Šport > Košarka
1566 ogledov

Lastnik Dallasa postal tarča ameriških "domoljubov"

Mark Cuban Profimedia
Košarkarska franšiza iz teksaške metropole je razjezila mnoge prebivalce Združenih držav Amerike.

Pred tekmami lige NBA se, tako kot pred obračuni v ostalih največjih severnoameriških ligah, izvaja ameriška himna - The Star-Spangled Banner. Tako je bilo tudi pred srečanji Dallas Mavericks v njihovi American Airlines Areni. Vsaj do letošnje sezone.

Boj za rasno enakopravnost v ZDA je v lanskem letu dosegel nove mejnike, protesti so bili vse bolj množični, v nekaterih mestih je morala posredovati celo vojska.

Številni športniki, predvsem v NBA, so na svoj način sodelovali v protestih. Prihajalo je do bojkotov tekem, med izvajanjem himne pred začetkom srečanj pa so vsi igralci klečali in tako simbolično opozorili na krivice.

Luka Dončić Dokaz na dlani Šport "Vsi so znoreli nad Dončićem, potem pa je dokazal, da to drži"

Lastnik Teličkov Mark Cuban je bil še pred nekaj leti na strani tistih, ki so zahtevali, da igralci stojijo ob izvajanju himne. V luči preteklih dogodkov pa je tudi on spremenil mnenje. Pred tekmami Luke Dončića in kolegov v Dallasu tako v letošnji sezoni ni moč slišati himne.

Mark Cuban | Avtor: Profimedia Profimedia

Celotna situacija je večji odmev v javnosti dobila šele na začetku tega tedna, ko je eden od novinarjev mreže ESPN Cubana povprašal, ali je sprememba prišla na njegovo pobudo. Ko je bogati poslovnež to potrdil, je odprl "Pandorino skrinjico", saj so o odločitvi začeli razpravljati v vseh pomembnejših športnih pogovornih oddajah v ZDA.

Mnogi so se, predvsem na družbenih omrežjih, obregnili ob Cubanovo potezo, češ da s tem kaže pomanjkanje domoljubja in obenem vzpodbuja konflikte.

V torek je Cuban za New York Times sicer dejal, da bo, ob drugačnih okoliščinah, himna spet dobila svoje minute pred tekmami, a da zaenkrat o tem še ne razmišlja.

Dallas je po dobri tretjini rednega dela sezone na 13. mestu zahodne konference, ima izkupiček enajstih zmag in štirinajstih porazov.

Luka Dončić Mavs Timberwolves Video Šport Dončić razkril, kaj mu pomaga na zadnjih tekmah
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice