Šport > Košarka
16568 ogledov

Luka tako dober, da je sedel na klop, Dallas visoko zmagal

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so na domačem parketu premagali San Antonio s 142:116.

Po All-Star premoru so Dallas Mavericks gostili San Antonio, ki sodi med najslabše ekipe v ligi. Izbranci legendarnega Gregga Popovicha so v sezoni zbrali le 14 zmag, eno več od na Zahodu zadnjega Houstona. Luka Dončić in kolegi so v dvoboj krenili s šestega mesta v zahodni konferenci, zbrali so 31 zmag in 29 potazov. 

Slovenski as je dosegel prvi točki na tekmi, že prej je zbral dve ulovljeni žogi. V uvodnih minutah si ekipi nista priigrali omembe vredne prednosti, Luka pa si je hitro prislužil tudi tehnično napako, ko so sodniške piščalke ostale tiho ob njegovem prodoru. Dončić je protestiral in dobil kazen. Med sodniško trojko je bil sicer tudi Rodney Mott, ki je že dvakrat v ligi NBA izključil Slovenca.

Ta je v nadaljevanju prve četrtine dobil na voljo pet prostih metov, prav vse je zadel, zadnjega po košu in prekršku dobre pol minute pred koncem prvih 12 minut, ko je poskrbel za +9. Zadnjo točko v četrtini je nato na drugi strani ob polovičnem izkupičku s črte prostih metov dosegel Devonte' Graham in San Antonio približal na 26:34.

Luka je vknjižil 11 točk, šest skokov, 3 podaje in ukradeno žogo, na začetku druge četrtine pa je tako kot ponavadi obsedel na klopi. V igro se je vrnil na polovici četrtine pri vodstvu s 53:44. Dosegel je naslednje štiri točke domačih, znova je bil uspešen s prostih metov (9/9), Mavericks so povedli z enajstimi točkami naskoka.

A Spurs so odgovorili s sedmimi zaporednimi točkami, njihovo serijo je Ljubljančan prekinil z dvema asistencama za zabijanji Dwighta Powella.

Sledil je še njegov koš ob prekršku, dobil je neprijeten udarec na najbolj boleče mesto. Ko se je uspel zbrati, je Luka zadel še svoj deseti prosti met na tekmi. Na semaforju se je izpisal izid 64:55.

Dvojec Dončić - Kyrie Irving je kasneje poskrbel, da je Dallas na glavni odmor odšel s + 11. Irving je najprej zbral podaji ob trojkah Reggieja Bullocka in Dončića, nato pa je v zadnji sekundi polčasa po prodoru pod obroč zadel za 74:63.

Luka je z metom iz igre 5/10 (1/5 trojke, 10/10 prosti meti) dosegel 21 točk in k temu dodal šest skokov in pet asistenc. Irving je zbral 13 točk.

Tretja četrtina se je začela s šesto Dončićevo podajo in četrto zadeto trojko Bullocka, v naslednjem napadu pa je Luka s košem Dallas popeljal do takrat najvišje prednosti na tekmi pri +15.

Dončić se je bolj kot metom na koš posvetil podajam, deseto je vpisal že slabe tri minute pred koncem četrtine, ko je novi član Dallasa Justin Holiday zadel met za tri točke in Dallas popeljal do 95:84. San Antonio se je kasneje še dvakrat približal na osem točk zaostanka, obakrat je s košem odgovoril slovenski zvezdnik. 

V zadnjo četrtino so Mavericks vstopili s prednostjo 99:90, Luka je sedel na klopi. Irving je nanizal pet točk, Holiday, ki so se mu pri Atlanti preprosto odrekli, pa je bil še tretjič in četrtič na tekmi zanesljiv pri metu izza črte. Po njegovi četrti zadeti trojki iz petih poizkusov je Popovich zahteval minuto odmora pri zaostanku s 93:111.

Tudi posvet na klopi San Antoniu ni pomagal. Ko je bil Holiday osem minut pred koncem znova natančen pri metu za tri točke, je prednost prvič narastla preko 20 točk, na polovici četrtine pa je bilo že 126:100.

Nobene potrebe ni bilo, da bi se Luka vrnil v igro. Dallas je popolnoma nadziral situacijo in na koncu slavil s 142:116.

Luka je v svojo statistko vpisal 28 točk, 7 skokov, 10 asistenc ter po dve blokadi in ukradeni žogi, izgubil je le eno. Irving je k zmagi dodal 23 točk (6 podaj), Tim Hardaway Jr. 22, Holiday 15, Christian Wood pa 14. Kar osem košarkarjev Dallasa je doseglo vsaj 10 točk.

Pri Spurs je Malaki Branham vknjižil 23 točk, olimpijski prvak iz Tokia Keldon Johnson pa 22.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice