Šport > Košarka
9733 ogledov

Tudi to je velik razlog za Dallasove neuspehe! Imajo kar dva najslabša ...

Davis Bertans Tim Hardaway jr Profimedia
V moštvu Dallas Mavericks najdemo kar dve izmed najslabših pogodb v ligi.

Služba generalnega menedžerja NBA ekipe še zdaleč ni lahka. Medtem ko nas večina sedi doma na foteljih in se jezi, zakaj klub ne pripelje tega in tistega igralca, morajo vodilni možje lige v obzir vzeti mnogo dejavnikov.

Za razliko od recimo evropskega nogometa, kjer si lahko Manchester City, PSG, Chelsea in podobni klubi privoščijo ekipo samih zvezdnikov, če le izkrcajo svoje milijone, pa je v ligi NBA nekoliko drugače. Ekipe imajo namreč določeno zgornjo mejo proračuna, ki ga lahko namenijo za plače svojih igralcev.

Russell Westbrook Selitev zvezdnika Šport Prestopna bomba! Bivši MVP menja ekipo, podpisuje za favorite za naslov

Če recimo s plačami svojih košarkarjev prekoračite določeno mejo, morate ligi plačevati dodaten "luksuzni davek", medtem ko ostaja tudi zgornja meja, katere preprosto ne smete prekoračiti. Ravno zato je delo "GM-ov" tako zahtevno, saj morajo sestaviti najboljšo možno ekipo znotraj tega določenega proračuna.

Vodstvo ekip si tako preprosto ne sme privoščiti, da bi preplačali katerega izmed svojih igralcev, saj to pomeni, da ostane manj denarja za ostale igralce, ki si jih želite v ekipi. A vseeno se napake dogajajo in v ligi je kar nekaj košarkarjev z za ekipe naravnost katastrofalnimi pogodbami, ki odžirajo ogromen delež proračuna, a obenem na igrišču ne upravičijo svojih astronomskih plač.

Duncan Robinson | Avtor: Profimedia Profimedia

V nedavni raziskavi je bila tako narejena lestvica desetih košarkarjev, ki imajo v sezoni 2022/23 za klub najslabše možne pogodbe, oziroma lestvica "najmanj vrednih košarkarjev", ki svojih plač nikakor ne upravičujejo s svojimi predstavami na igrišču, obenem pa je ravno takšne igralce najtežje vključiti v menjavo, saj si jih nihče ne želi.

In tu lahko tudi najdemo enega izmed razlogov, zakaj Dallas Mavericks s takšno težavo okoli Luke Dončića sestavljajo konkurenčno ekipo. V svojih vrstah imajo namreč kar dva košarkarja, ki se nahajata v prvi šesterici najslabših (oziroma za klub najmanj ugodnih) pogodb v ligi.

Ben Simmons | Avtor: Profimedia Profimedia

Na prvem mestu se kar precej pričakovano nahaja zvezdnik Brookyln Nets Ben Simmons, ki pa v zadnjih sezonah nikakor ne upravičuje pogodbe, ki jo je pred leti podpisal s Philadelphia 76ers. Avstralca za mrežice veže triletna pogodba, ki mu bo navrgla dobrih 113 milijonov dolarjev, oziroma skoraj 38 milijonov na leto. In kaj dobiva Brooklyn v letošnji sezoni v zameno za ta znesek? 6,9 točk, 6,3 skoke in 6,1 asistenc na tekmo.

Na drugem mestu je nato še en pričakovan izbor, "ostrostrelec" ekipe Miami Heat Duncan Robinson, kateri ima z ekipo sklenjeno pogodbo za štiri sezone, vredno dobrih 74 milijonov dolarjev. Robinson pa v zameno za slabih 19 milijonov dolarjev na leto na tekmo v letošnji sezoni povprečno prispeva 6,9 točk, 2 skoka in 1,2 asistence na tekmo.

Davis Bertans | Avtor: Profimedia Profimedia

Na tretjem mestu pa že imamo prvega izmed dveh "asov" Dallasa. Mavericks imajo namreč z Davisom Bertansom sklenjeno triletno pogodbo, ki bo latvijskemu košarkarju nanesla 49 milijonov dolarjev, oziroma dobrih 16 po sezoni. 95. najbolje plačani igralec v ligi ter igralec s četrto najvišjo pogodbo pri Dallasu sicer letos povprečno dosega vsega 4,1 točke, 0,9 skokov in 0,4 asistence na tekmo.

Na četrtem mestu se nato nahaja Atlantin John Collins (4 leta, 102 milijona dolarjev), na petem je Portlandov Jusuf Nurkić (4 leta, 70 milijonov dolarjev), medtem ko se Dallas lahko pohvali, da ima kar dva košarkarja v samem vrhu, saj šesto mesto zaseda Tim Hardaway jr., ki je celo tretje najbolje plačan igralec Dallasa (za Luko in Kyriejem Irvingom) ter 68. najbolje plačan igralec v ligi. Za Dallas ga veže triletna pogodba, s katero bo zaslužil slabih 54 milijonov dolarjev, oziroma skoraj 18 na sezono. V zameno dobi Dallas vsega 13,7 točk, 3,7 skoke in 1,7 asistenc na tekmo.

Tim Hardaway jr. | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvo deseterico za klub najslabših pogodb zaključujejo Washingtonov Bradley Beal (5 let, 251 milijonov dolarjev), Philadelphiin Tobias Harris (2 leti, 76,9 milijonov dolarjev), Charlottov Gordon Hayward (2 leti, 61,5 milijonov dolarjev) ter Miamijev Kyle Lowry (2 leti, 58 milijonov dolarjev), katerega so Heat dobili v menjavi za Gorana Dragića. Ravno Miami je tudi edina ekipa, ki ima ob Dallasu kar dva igralca na omenjenem seznamu.

A če smo iskreni, jo je Dallas pri omenjeni raziskavi še dobro odnesel, saj bi tudi za Dwighta Powella, Reggieja Bullocka, Maxija Kleberja ter predvsem Javala McGeeja težko rekli, da s svojimi predstavami upravičujejo svoje pogodbe. Ni čudno, da je ob takšnih igralcih in pogodbah težko okoli Luke sestaviti šampionsko ekipo. Po drugi strani pa, kdo pa jim je ponudil takšne pogodbe, oziroma pripeljal v klub igralce s takšnimi pogodbami? Dallas si je za nastalo situacijo kriv povsem sam.

  Luka Dončić Sladko Šport Luka je užival, nato zažgal splet s petimi besedami Kyrie Irving Luka Dončić Ni miru Šport Kako se razumeta Kyrie in Luka? To je odgovor Luka Dončić Nikola Jokić "Če nam ne uspe ..." Šport Neverjetno, kaj je o Luki izjavil dvakratni zaporedni MVP lige Luka Dončić Kyrie Irving Različna pristopa Šport Kyrie o Lukovem pristopu: "Je že v Mehiki? Ni ga bilo videti. Dajte mu pivo ..." Luka Dončić Imajo enako mnenje Šport Lukova izjava še naprej pretresa NBA, zdaj sta ga podprla še velika zvezdnika

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice