Šport > Košarka
8262 ogledov

Luka zdaj že član elitne deseterice, proti Orlandu odločal zadnji napad

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so zgrešili meta za zmago in podaljšek. Orlando je slavil s 110:108.

Zasedba iz Teksasa se je manj kot 24 ur po domači zmagi nad Indiano na Floridi že pomerila z najslabšo ekipo v ligi. Četo Jasona Kidda je gostil Orlando, ki je v tej sezoni na 50 dvobojih zabeležil le 10 zmag. Dallas se je na drugi strani v dvoboj podal z razmerjem 29-21. Moštvi sta se pomerili pred dvema tednoma, ko so Mavericks zanesljivo slavili. Tokrat je zaradi težav s kolenom sicer manjkal Kristaps Porzingis.

Luka Dončić je sodeloval pri prvih štirih koših gostov. Podelil je namreč tri asistence, sam pa zadel met za tri točke. Po slabih treh minutah igre je nato Dallas že povedel s 13:6, ko je Dwight Powell ukradel žogo v obrambi, stekel v napad in zabil za sedem točk naskoka. Domača klop je že morala klicati minuto odmora.

Mavericks so še naprej brez večjih težav prihajali do dobrih pozicij za met, a so bili preprosto nenatančni, to pa je Magic izkoristil in se po trojki Moja Bambe pet minut pred koncem četrtine približal le na dve točki zaostanka. Tokrat so posvet na klopi zahtevali pri Dallasu. 

Po njem je košarkarjem iz Teksasa v dobrih dveh minutah uspel delni izid 10:2, v njem je Dončić dosegel štiri točke. Orlando je kasneje zadel zaporedni trojki in se znova približal, a je v zaključku četrtine Luka še dvakrat uspešen pri metih iz igre, tik pred iztekom četrtine pa je našel Jalena Brunsona, ki je ob zvoku sirene s trojko poskrbel za 34:23. Slovenec je v svojo statistiko že vpisal 11 točk, štiri skoke in šest asistenc.

Ker je prvo četrtino odigral v celoti, je presedel začetek druge. Njegovi soigralci so v manj kot treh minutah skoraj v celoti zapravili vodstvo. Orlando je drugih 12 minut igre namreč odprl s sedmimi zaporednimi točkami in se kasneje približal na -2 pri 34:36. Kidd ni odreagiral in je Dončića še pustil na klopi.

Luka se je na parket tako vrnil šele za zadnjih pet minut prvega polčasa, ko je Dallas vodil le še točko. V prvih dveh napadih je najprej po prodoru pod koš položil žogo skozi obroč, nato pa zadel še met za tri točke. V tem elementu so sicer še naprej blesteli domači, ti so v prvih dveh četrtinah zadeli 9 od 16 poizkusov izza črte.

Dallas je tokrat slabo zaključil polčas. Po izenačenem izidu je tekmecu v zadnji minuti in pol dovolil osem točk, sam je vknjižil le tri. Cole Anthony je tri sekunde pred koncem četrtine zadel za 64:59. Dončić je na glavni odmor odšel s 17. doseženimi točkami, petimi ulovljenimi žogami in šestimi podajami.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V prvih dveh napadih Dallasa v tretji četrtini so sodniki dosodili osebni napaki v napadu, najprej Povellu, nato še Dončiću. Domači so zaključili svoje akcije in povedli z 71:59.

Luka je bil vidno nezadovoljen s sojenjem. Najprej je dobil udarec pri igri v napadu, ko se je znova prijel za vrat, ki ga je mučil že na prejšnjih tekmah, nato pa je 'pokasiral' še komolec v obrambi. Obakrat so sodniške piščalke ostale neme.

V zadnje štiri minute in pol so domači še vedno vstopili z desetimi točkami naskoka. A nato je Dončić na trojki našel samega Reggieja Bullocka, po njegovi naslednji podaji je zadel Marquese Chriss, sam pa je z metom za tri točke zaključil delnih 10:0 za izenačenje na 79:79.

Kasneje so domači znova pobegnili na šest točk razlike, a je novo trojko zadel Bullock in štiri sekunde pred koncem četrtine Dallas približal na 88:91. Dončiću je le še skok manjkal do trojnega dvojčka (28 točk, 9 skokov, 10 asistenc).

V zadnji četrtini se je Luka vrnil osem minut in pol pred koncem pri zaostanku šestih točk, nato je zadel še Moritz Wagner za 100:92. Po dveh uspešnih prostih meta Powella je slovenski zvezdnik zadel trojko, nato pa vpisal še 11. asistenco za zabijanje Chrissa, Mavericks pa so se še pred polovico četrtine približali le na točko zaostanka. Pri Orlandu so vzeli minuto odmora.

Prekinitev gostiteljem ni pomagala. Dončić je dosegel še en koš, nato pa ukradel žogo v obrambi, v napadu pa je Dallas povedel prvič po drugi četrtini. Ko je Anthony nato izgubil še eno žogo, so košarkarji iz Teksasa polprotinapad zaključili s trojko Bollocka za vodstvo 106:102.

Do konca je ostalo še pet minut in 16 sekund, v naslednji minuti in pol pa so domači s štirimi točkami izenačili. Izenačen izid je bil tudi pred zadnjo minuto, na semaforju je bil izpisan rezultat 107:107. Luka je pred tem prišel do trojnega dvojčka, njegovi soigralci pa so zgrešili dva povsem odprta meta za tri točke.

Kazen je sledila preko Franza Wagnerja, ki je 54 sekund pred koncem zadel za 109:107. Na drugi strani je bil Dorian Finney-Smith le polovično uspešen pri dveh prostih metih. Maxi Kleber je nato že ulovil žogo po metu Orlanda, a so mu jo izbili, Dallas je nato storil prekršek. Wendell Carter Jr. je zadel en prosti met, pri drugem je Dončić prišel do skoka. Sledila je minuta odmora, na semaforju je ostalo še 16 sekund pri prednosti Orlanda s 110:108.

Po podaji iz avta je žogo prijel Slovenec, se po nekaj sekundah odločil za prodor proti košu, nato pa podal navzven. Žoga je zaokrožila in prišla do Kleberja, ki je s trojke metal za zmago, vendar je zgrešil. Do skoka v napadu je prišel Bullock, še vrgel pred iztekom časa, a tudi on zgrešil.

Dallas v zadnjih 5:16 ni zadel iz igre, v tem času je sprožil devet metov, od tega kar osem trojk.

Luka je vpisal svoj 43. trojni dvojček in na lestvici vseh časov ujel doslej desetega v tem elementu Fata Leverja. Na tokratni tekmi je Dončić zbral 34 točk, 12 skokov in 11 asistenc. Brunson je dosegel 15, Chriss 14 točk.

Pri Orlandu je 19 točk k zmagi prispeval Chuma Okeke, točko manj Franz Wagner. Moritz, brat slednjega, je znova izmenjal kar nekaj 'manj prijaznih' besed z Dončićem, tekmo pa sklenil z metom iz igre 5/7 za 14 točk.

Cole je vpisal dve točki več, po 14 točk in skokov pa je zabeležil Carter Jr., ki bi ga na naboru leta 2018 izbral prav Dallas, če jim ne bi že prej uspel posel z Atlanto in menjavo Dončića za Traeja Younga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice