Šport > Košarka
429 ogledov

Legenda jugoslovanske in evropske košarke prevzela vodenje Crvene zvezde

Duško Ivanović Epa
Duško Ivanović je novi trener košarkarjev Crvene zvezde.

Znani črnogorski košarkarski strokovnjak Duško Ivanović je novi trener košarkarjev Crvene zvezde, so danes sporočili iz srbskega in regionalnega prvaka. Na klopi rdeče-belih je 65-letnik zamenjal Vladimirja Jovanovića, kateremu so v nedeljo prekinili pogodbo, potem ko se je vodstvo Zvezde po porazu v evroligi proti Fenerbahčeju in neuspehu proti Zadru v ligi Aba odločilo da je čas za zamenjavo trenerja.

Zvezda ima v ligi Aba izkupiček 4:1, medtem ko je v evroligi zadnja z le eno zmago na sedmih tekmah. Jovanović je sicer Crveno zvezdo prevzel pred dobrimi štirimi meseci, potem ko je Dejan Radonjić prevzel Panathinaikos.

Ivanović je imel prvo samostojno trenersko delo v švicarskem Fribourgu, deloval pa je še v Limogesu, Baskonii, Barceloni, Estudiantesu, Panathinaikosu, Himkiju in Bešiktašu.

Črnogorski trener je bil med drugim trikrat prvak Španije, štirikrat zmagovalec kraljevega pokala in enkrat španskega superpokala, z Limogesom pa je osvojil pokal Korać, francosko prvenstvo in državni pokal leta 2000. Trikrat je bil tudi švicarski državni prvak ter dvakrat pokalni zmagovalec. V Grčiji pa se je okitil z naslovom tamkajšnjega pokalnega zmagovalca. Njegova zadnja služba je bila v Baskonii, ki jo je vodil od leta 2019 do 2021.

V svoji igralski karieri pa je nastopal za Budućnost, Jugoplastiko, Girono, Limoges in Fribourg ter trikrat osvojil jugoslovansko prvenstvo ter enkrat pokal. Leta 1983 je bil tudi najboljši strelec jugoslovanskega prvenstva. Z Jugoplastiko je bil dve leti zapored evropski prvak (1989, 1990).

Svoj igralski evropski uspeh bi skorajda ponovil tudi v trenerski vlogi, a je s svojo legendarno Tau Ceramico dvakrat izgubil v samem finalu evrolige, leta 2001 proti Kinder Bologni in leta 2005 proti Maccabiju.

Na klopi Crvene zvezde bo debitiral 17. novembra na tekmi osmega kroga evrolige proti Asvelu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice