Šport > Košarka
5415 ogledov

Ko Luka doseže več kot 26 točk ...

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so še tretjič klonili na gostovanju v Phoenixu. Suns so slavili s 110:80.

Po dveh porazih na prvih dveh tekmah v Phoenixu, ko so Luka Dončić in soigralci boječe krenili v dvoboja, je Dallas nato pokazal povsem drugačen obraz pred domačimi gledalci. S precej bolj agresivno igro so košarkarji iz Teksasa tako serijo drugega kroga končnice izenačili na 2:2 v zmagah. Tokrat so se znova morali podati na gostovanje v Arizono, zmagovalec pete tekme je v zgodovini lige NBA v 82 odstotkih prišel do napredovanja.

Dallas je na prvih dveh tekmah obakrat zaostal z 0:9, tokrat je po petih minutah igre vodi s 15:9. Luka je z metom 3/3, enkrat je bil uspešen tudi izza črte za tri točke, vpisal že sedem točk, podelil je še asistenco za eno izmed dveh trojk Doriana Fiiney-Smitha. Preostali dve točki je prispeval Jalen Brunson. 

Uradno najboljši trener rednega dela sezone Monty Williams je nalet gostov skušal zaustaviti z minuto odmora, po njej je štiri točke za domače dosegel Devin Booker, vendar je z enako mero odgovoril tudi slovenski zvezdnik. Po njegovem košu ob izteku napada se je na semaforju izpisal izid 21:13.

V nadaljevanju četrtine so se gostitelji predvsem po zaslugi razigranega Bookerja približali in imeli po skokih v napadu na voljo tri mete za izenačenje, a so vse poizkuse za tri točke zgrešili. Četrtina se je tako končala z vodstvom Mavericksov s 26:23. Luka je zbral 11 točk, 4 skoke in dve asistenci.

Začetek druge četrtine je Slovenec presedel na klopi, njegovi soigralci pa so z dvema zaporednima trojkama Davisa Bertansa, ob drugi je dobil na voljo še dodaten prosti met, oddaljili od tekmeca. Ko je nato enega od dveh prostih metov zadel Brunson, je Dallas drugič na tekmi povedel za osem točk.

Pred vrnitvijo Dončića na parket se je prednost že stopila na štiri točke, kljub njegovemu košu pa so domači z zabijanjem Bookerja slabe štiri minute pred koncem prvega polčasa izenačili na 40:40. Pred tem je Luka ob prodoru dobil udarec po roki, vendar se sodniške piščalke niso oglasile. Jason Kidd je zahteval time-out.

Phoenix je prvič po 3:2 povedel, a je slovenski zvezdnik odgovoril s košem ob prekršku, nato je zadel še dodaten prosti met.

Vseeno so se domači na glavni odmor podali s svojo do takrat najvišjo prednostjo na tekmi. Bilo je 49:46. Dončić je ob metu 7/16 (1/4 trojke, 3/3 prosti meti) dosegel 18 točk, k temu pa dodal še 7 ulovljenih žog in 2 podaji. Booker je vknjižil dve točki manj.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino je Luka odprl s košem, a so nato gostje v napadu zapravili tri žoge, ob tem pa se jim je zaustavil tudi met. Košarkarji Phoenixa so to hitro kaznovali, zaporedoma so dosegli deset točk in po trojki Bookerja povedli z 61:50. Pri Dallasu so zahtevali posvet na klopi.

Ni pomagalo. Niz domačih se je ustavil šele pri 16:0, Dallas je v sedmih minutah drugega polčasa dosegel le štiri točke. Nato je sušo z enim zadetim prostim metom prekinil Dončić, v naslednjem napadu pa je s trojko poskrbel za 54:68. A tudi njemu ni uspelo ustaviti naleta domačih, košarkarji iz Teksasa so še naprej izgubljali žoge, gostitelji pa so gospodarili pod obema obročema.

Tri minute pred koncem četrtine je Ljubljančan že sedel na klop, razlika pa je po njegovem odhodu s parketa hitro narastla na 24 točk. V zadnjo četrtino so Suns vstopili z 82:60, Mavs so v tretji četrtini dosegli le 14 točk, šest Dončić, osem Brunson.

Šele po nekaj več kot štirih minutah zadnje četrtine je prvi koš v drugem polčasu pri Dallasu dosegel nekdo, ki mu ni ime Luka ali Jalen. To je uspelo Franku Ntilikini. Razlika se je sicer prvič pod dvajset točk spustila sedem minut in pol pred koncem tekme, na polovici četrtine pa je Dallas zaostajal s 73:90.

Možnosti za preobrat pa pravzaprav ni bilo, Kidd je rezerviste v igro poslal že slabih pet minut pred zadnjim piskom sirene. Na koncu se je vse skupaj končalo z rezultatom 110:80.

Še tretjič v seriji se je zgodilo, da je Dallas izgubil, ko je Luka dosegel več kot 26 točk, ob obeh domačih zmagah se je namreč ustavil pri prav omenjenem številu. Tokrat je z metom 10/23 (2/8 trojke, 6/7 prosti meti) zbral 28 točk, 11 skokov in le dve asistenci iz prve četrtine. Ukradel je tudi tri žoge. Brunson je dosegel 21 točk, Bertans 10.

Pri Phoenixu se je Booker ustavil pri številki 28, Deandre Ayton pri 20, Mikal Bridges in Cameron Johnson pri 14. Chris Paul je dosegel le sedem točk, a je vpisal 10 podaj.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:34 11.maj 2022.

    Spet porazna igra preostalih igralcev Dallasa!!! Ta nihanja v igri jih bodo pokopala!!!

Sorodne novice