodilo prvič v sezoni. Lakers so v zadnjem času igrali dobro, saj so nanizali tri zmage.

Slovenski as dvoboja ni odprl na običajen način, saj je imel težave z metom, prvo točko pa je dosegel pol minute pred polovico četrtine, polovično je bil uspešen na črti prostih metov. Kljub temu je takrat zasedbo iz Teksasa popeljal do prednosti z 11:10. Dvoboj je bil tudi v nadaljevanju četrtine izenačen, po zaostanku s 16:19 pa je Luka zaporedoma dosegel pet točk, tako vrnil Mavericks v vodstvo, kmalu zatem pa sedel na klop.

Manjšo prednost so gostje ohranili do konca prvih 12 minut. Šest sekund pred zadnjim piskom sirene je Tim Hardaway Jr. z enim zadetim prostim metom poskrbel za 29:25.

Druga četrtina pa je povsem pripadla Dallasu. Dončić se je na parket vrnil po treh minutah, hitro je vpisal še četrto in peto asistenco, tretji napad v tem nizu pa je zaključil z uspešnim metom za tri točke. Ko je nato še dvakrat podal za trojki Derricka Jonesa Jr., se je na semaforju izpisal izid 51:38. Do konca prvega polčasa je ostalo še pet minut.

Ljubljančan je ob koncu druge četrtine poskrbel tudi za do takrat najvišjo prednost gostujoče ekipe. Pol minute pred odhodom na glavni odmor je namreč postavil končni rezultat prvega polčasa s košem za 62:46. V prvih dveh četrtinah je zbral 13 točk, pet skokov, sedem asistenc in ukradeno žogo.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine je nadaljeval tam, kjer je zaključil ob koncu druge. Dosegel je namreč prvih pet točk, z dvema prostima metoma in trojko je Dallas odpeljal na 67:49. Obramba sicer ni blestela, a Lakers vseeno niso uspeli priti bližje, Dončićevo vlogo je v napadu prevzel Kyrie Irving. 

Edina slaba novica za goste je prišla po petih minutah igre v drugem polčasu. Po podaji Slovenca je visoko v zrak skočil odlični novinec Dereck Lively II, nato pa grdo padel na tla in obležal. V garderobo so mu morali pomagati, šlo naj bi za poškodbo spodbjega dela hrbta.

Dončić je še pred polovico četrtine prišel že do 22 točk, ko je zadel še naslednjič, pa so Mavericks še vedno vodili za 16 točk pri 81:65. Nato je znova dobil na voljo nekaj počitka.

Kljub temu je Josh Green s trojko poskrbel za najvišjo prednost Dallasa in postavil končni izid četrtine pri 91:71. Avstralec je dosegel že 15 točk, kar je bil njegov rekord sezone.

Luka je na začetku zadnje četrtine dosegel dve točki s črte prostih metov, nato pa se je gostom povsem ustavila igra v napadu. Omenjeni točki sta bili edini Dallasa v prvih petih minutah in pol četrtine, Mavericks tako niso niti enkrat zadel iz igre. Lakers so se z delnim rezultatom 12:0 približali na 86:93.

Dončić je serijo domačih prekinil še z dvema prostima metoma, a je James nato odgovoril s petimi zaporednimi točkami. Lakers so v zadnji četrtini iz igre metali 8/13, Mavericks 0/11. Bilo je 95:92.

Šele dobre štiri minute pred koncem je Luka zadel prvi met iz igre Dallasa v zadnji četrtini. 

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Jezerniki bi lahko prišli še nekoliko bližje, a sta po dva prosta meta zgrešila Jaxson Hayes in James. Na drugi strani je bil po prodoru uspešen Irving za 99:92.

A Lakers so se približali pred zadnjima dvema minutama in pol s trojko Jamesa in košem Taurena Princa.

Dve minuti pred koncem je Dončić dobil udarec po glavi, sodniki so dosodili prekršek, a so se nato po 'challengu' domačih delilci pravice odločili, da je šlo za 'malenkosten' kontakt ter žogo prisodili gostiteljem. Ti so nato z dvema košema že povedli s 101:99, s tem rezultatom pa se tudi je krenilo v zadnjo minuto.

Dončić je zgrešil v naslednjem napadu, enako tudi James na drugi strani.

A za 'premalenkosten' prekršek se je Luka še uspel maščevati. Dvaindvajset sekund pred koncem je namreč po njegovi podaji trojko zadel Irving, Dončić pa je nato uspešno prekinil podajo pod koš in prišel do druge ukradene žoge.

Sledila sta dve osebni napaki nad Irvingom, po prvi Lakers še niso izpolnili bonusa, Kyrie pa je slabe tri sekunde pred koncem s prostima metoma poskrbel za 104:101.

Po minuti odmora je žoga prišla do Jamesa, ta je iz kota s trojko poskušal izsiliti podaljšek, a mu ni uspelo.

Dončić se je zelo približal trojnemu dvojčku, ob pomanjkanju košev iz igre je sicer edino podajo v zadnji četrtini zbral prav ob odločilnem Irvingovem košu. Vknjižil je 30 točk, 12 skokov, 8 asistenc in dve ukradeni žogi, vključno s tisto štiri sekunde pred koncem dvoboja. Ob tem tokrat ni izgubil žoge.

Irving je dosegel 28 točk, Green 15, v zadnjem času razpoloženi Hardaway Jr. pa je bil četrti strelec Dallasa s sedmimi točkami. Izkazal se je Richaun Holmes, ki je ob zaskrbljajoči poškodbi Livelyja tokrat prišel do nekoliko večje minutaže in zbral kar 10 skokov, od tega tri v napadu. Dosegel je štiri točke.

James je v svojo statistiko vpisal 26 točk, Austin Reaves pa 17.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice