Šport > Košarka
13074 ogledov

Miamiju se kolca zaradi tega, kar so storili z Goranom Dragićem

Goran Dragić Epa
Kako se jim je maščevalo.

Nobena skrivnost ni, da je za Gorana Dragića zadnjih nekaj let Miami pomenil dom. Tam se je ustalil z družino, postal je pravi ljubljenec navijačev tamkajšnje NBA ekipe in z veseljem bi pri ekipi, pri kateri je preživel največji del svoje kariere, tudi končal svojo športno pot.

Prav tako so pri Miamiju zelo cenili slovenskega organizatorja igre, ki je bil po razpadu šampionske ekipe z LeBronom Jamesom dolga leta eden najboljših, predvsem pa najbolj borbenih igralcev Vročice, ki je vsak večer puščal svoje srce na igrišču.

Toda v današnjem profesionalnem športu ni prostora za sentimentalnost in čustva, zato so pri Vročici, ki jo je poleti 2020 vsega en korak delil od naslova prvakov, nemudoma izkoristili priložnost, ko so ugotovili, da lahko v svoje vrste pripeljejo prvega zvezdnika ekipe Toronto Raptors, Kyla Lowryja.

Heat tako niso niti za trenutek pomišljali, temveč so se nemudoma odrekli svojemu velikemu borcu in ljubljencu navijačev ter ga skupaj s Preciousom Achiuwo poslali v Toronto v zameno za šestkratnega udeleženca tekme vseh zvezd.

Goran Dragić | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede na to, kakšno kalvarijo je Goran doživel v Torontu, ko se ga je trener Nick Nurse po vsega nekaj tekmah brez pravega razloga odrekel, kmalu pa je prišel navzkriž tudi z navijači Toronta, je izgledalo, kot da so bili Miami Heat veliki zmagovalci omenjene menjave. Na koncu se je izkazalo, da so bili oboji poraženci.

Lowry je namreč v letošnji končnici znova pokazal, za kako precenjenega igralca gre, saj je bil eden izmed najslabših igralcev Vročice ter glavnih razlogov za poraz in izpad v konferenčnem finalu proti Bostonu. Zanimivo, pred dvema letoma se je Miami prav tako v finalu Vzhoda pomeril proti Bostonu, le da je takrat pod taktirko izjemnega Dragića uspel izboriti finale.

Če primerjamo oba košarkarja, je Miami z Dragićem slavil s skupnim rezultatom 4:2, medtem ko je Dragić povprečno dosegal 20,5 točk, 3,8 skoka in 4,7 asistenc na tekmo, ob manj kot treh izgubljenih žoga na tekmo, iz igre pa je metal 44-odstotno, statistiko plus/minus pa je imel na kar štirih izmed šestih tekem pozitivno.

Goran Dragić | Avtor: Profimedia Profimedia

Potem pa je tukaj Lowry, Miamijeva okrepitev, ki naj bi nadgradila Dragićevo igro ter pripeljala Miami do težko pričakovanega naslova. Lowry je na petih tekmah proti Bostonu izgubil na treh ter dobil le dve, naravnost katastrofalna pa je njegova osebna statistika, saj bi moral biti ob izjemnem Jimmyju Butlerju prvi zvezdnik ekipe, a je povprečno dosegal vsega 9,4 točk, 3,6 skoka in 4,2 asistenc na tekmo, ob nekoliko več kot dveh izgubljenih žogah ter vsega 29-odstotnem metu. Njegov plus/minus je bil kar na treh tekmah negativen, na drugi pa je znašal celo -27.

Prav smešno je, da je Lowry na drugi in tretji tekmi skupaj odigral kar 46 minut, a v tem času zbral vsega 3 točke, 6 skokov in 2 asistenci, imel pa je še 5 izgubljenih žog ter le 8-odstotni met iz igre, saj je na dveh tekmah skupaj zadel le enega izmed 12 metov. Katastrofalno za prvega organizatorja igre. 

Še nekaj zanimivih podatkov o Lowryjevih predstavah. Tekom desetih tekem letošnje končnice je povprečno dosegal 7,6 točk na tekmo, kar je najslabše izmed vseh organizatorjev igre, ki so začenjali tekme letošnje končnice. Izmed vseh 86 košarkarjev, ki so v končnici vrgli vsaj 50-krat na koš, je imel Lowry najslabši met iz igre, le 29-odstoten. Izmed 40 igralcev, ki so vrgli vsaj 50 trojk, pa je bil s 24 odstotki drugi najslabši.

Kyle Lowry | Avtor: Profimedia Profimedia

Goran Dragić je celo v letošnji končnici, ko je igral približno dvakrat manj minut od Lowryja ter bil v ekipi z dvema zvezdnikoma, ki držita žogo zgolj zase, uspel v seriji proti Bostonu zbrati dosti boljšo statistiko od svoje zamenjave pri Miamiju. Goran je namreč v manj kot 20 minutah na tekmo povprečno dosegal 10,5 točk, 4,5 skokov in 1,5 asistenc, izgubil je eno žogo na tekmo, medtem ko je imel kar 56,3-odstotni met iz igre, kar je skoraj dvakrat višje od Lowryja. Prav tako je imel kar na treh tekmah proti Bostonu pozitiven plus/minus, v omenjeni kategoriji pa je bil najboljši izmed vseh igralcev Brooklyna.

Miami se je tako pred letošnjo sezono odrekel klubske legende ter enega najbolj hvaležnih igralcev lige, v zameno pa pripeljal igralca, ki se je izkazal za izjemno precenjenega in je bil eden glavnih vzrokov, da Miami ni uspel ponoviti uspeha izpred dveh let. Obenem pa bo Vročico tekom naslednjih dveh let stal še približno dodatnih 60 milijonov dolarjev. Odličen posel, Miami!

Sedma tekma Šport Znano je, kdo bo nasprotnik Dončićevih krvnikov Odločilni trenutek Šport Butler z nerazumljivo potezo izzval ostre kritike Luka Dončić Tony Brothers Dallas gre ALL-IN Šport Dallas bo vse podredil Luki Dončiću: "Nori bi bili, če bi ravnali drugače"
Komentarjev 1
  • jakec1575 10:18 31.maj 2022.

    Res so zelo grdo naredili z goranom. Karma je pras....

Sorodne novice