Šport > Košarka
21283 ogledov

Luka pokopal vse upe te NBA ekipe! Noro, v kaj jo je prisilil

Luka Dončić Donovan Mitchell Profimedia
Luka Dončić je NBA franšizo Utah Jazz prisilil v popolno prenovo, saj se je ekipa po Rudyju Gobertu odpovedala še svojemu drugemu velikemu zvezdniku, Donovanu Mitchellu.

Leta 2011 se je upokojil legendarni trener Jerry Sloan, katerega se ljubitelji košarke zagotovo najbolj spomnijo iz časov Michaela Jordana, kako je poveljeval takrat enemu največjih rivalov Jordanovega Chicaga, ekipi Utah jazz, pri kateri sta blestela Karl Malone in John Stockton.

Pod Sloanovim vodstvom so Jazz veljali za pravega velikana zahoda, po njegovi upokojitvi ter odhodu takratnega največjega zvezdnika ekipe Derona Williamsa pa so mnogi tej franšizi napovedovali temačne čase.

Toda Jazz so se izjemno hitro pobrali, ko so leta 2014 za novega glavnega trenerja izbrali Quina Snyderja, ki je v prihodnjih sezonah razvil Rudyja Goberta ter Donovana Mitchella v dva izmed največjih zvezdnikov lige in prihodnost je delovala izjemno svetla.

Luka Dončić Donovan Mitchell | Avtor: Profimedia Profimedia

A ekipi iz Salt Lake Cityja, ki je blestela v rednem delu sezone, nikakor ni uspelo napraviti pravega preskoka v končnici. Kljub odličnim sezonam so iz leta v leto v playoffu doživeli razočaranje in izpadli iz boja za šampionski prstan.

V sezoni 2020/21 so Jazz redni del končali celo kot prepričljivo najboljša ekipa lige, a so se v končnici morali posloviti že v drugem krogu, ko so jih s štirimi zaporednimi zmagami izločili Los Angeles Clippers.

Toda odličen redni del sezone je pri vodstvu ekipe vseeno budil optimizem pred začetkom lanske sezone. Nato pa je na sceno stopil naš Luka Dončić. Utah Jazz so namreč sezono končali na petem mestu zahoda, tako da jih je v prvem krogu končnice pričakal Dallas našega Luke.

Luka Dončić Donovan Mitchell | Avtor: Profimedia Profimedia

Slednji je sicer moral zaradi poškodbe izpustiti prve tri tekme svoje ekipe, a je naravnost blestel na zadnjih treh tekmah serije, ko se je končno vrnil ter kljub nekoliko manj minutam na parketu povprečno dosegal po 29 točk, 11 skokov in 6 asistenc na tekmo, Dallas pa je bil v času, ki ga je Luka preživel na igrišču, na tekmo boljši za 18 točk.

Čeprav so Jazz po odlični predlanski sezoni nato popolnoma odpovedali v končnici, so dobili še eno priložnost, Luka pa je v minuli sezoni zabil še zadnje žeblje v krsto te ekipe. Vodstvo je namreč ugotovilo, da ta trenutna ekipa preprosto nima v sebi tistega, kar potrebuje za sam vrh. Dončić je tako Utah Jazz prisilil v prenovo moštva.

Snyder se je tako moral posloviti z mesta glavnega trenerja, saj ga je zamenjal Will Hardy, prav tako pa je bilo jasno, da bodo pri Utahu razbili dvojec Gobert-Mitchell.

Luka Dončić Donovan Mitchell | Avtor: Profimedia Profimedia

Francoski center je bil tako zamenjan v Minnesoto, Timberwolves pa so v zameno za trikratnega najboljšega obrambnega igralca lige v Utah poslali Malika Beasleya, Patricka Beverleya (katerega so nato Jazz zamenjali z Los Angeles Lakers za Stanleya Johnsona in Talena Horton-Tuckerja), Jarreda Vanderbilta, Leandra Bolmara, Walkerja Kesslerja ter kar štiri izbore prvega kroga na naboru.

Zdelo se je, da bodo pod vodstvom novega trenerja Jazz z vsemi temi izbori na naboru poizkušali zgraditi ekipo okoli svojega prvega zvezdnika Mitchella... Toda rane, ki jih je pustil odprte slovenski zvezdnik, ki je popolnoma zasenčil in osmešil Donovana Mitchella v lanski končnici, so bile preveč sveže.

Tako je v noči na petek v ligi NBA odjeknila prava prestopna bomba! Trikratni udeleženec tekme vseh zvezd bo kariero namreč nadaljeval pri ekipi Cleveland Cavaliers, v zameno za tri igralce in tri izbore na naboru.

Cleveland bo v Utah poslal Collina Sextona, Finca Laurija Markkanena in Ochaija Agbajija, 22-letnika, ki je bil njihov prvi izbor na letošnjem naboru. Ob tem pa bo Jazz dobil še tri prihodnje izbore v prvem krogu nabora ter dve menjavi izborov na naborih. Triindvajsetletni Sexton bo ob selitvi podpisal novo štiriletno in 71,8 milijona evrov vredno pogodbo.

Mitchell je sicer v zadnji sezoni v povprečju dosegal po 25,9 točke in 4,2 skoka na tekmo, prav tako pa tudi 5,3 podaje in 1,5 ukradene žoge. Novembra 2020, ko je prihodnost Jazz izgledala izjemno svetla, je podaljšal pogodbo za pet let in 162,5 milijona evrov. Nato pa je prišel Luka Dončić.

Tim Hardaway Neizbrisljiv madež Šport "Sovražim geje!" - NBA legenda se posipa s pepelom Dončić, Dragić in Čančar Ups Šport Ko se poteza Dončiću med enbeajevci ne posreči Luka Dončić Anketa Šport Tako prepričani so novinarji v uspeh Slovenije na EuroBasketu Samo tega ne! Šport Prizor, ob katerem je zastal dih celotni Sloveniji
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice