Šport > Košarka
10859 ogledov

Luka znova pri 40, še enkrat več odločila tretja četrtina

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so klonili še tretjič, tokrat na domačem parketu s 100:109.

Dallas je pred tretjo tekmo finala zahodne konference proti Golden State Warriors zaostajal z 0:2 v zmagah. Enak izkupiček je imel po prvih dveh tekmah tudi v prejšnjem krogu končnice, ko je nato proti Phoenixu pokazal povsem drugačen obraz in ga dvakrat premagal na svojem igrišču in izid izenačil na 2:2, kasneje pa s 4:3 napredoval v polfinale lige NBA. Navijači Luke Dončića in kolegov so lahko le upali, da se bo zgodovina ponovila tudi proti moštvu iz San Francisca.

Slovenski zvezdnik je tokrat dosegel pet od prvih sedem točk domačih, a so bili Mavericks v uvodnih minutah še enkrat več nenatančni pri metih za tri točke. Na koš so v slabih petih minutah izza črte vrgli že šestkrat, Reggie Bullock trikrat, a niti enkrat žoga ni hotela skozi obroč. Na drugi strani so bili Warriors precej raznovrstnejši v napadu, vse skupaj se je odrazilo v njihovem vodstvu s 16:7.

Tudi minuta odmora ni spremenila veliko, sledil je še sedmi zgrešen poizkus za tri točke, na drugi strani je bil v tem elementu uspešnejši Steph Curry za +12. A nato je Dončić zadel od table, v naslednji akciji pa je s podajo pod koš do Doriana Finney-Smitha prišel do prve asistence. Sledila je še prva trojka gostiteljev, Jalen Brunson je Mavs približal na 14:21.

Kasneje je dvakrat za -6 poskrbel Spencer Dinwiddie, sam zaključek četrtine pa je pripadel prvemu možu domače zasedbe. Po zgrešenem metu Curryja je žoga nekaj sekund pred zadnjim piskom sirene prišla v roke Dončića, ta jo je popeljal preko sredine in vrgel z velike razdalje ter zadel za 22:25. V prvi četrtini je dosegel 10 točk, k temu pa dodal še šest skokov in podajo.

Druga četrina se je začela brez Slovenca, Dinwiddie pa je v slabi minuti s štirimi zaporednimi točkami Dallas popeljal v vodstvo. Nadaljevanje je bilo izenačeno, pri zaostanku ene točke pa je pri gostih po treh minutah s parketa odšepal Otto Porter Jr.

Pri Warriors so v teh trenutkih na klopi sedeli Curry, Andrew Wiggins in Draymond Green, Klayu Thompsonu pa ni stekel met (2/8 v prvem polčasu). To so domači izkoristili in s trojko Finney-Smitha na polovici četrtine povedli s 37:31. Pol minute prej se je sicer na parket vrnil tudi Dončić.

Ta je s soigralci kasneje povedel že z devetimi točkami razlike, sam je dosegel tri s črte prostih metov, a se je na drugi strani razigral Curry, Golden State pa se je z delnim izidom 10:0 vrnil v ospredje. S točko razlike v korist gostov se je prvi polčas tudi končal pri 48:47.

Luka je zbral 15 točk, 7 skokov, podajo in ukradeno žogo. Na drugi strani je točko več dosegel Curry. Košarkarji iz San Francisca so ujeli devet žog več kot igralci Dallasa.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s štirimi točkami gostov, nato je s košem ob kontaktu odgovoril Dončić, a je nato trojko za 55:49 zadel Curry. Trener Dallasa Jason Kidd je že po dobrih dveh minutah klical 'timeout'.

Dallas se je kasneje s trojko Dinwiddieja že približal na tri točke zaostanka, vendar so gostje znova dobro lovili žoge po zgrešenih metih, nanizali šest točk in slabih pet minut pred koncem četrtine pobegnili na 65:56. Tudi nova minuta odmora gostiteljem ni pomagala.

Na parketu sta bila pri domačih v teh trenutkih tudi Maxi Kleber in Bullock, ki sta po novih zgrešenih poizkusih že bila pri metu iz igre 0/4 in 0/9. Pri zaostanku 59:71 je Luka sedel na klop. Ostali sta še dve minuti tretje četrtine.

Po trojki Curryja je Golden State prišel do najvišje prednosti na tekmi pri +14, zadnje štiri točke v četrtini pa sta za Dallas Dosegla Jalen Brunson in Dinwiddie. V zadnjo četrtino se je tako vstopilo z 68:88. Tako kot na vseh prejšnjih tekmah je zasedba iz Kalifornije prepričljivo dobila tretjo četrtino, tokrat s 30:21.

Tudi tokrat se Dallas ob slabem metu ni znašel proti 'coni', ki so jo v obrambi igrali njihovi tekmeci. Luka se je hitro moral znebiti žoge, njegovi soigralci pa so bili z izjemo Dinwiddieja nenatančni pri metih za tri točke. Skupno je met domačih za tri točke znašal 9/34.

Luka je tokrat v nasprotju z običajem začel zadnjo četrtino in takoj dosegel koš za -8, vendar bližje ni šlo, razigral se je namreč Thompson in z dvema trojkama goste dvakrat vrnil na +12. Devet minut in pol pred koncem je Slovenec prodrl pod obroč in zabil za 76:86, pri Golden State so se odločili za minuto odmora.

Luka je minuto kasneje s trojko še enkrat poskrbel za osem točk zaostanka, nato je izsilil še osebno napako Jordana Poola v napadu.

Davis Bertans je z atraktivnim zabijanjem poskrbel za 83:89, vendar je nato dva prosta meta zadel Curry, izjemno zabijanje preko Dončića pa je prikazal Wiggins. Sodniki so sicer sprva ob tem zapisakli osebno napako v napadu, a je gostujoča klop zahtevala pregled posnetka in odločitev je bila spremenjena. Na semaforju se je tako izpisalo 83:93.

Luka je še naprej uspešno zadeval proste mete, a domači v obrambi niso in niso uspeli zaustaviti tekmeca, še zlasti je bil razigran Wiggins. Ta je poskrbel za 100:86, barka domačih se je začela potapljati.

Nad gladino jo je z dvema trojkama še nekaj časa obdržal Dončić. Ta je 1:49 pred koncem tako zadel za 96:104, v naslednjem napadu pa je podal še za trojko Dinwiddieja za -5. A ko je 54 sekund pred zadnjim piskom sirene izza črte na drugi strani zadel Poole, je bilo konec še zadnjega upanja. Končalo se je s 109:100.

Še nobena ekipa v zgodovini lige NBA se ni vrnila po zaostanku z 0:3 v zmagah.

Dončić je v statistiko vpisal 40 točk, od tega jih je 21 dosegel v zadnji četrtini. Njegov met iz igre se je ustavil pri 11/23 (4/9 trojke, 14/17 prosti meti). Z 11 skoki je prišel do dvojnega dvojčka, zbral je še tri asistence, dve blokadi in ukradeno žogo. Dinwiddie je dosegel 26, Brunson 20, vsi preostali domači košarkarji pa skupaj 14 točk.

Pri bojevnikih je Curry vknjižil 31 točk, Wiggins 27, Thompson pa 19 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice