Šport > Košarka
506 ogledov

LeBronova zgodba material za hollywoodski film

lebron james Epa
Ameriški košarkar LeBron James bo nadaljevanje svoje filmske zgodbe spisal v Los Angelesu.

Otrok matere samohranilke, ki je odraščal v revščini, se v mesto angelov seli kot trikratni zmagovalec lige NBA, dvakratni olimpijski zmagovalec in eden najbolje plačanih športnikov na svetu, ob vsem tem pa želja po novih naslovih ni nič manjša.

Jamesa, ki ga je revija Forbes z letnimi prihodki v višini 85,5 milijona dolarjev uvrstila na šesto mesto najbogatejših športnikov, bo s talentom naslednja štiri leta razveseljeval navijače Los Angeles Lakers. Ti se, kot izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP, že rekordnih pet zaporednih let niso uvrstili v končnico najmočnejše košarkarske lige na svetu.

V Los Angelesu upajo, da bo nesrečni niz prekinil James, s katerim so podpisali 154 milijonov dolarjev vredno pogodbo.

James se je rodil pred 33 leti v Ohiu, kjer sta se z materjo selila iz stanovanja v stanovanje po nevarnih soseskah. Pri devetih letih se je preselil k nogometnemu trenerju, takrat pa se je začel resneje spogledovati s košarko. James je po porazih v letošnjih finalnih nastopih v NBA izpostavil, da se je moral vse življenje boriti proti toku.

"Nikoli ne bi mogel primerjati stiske, skozi katero sem šel kot mladostnik, z igranjem košarke. To je zgolj košarka, to je zabava," je poudaril.

Kralj James, kakor so ga poimenovali košarkarski navdušenci, je bil zvezda že pred prihodom v NBA. Njegove srednješolske tekme so prikazovali na ESPN, postal je tudi prvi srednješolski igralec, ki je krasil naslovnico znane športne revije Sports Illustrated. V naboru NBA je bil leta 2003 izbran kot prvi igralec, zaželelo pa si ga je tedaj najslabše moštvo lige, Cleveland Cavaliers. Sezono 2004 je James sklenil kot najboljši novinec.

Jamesova igra je rasla iz sezone v sezono, konjeniki, ki končnice niso videli vse od leta 1993, pa so se na krilih svojega najboljšega igralca tja uvrstili leta 2007. James je na zadnji tekmi vzhodne konference proti Bostonu dosegel 45 točk, v finalu pa je moštvo klonilo proti košarkarjem San Antonia.

Leta 2008 je bil James izbran za najkoristnejšega igralca tekme zvezd, individualno priznanje za najkoristnejšega igralca lige pa je osvojil v letih 2009 in 2010, ko se sicer moštvu iz Clevelanda ni uspelo uvrstiti v finale. Neuspeh ga je pripeljal do odločitve o selitvi v Miami. Tam je železna prstana osvojil v letih 2012 in 2013.

Sledil je nov preobrat v karieri. James se je odločil za vrnitev v domači Cleveland, ob čemer je izrazil željo, da moštvo popelje do naslova in prekine sušno obdobje Clevelanda, ki se je vleklo vse od leta 1964, ko je tamkajšnjo moštvo Cleveland Browns osvojilo hokejsko ligo NHL.

Košarkarja Kyrie Irving in Kevin Love sta Jamesu pomagala, da so se konjeniki leta 2015 uvrstili v finale, a je bilo tam premočno moštvo Golden State. Leto pozneje pa je James le izpolnil napovedi in Clevelandu prinesel dolgo pričakovano zmago. Cleveland si jo je izboril po sedmih tekmah in epskem preobratu izida 1:3.

Leto pozneje je Golden State v moštvo pripeljalo Kevina Duranta, s pomočjo katerega so Clevelandu zadali poraze v zadnjih dveh finalih NBA. "Še naprej se želim truditi in osvojiti ligo," je dejal James po porazih. Ljubezen do igre, ki se po njegovih besedah le krepi, bo James zdaj izkazoval med jezerniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice