Šport > Košarka
6729 ogledov

Luka do rekorda sezone, s tem izenačil tudi dosežek kariere

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so doživeli neprijeten poraz. S 117:109 so bili boljši New York Knicks.

Dallas je tokrat gostil ekipo New York Knicks. Dvoboj se je začel z odlično strelsko predstavo obeh ekip, kljub odličnemu metu za tri točke, zadeli so pet od prvih sedem mestov izza črte, pa so se domači ob polovici prve četrtine znašli v zaostanku z 19:21. Pri gostih je kar 13 točk dosegel Julius Randle. Luka Dončić, ob tem izidu je prvič sedel na klop, je na drugi strani v svojo statistiko vpisal že štiri asistence.

Knicks so se nekoliko oddaljili ob koncu prvih 12 minut igre, po trojki nekdanjega najkoristnejšega igralca lige Derricka Rosa so košarkarji iz vzhodne konference povedli za +7. Slovenec se je vrnil na parket, a se je razlika še malce povečala, pva četrtino je New York dobil s 34:25. Gostje, ki so iskali svojo peto zaporedno zmago, so zadeli 70 odstotkov svojih metov iz igre.

Gostitelji so že zaostajali za 12 točk, a so se po Dončićevi osmi asistenci domači približali na -5, nato pa je Luka zadel enega od dveh prostih metov za 37:41. To je bila šele njegova tretja točka na tekmi. Randle je nato prekinil niz osmih zaporednih točk zasedbe iz Teksasa.

Dve minuti in pol pred koncem prve polčasa je slovenski zvezdnik svojo ekipo pripeljal le na točko zaostanka, a je nato znova s štirimi zaporednimi točkami udaril All-Star igralec New Yorka Randle. Po minuti odmora je trojko zadel Kristaps Porzingis, po dveh prostih metih sicer izjemno razpoloženega Tima Hardawayja Jr., ki je v prvih dveh četrtinah zbral 16 točk, pa so gostitelji izenačili.

Kasneje so imeli tudi napad za vodstvo, a pod košem niso zadeli, Porzingis pa si je 17 sekund pred odhodom na glavni odmor ob protestu zaradi nedosojenega prekrška ob tem prislužil še tehnično napako. To so gostje kaznovali z zadetim prostim metom, po žogi s strani pa je dobro sekundo pred koncem met za tri točke zadel še RJ Barrett za 56:52. Dončić je v prvem polčasu na koš sprožil le štiri mete iz igre (1/4, 0/3 za tri točke), a zbral devet asistenc. Šestim točkam je dodal še pet ulovljenih žog. Randle je v prvih dveh četrtinah dosegel 21 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka je na začetku tretje četrtine svojo 11. asistenco vpisal ob zabijanju Porzingisa za 61:61. Sledilo je še Slovenčevih sedem točk, zadel je tudi prvi met za tri točke, Mavericks so povedli s 70:66. 

Kasneje sta se ekipi večkrat zamenjali v vodstvu, po novi čudni sodniški odločitvi, ko je Porzingis skočil v napadu in iz odboja dosegel koš, ki bi domače znova popeljal do prednosti, pa so domači namesto dveh točk Latvijca in dodatnega prostega meta dobili le žogo s strani. Ostalo je tako pri točki zaostanka za Dallas. Naslednjega napada gostitelji niso izkoristili, na drugi strani pa je Randle četrtino zaključil s trojko za 83:79.

Na začetku zadnje četrtine je Rick Carlisle na klopi pustil tako Porzingisa kot Dončića. To so Knicks znali izkoristiti, preko razpoloženega Barretta so po dveh minutah zadnjega dela povedli z 91:82. Latvijec in Slovenec sta se na parket vrnila pri -10, do konca je ostalo še osem minut.

Luka je s prodorom pod koš in polaganjem, zahteval je tudi osebno napako, kasneje poskrbel za 95:101. New York je nalet Dallasa poskušal zaustaviti z minuto odmora, razlika pa se je nato ustalila pri osmih do šestih točkah. Dončić je vmes prišel do 17. asistence, to je bil njegov rekord v tej sezoni. V zadnjo minuto so Knicks vstopili s prednostjo 111:102, dvoboj je bil odločen.

Slovenski zvezdnik je tekmo končal z 22. točkami, osmimi skoki in kar 19 podajami. V slednjem elemetu je izenačil svoj najboljši dosežek v NBA karieri, 19 asistenc je zbral tudi avgusta lani na tekmi proti Milwaukee Bucks. Luka je bil s +5 edini v peterki Dallasa z pozitivnim izkupičkom v rubriki +/- (razmerje danih in prejetih točk na tekmi za časa igranja določenega posameznika).

Prvi strelec Dallasa je bil sicer tokrat Porzingis, ki je dosegel 23 točk. Na drugi strani je trojka Randle/Barrett/Rose zbrala 83 točk. Prvi se je ustavil pri 44. točkah, Barett jih je dodal 24, Rose pa 15.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice