Šport > Košarka
2986 ogledov

Slovenca skupaj do 49 točk

Luka Dončić Profimedia
Dallas je tokrat moral priznati premoč Denverju, ta je slavil s 118:109.

Luka Dončić in soigralci so z dvema porazoma zdrsnili na šesto mesto zahodne konference, tokrat jih je čakalo gostovanje pri najboljšem moštvu Zahoda. Pri Denverju je ob odsotnosti Aarona Gordona in Jamala Murrayja v prvi peterki znova zaigral Vlatko Čančar. Dallas je moral zaigrati brez Kyrieja Irvinga, Tima Hardawayja Jr., Davisa Bertansa in Maxija Kleberja.

Dončić je v prvih treh minutah dosegel dve točki, pri preostalih dveh koših pa je sodeloval z asistenco. Gostje so se vseeno zanašli v zaostanku, po košu Čančarja, ki je poskrbel za vodstvo Denverja z 10:7, pa je Jason Kidd po štirih minutah že vzel minuto odmora.

Po prvi asistenci Čančarja je Denver še povišal prednost, Luka je odgovoril s košem in dodatnim prostim metom. S črte prostih metov je bil kasneje dvakrat natančen tudi Primorec, nad Vlatkom je bil storjen prekršek ob poizkusu atraktivnega zabijanja, ki bi na noge dvignil celotno dvorano. Komentatorje Denverja je njegova poteza spomnila na akcije legendarnega Dr. J-ja (Julius Erving).

Na drugi strani je težave domači obrambi povzročal le Dončić. Ta je bil nezaustavljiv. V prvi četrtini je dosegel kar 17 od 25 točk Dallasa in 22 sekund pred koncem prvih 12 minut poskrbel za izenačenje. Sodeloval je pri vseh zadetih metih Dallasa iz igre.

Thomas Bryant, ki je v zasedbo iz Kolorada prišel pred dnevi iz Los Angeles Lakers, je z enim zadetim prostim metom nato postavil izid četrtine pri 26:25. Dončić je zbral še po tri skoke in asistence ter ukradeno žogo. Čančar je imel na svojem kontu šest točk in podajo, prvi zvezdnik Denverja Nikola Jokić pa točko, štiri ulovljene žoge in dve podaji.

Drugo četrtino, ki sta jo Slovenca pričela na klopeh svojih moštev, je Denver odprl z delnim izidom 13:2 in tako povedel za ducat točk. Luka se je na parket vrnil sedem minut pred koncem prvega polčasa pri izidu 42:31. Le malce kasneje se je v igro vrnil tudi Čančar.

Slednji je dve minuti in pol pred koncem četrtine prišel do skoka v napadu in Nuggets popeljal do +15. Dončić je dosegel tudi zadnji koš Dallasa v prvem polčasu. Pobral je žogo v napadu in dosegel koš, a pri tem znova zašepal zaradi načete pete. Zaradi te poškodbe je sicer pred kratkim izpustil štiri tekme, tokrat pa je nekaj sekund pred iztekom četrtine odšepal na klop. Denver je preko Jokića dosegel še en koš in ob odhodu na glavni odmor vodil z 61:44.

Dončić je vknjižil 23 točk, štiri skoke, tri podaje in dve ukradeni žogi. Luka je iz igre metal 7/12 (prosti meti 9/10), njegovi soigralci skupno le 9/29. Čančar je zbral 8 točk, dve ulovljeni žogi in dve asistenci, Denverjev met iz igre je bil kar 59,5-odstoten, kar veliko pove o obrambnih zmožnostih gostov.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka je tretjo četrtino odprl z dvema asistencama, nato pa še sam dodal pet točk. Njegov uspešen niz je trener Denverja Mike Malone prekinil z minuto odmora. Denver je sicer še naprej zanesljivo vodil z 68:54. Slovenski zvezdnik je sam dosegel že 28 točk, njegovi soigralci 26, nihče več kot šest, toliko sta jih zbrala Dwight Powell in Josh Green.

Vlatko je slabih pet minut pred koncem četrtine Denver vrnil na +15, po izgubljeni žogi novinca Jadena Hardyja pa se je na semforju izpisal rezultat 81:62.

Po 'timeoutu' Dallasa je Dončić prišel še do četrte ukradene žoge, s košem pa še sedemintridesetič v sezoni dosegel ali presegel mejo tridesetih točk. Mavericks se vseeno niso uspeli približati tekmecu. Pred zadnjo četrtino so kljub 34 točkam in osmim asistencam Slovenca zaostajali s 74:92.

Po delnem izidu Dallasa z 12:1, s šestimi točkami je v tem nizu prednjačil Christian Wood, so Nuggets vodili le še z desetimi točkami prednosti. Do konca je ostalo še slabih devet minut.

V igro je Malone vrnil Jokića in vse se je hitro spremenilo. Ta je že v prvem napadu dosegel koš ob prekršku in dodal prosti met, kasneje pa uspešno vodil napade in soigralcem v četrtini podelil pet podaj.

Dončić se je na parket vrnil sedem minut pred zadnjim piskom sirene na tekmi, ko je bil na semaforju izpisan izid 103:93. Kljub še eni Dončićevi trojki se Dallas ni uspel približati, Kidd pa je puško v koruzo vrnil 2:52 pred koncem, ko je svojega prvega zvezdnika potegnil iz igre. Takoj zatem je Čančar z zabijanjem poskrbel za 116:98.

Vlatko Čančar | Avtor: Profimedia Profimedia

Vse je bilo pravzaprav že odločeno. Čakalo se je le še na končni izid dvoboja, domači navijači pa tudi na trojni dvojček Jokića. Ta je prišel dobro minuto pred iztekom tekme, na koncu je srbski zvezdnik zbral 14 točk, 13 skokov in 10 asistenc. Dvoboj se je končal s 118:109.

Luka je ob metu 12/22 (3/8 za tri točke, 10/12 prosti meti) zbral 37 točk, štiri skoke, 9 asistenc in štiri ukradene žoge. Wood, ki mu je Kidd namenil le 21 minut, je dosegel 21 točk, do enajstih je prišel McKinley Wright IV.

Pri Denverju je bil prvi strelec Jeff Green, ki je zabeležil 24 točk, dve manj je vpisal Michael Porter Jr. Čančar je tekmo končal pri 12 točkah, treh skokih in dveh podajah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice