Šport > Košarka
5676 ogledov

Po razburljivi končnici Dončić boljši tudi od Jamesa in Davisa

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so tokrat premagali LA Lakers. Končalo se je s 127:125.

Oslabljeni Dallas, tokrat so zaradi poškodb manjkali Kyrie Irving, Josh Green in Maxi Kleber, vrnila pa sta se Grant Williams in Tim Hardaway Jr., je odigral drugo tekmo v dveh dneh, po uspešnem gostovanju v Memphisu je tokrat pred domačimi gledalci gostil Los Angeles Lakers.

Ti so sicer pred dnevi postali prvi zmagovalci NBA pokalnega tekmovanja. Obe moštvi sta v tej sezoni zabeležili po 14 zmag, ob eni odigrani tekmi več pa so Jezerniki vpisali devet porazov, Mavericks pa osem. Kljub skoraj enakemu izkupičku so se Luka Dončić in kolegi v dvoboj podali s tretjega mesta zahodne konference, Lakers pa s šestega. Razlike na vrhu Zahoda so namreč zelo majhne.

Luka je v prvih štirih minutah le enkrat vrgel na koš, pri tem je bil neuspešen, je pa zbral tri asistence. Po zaostanku za točko je podal za trojki Williamsa in Danteja Exuma, s šestimi zaporednimi točkami je Dallas povedel s 13:8.

Na polovici četrtine je slovenski zvezdnik prišel do prvih dveh točk, zadel je dva prosta meta za 18:14. Kasneje je prišel do svoje četrte asistence s podajo čez celotno igrišče za zabijanje Hardawayja Jr., ob koncu prvega dela igre pa je zaporedoma dosegel pet točk. Najprej je bil uspešen s prodorom, nato pa je zadel še met za tri točke.

A nato je v obrambi nesrečno doskočil na nogo Austina Reavesa. Medtem ko je v bolečinah ostal na svoji polovici igrišča, so njegovi soigralci uspešno dokončali napad, Richaun Holmes je dosegel koš, nato pa z dodatnim prostim metom poskrbel za 28:20. Luka je sedel na klop, a je pri tem pokazal, da je stanje gležnja v redu.

Domači so z dvema trojkama Hardawayja Jr. ohranili prednost in četrtino dobili s 34:26. Dončić je z metom 2/3 iz igre zbral 7 točk, imel pa je tudi tri skoke in štiri podaje. Hardaway mlajši je vknjižil 12 točk.

Slovenski zvezdnik se je na parket vrnil že na začetku druge četrtine. Po minuti igre je do prvih točk na tekmi s košem in dodatnim prostim metom prišel LeBron James, a je Luka prav preko njega na drugi strani zadel trojko za 40:32.

Naslednjih šest točk sta dosegla prva zvezdnika gostov Anthony Davis in James, Lakers pa so se tako približali le na dve točki zaostanka.

A Dončić ni popuščal, po uspešnem prodoru je zadel pod košem, nato pa je podal za trojko Jadena Hardyja, ki je poskrbel za izid 46:39. V naslednjem napadu Jezernikov verjetno le sodniki v celotni dvorani niso opazili, da bi žoga po avtu morala pripasti domačinom, a kljub protestom svoje odločitve niso spremenili. Iz druge akcije je nato zadel Davis.

Ta je v naslednjem napadu Jezernikov s komolcem v obraz udaril Dončića, ki je nekaj časa obležal na tleh, nato pa je imel v minuti odmora marsikaj za povedati delilcem pravice.

Po vrnitvi na parket je s svojo šesto asistenco v kotu našel Williamsa, ki je zadel trojko, nato pa je sam uspešno izvedel prosta meta. Ko je v naslednjem napadu trojko zadel Seth Curry, je Dallas z delnim izidom 8:0 prišel do takrat največje prednosti na tekmi pri +13. Bilo je 54:41.

Dončić je uspešen niz nadaljeval tudi po 'timeoutu' gostov. A tu se je domačim nekoliko ustavilo. Jezerniki so odgovorili s sedmimi zaporednimi točkami za 48:56.

Gostitelji so se hitro zbrali. Luka je v naslednjih minutah prišel še do sedme in osme asistence, nato pa dosegel koš po podaji Holmesa, ki je pred tem dobil skok v napadu. A najboljše je šele prihajalo. Dončić je v obrambi ukradel žogu Jamesu, nato pa asistiral za zabijanje Hardawayja Jr. Sodniki so slednjemu zelo strogo pripisali tehnično napako zaradi (pretiranega) obešanja na obroč.

Na glavni odmor se je odšlo pri vodstvu Dallasa z 71:61. Luka je vknjižil 18 točk, štiri skoke, že 9 asistenc in ukradeno žogo. 

Tretjo četrtino so domači odprli s trojko Williamsa, nato pa je Dončić prispeval dva prosta meta za novih +15. James je odgovoril s štirimi zaporednimi točkami, ob tem je prišel tudi do ukradene žoge. Na drugi strani je zadel tudi slovenski zvezdnik.

Oba šampiona sta nadaljevala z odlično predstavo. Prvi strelec v zgodovini lige je bil dvakrat natančen izza črte, slovenski as enkrat. Lakers so se nato na polovici četrtine po košu Davisa približali le na pet točk zaostanka, Jason Kidd je vzel minuto odmora.

Kljub še dvema podajama Dončića, so kasneje Jezerniki prišli le na -3. 

To se je sicer zgodilo tudi ob novi napaki sodnikov, ki so D'Angelu Russellu spregledali očitno dvojno vodenje. Po njegovi asistenci je zadel James. Luka je pri izidu 88:85 sedel na klop.

Hardaway Jr. je bil še naprej odličen, s košem in dodatnim prostim metom je poskrbel za 93:87. To je bil prvi koš Dallasa iz igre po več kot treh minutah in pol, a tudi zadnji v četrtini.

Zaključek te je namreč povsem pripadel Jezernikom. Davis je nanizal pet točk, s trojko desetinko pred koncem tretjih 12 minut pa je goste vrnil v vodstvo. To je bil šele njegov četrti uspešen met za tri točke v sezoni. V zadnjo četrtino se je tako vstopilo z rezultatom 93:95.

Po prvem napadu v njej so Lakers povedli za štiri točke, a sta na drugi strani s trojkama odgovorila Williams in Exum. Avstralec je kasneje še enkrat zadel izza črte, ob tem je Luka prišel do svoje 13. asistence. Slovenec je s košem nato poskrbel za 104:104, po neuspešnem napadu gostov pa je sledil protinapad, ki ga je z zabijanjem zaključil Hardaway. Osem minut pred koncem je Dallas tako vodil za dve točki.

V naslednjih dveh minutah je dvakrat izenačil James, a je obakrat s košem odgovoril tudi Dončić. Ta je nato prišel do 14. podaje, ob njej je Exum dosegel trojko za 113:108.

Pet minut pred koncem je Davis poslal žogo skozi mrežico za -3, a je na drugi strani znova udarila naveza Dončić/Exum. Slovenec je asistiral, Avstralec pa zadel za tri točke.

Obe ekipi sta bili v obrambi precej neuspešni. Po košu Davisa se je v zadnje tri minute sicer vstopilo z rezultatom 120:115.

Po minuti odmora je Luka podal za zabijanje novinca Derecka Livelyja II., nato pa je sam dosegel koš za 124:118. Na semaforju sta ostali še dve minuti.

Reaves je dobro minuto pred zadnjim piskom sirene zadel met za tri točke, a je z enako mero odgovoril znova izjemni Exum (127:121).

Nato je Dončić dobil tehnično napako, ko so sodniki po zgrešenem metu Jamesa in bojem pod košem Livelyju dosodili igranje z nogo. Reaves je zadel prosti met za -5, vendar so Lakers nato zapravili napad.

Ko je bil z metom na drugi strani neuspešen tudi Dončić, so Lakers vzeli minuto odmora, a ostali sta le še dve sekundi. Ti sta bili sicer dovolj za trojko Jamesa, ki je postavil končni izid, Dallas Mavericks so slavili s 127:125.

Luka je znova presegel mejo tridesetih točk, zbral jih je 33. K temu je dodal še 6 ulovljenih žog in kar 17 asistenc.

Le točko manj je dosegel Hardaway Jr., 26, od tega 17 v zadnji četrtini, pa jih je k zmagi prispeval Exum. Avstralec je za tri točke metal 7/9, Williams, ki je vknjižil 19 točk, pa 5/7. Mavericks so sicer trojke metali 48.8-odstotno (21/43), celo boljše (51.7-odstotno) pa Lakers, ki so jih sicer sprožili precej manj (15/29).

Pri Jezernikih je Davis v svojo statistiko vpisal 37 točk in 11 skokov, James 33, Reaves pa 22 točk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice