Šport > Košarka
3789 ogledov

Luka v prvi četrtini dosegel več točk kot nasprotno moštvo

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so zabeležili 15. zmago na zadnjih 17 tekmah. Tokrat so s 130:104 v gosteh premagali Charlotte.

Dallas Mavericks so bili tokrat na papirju pred lahko nalogo. V zadnjem času najboljše moštvo lige, na zadnjih desetih tekmah je zabeležilo devet zmag, se je namreč pomerilo z zasedbo Charlotte Hornets, ki je v celotni sezoni zbrala le 19 zmag. Luka Dončić in kolegi so v dvoboj, ki bi jih lahko 'zacementiral' na petem mestu zahodne konference, vstopili z razmerjem 48-30.

Slovenski zvezdnik je s trojko dosegel prve točke na tekmi, nato še trikrat našel soigralce pri odprtih metih, a ti niso zadeli. Svoji prvi asistenci je tako Dončić zbral ob dveh uspešnih metih Daniela Gafforda, nato pa je s šestimi zaporednimi točkami Dallas popeljal do 16:11.

V obrambi je z 'banano' častil sicer odličnega novinca Brandona Millerja.

Domači košarkarji Slovenca niso in niso uspeli zaustaviti. Slabih pet minut pred koncem četrtine je Luka zadel svojo četrto trojko iz petih poizkusov. Ko je dve minuti kasneje zadel peti met za tri točke, je poskrbel za +16 Dallasa, nato pa je po lepem prodoru zaključil še za 31:14. V svojo statistiko je vpisal že 21 točk. 

Do konca četrtine, ki se je končala s 36:18, je tako vknjižil več točk kot celotno domače moštvo. Zbral je tudi že sedem skokov, dve asistenci in blokado.

Dončić je začetek druge četrtine spremljal s klopi, njegovi soigralci pa so predvsem po zaslugi Gafforda še povišali razliko, ta pa je po treh minutah po trojki Tima Hardawayja Jr. prvič narastla na 24 točk. Trener domače zasedbe Steve Clifford, ki po tej sezoni odhaja v pokoj, je pri zaostanku 23:47 vzel minuto odmora.

Po vrnitvi obeh moštev na parket se je razigral nekdanji član Dallasa Davis Bertans. Latvijec, ki je v svoji karieri igral tudi za Olimpijo, je v dveh minutah in pol dosegel osem točk, s svojo drugo trojko pa je Charlotte približal na 36:51. Na vrsti za posvet na klopi so bili pri Dallasu.

Dončić je nato zbral dve asistenci, s košem in dodatnim prostim metom pa znova poskrbel za +23. Dve minuti pred odhodom na glavni odmor je zadel še trojko z velike razdalje.

Prvi polčas se je končal z rezultatom 69:47. Slovenski as je ob metu 9/16 (6/12 trojke, 3/5 prosti meti) zbral 27 točk, k temu pa dodal 7 ulovljenih žog, 5 podaj in blokado.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po dveh minutah tretje četrtine je Dončić s trojko dosegel mejo 30 doseženih točk. Preostalih osem točk Dallasa je na začetku drugega polčasa prispeval Gafford, center je enega izmed košev dosegel z zabijanjem po lepi podaji Slovenca. Mavericks so povedli z 80:53.

Luka je do polovice četrtine izboljšal še en rekord franšize iz Dallasa. Mark Aguirre je v sezoni 1983/84 skupno dosegel 2.330 točk, to mejo je zdaj Dončić presegel.

Slovenec je slabe tri minute in pol pred koncem četrtine zadel še svojo osmo trojko na tekmi in prišel do 37 točk. Domači so odgovorili s petimi točkami, razlika pa se je takrat po dolgem času spustila pod 20. Gostitelji so bili uspešni tudi v samem zaključku tretjih 12 minut in se približali na znosnih 14 točk zaostanka. V zadnjo četrtino je Dallas vstopil s prednostjo 97:83.

V prvi polovici zadnjega dela se Charlotte kar nekajkrat približal na -11. Tudi po treh prostih metih, ki jih je imel na voljo Miller. 

Dončić se je vrnil na parket in z asistenco zaposlil Gafforda, ta je v naslednjem napadu prišel še do skoka v napadu in nato tudi zadel, s štirimi zaporednimi točkami pa je Mavericks popeljal do 112:97.

Prednost je kasneje še narastla po lepem prodoru Dončića.

Ta je štiri minute in pol pred koncem prišel do svojega 21. trojnega dvojčka v sezoni, znova je zaposlil Gafforda. Kmalu zatem je ob visoki prednosti, bilo je 121:97, dokončno sedel na klop.

Priložnost so dobili rezervisti.

Dočić je ob metu iz igre 13/25 (8/17 trojke, 5/7 prosti meti) vknjižil 39 točk, k zmagi pa prispeval še 12 skokov in 10 podaj. Gafford je s 26. točkami izenačil rekord kariere, iz igre je metal 12/12. Irving je dosegel 18, Hardaway Jr. pa 15 točk.

Pri domačih je bil prvi strelec Miles Bridges, zbral je 22 točk, Miller je zabeležil 21, Bertans pa 13 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice