Šport > Košarka
18659 ogledov

Slovenca najboljša na parketu, odločil met ob zvoku sirene

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so premagali Brooklyn s 113:111.

Slovenski ljubitelji košarke so naposled le dočakali obračun med Luko Dončićem in Goranom Dragićem. Slednji je tokrat s soigralci v Brooklynu gostil Dallas Mavericks, pri Nets sicer zaradi protikoronskih pravil v New Yorku znova ni smel zaigrati Kyrie Irving, ki je dan prej dosegel 60 točk na tekmi z Orlandom. Poleg njega so manjkali še Seth Curry, Joe Harris, Ben Simmons in LaMarcus Aldridge.

Brooklyn se na Vzhodu še krčevito bori za uvrstitev v naboljšo šesterico, ki ji ne bo treba zaigrati v play-in formatu. Sedma, osma, deveta in deseta ekipa v obeh konferencah se bodo za uvrstitev v prvi krog končnice namreč še pomerile med seboj. Nets so bili pred dvobojem z Mavericks šele osmi na Vzhodu z razmerjem 36-33, na zadnjih štirih tekmah pa so vselej prišli do zmage. Dallas se je v obračun podal s petega mesta na Zahodu, tako kot četrti Utah Jazz je zbral 42 zmag in 26 porazov. Tekma v Brooklynu je bila tako zelo pomembna za obe moštvi. 

Goran Dragić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po dokaj izenačenih uvodnih minutah, korak spredaj so bili večino časa domači košarkarji, so na polovici četrtine po košu Kevina Duranta Nets povedli z 19:14. Za vodstvo domačih je bil sicer najzaslužnejši Andre Drummond, ki je ob nižji postavi tekmecev zbral že po osem točk in prav toliko skokov. 

V zadnji dve minuti četrtine so Mavs krenili z desetimi točkami zaostanka, nato je Dončić zadel trojko. To je bil tudi zadnji koš v prvih 12 minutah igre, ki so se končale z rezultatom 30:23.

Luka je v medsebojnem dvoboju igralcev tedna na Zahodu in Vzhodu dosegel 12 točk, Durant devet. Dragić, ki je tekmo začel v prvi peterki gostiteljev, je v osmih minutah zbral eno asistenco.

Na začetku druge četrtine je Dončić obsedel na klopi, nekdanji kapetan slovenske reprezentance pa je prvi točki dosegel s prostih metov, kasneje pa povsem zagospodaril na igrišču. Najprej je Dragić tako za hrbtom podal za koš Nica Claxtona, nato pa je uspešno z meti zaključil naslednje tri napade domačih in jih popeljal do 45:35. Slovenski veteran je Jasona Kidda prisilil v minuto odmora.

Ta ni pomagala, Gogi je dosegel naslednja dva koša, nato pa izsilil še osebno napako Dallasa v napadu. Luka se je vrnil pri zaostanku 40:49 in bil hitro priča novemu košu nekdanjega reprezentančnega kolega.

A nato se je razigral tudi sam, dosegel je naslednjih 12 točk Dallasa, po njegovi drugi trojki v slabih 30 sekundah se je na semaforju izpisal izid 52:57. Tokrat je bil za timeout na vrsti Steve Nash.

Na začetku zadnje minute v prvem polčasu je Dallas že imel napad za vodstvo, a se ta ni končal uspešno, na drugi strani sta sledila prosta meta za 61:58. Dončić je ob zvoku sirene poskusil izenačiti, vendar se je žoga odbila od obroča.

Luka in Goran sta bila prva strelca svojih moštev. Prvi je v svojo statistiko vpisal 24 točk, po tri skoke in podaje ter ukradeno žogo, drugi pa je dosegel 14 točk, prav vse v drugi četrtini, k temu pa dodal ulovljeno žogo in tri asistence.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi polčas je Dončić odprl z dvema podajama, nato pa je s prostima metoma izenačil na 65:65. Sledilo je prvo vodstvo gostov po izidu 7:6, a je s trojko odgovoril Dragić. 

Njegov mlajši rojak je kasneje z metom za tri točke še enkrat poskrbel za izenačenje, vendar je v naslednjih minutah Brooklyn z devetimi zaporednimi točkami pobegnil na 79:70. Ko je tri minute pred koncem tretje četrtine trojko za domače zadel še Kessler Edwards, so Nets povedli za +12. Kidd je nalet gostiteljev prekinil z minuto odmora.

Po posvetu na klopi je zasedba iz Teksasa zaigrala nekoliko boljše in se po novem košu Slovenca približala na sedem točk zaostanka. A je pol minute pred koncem četrtine sledil koš Claxtona, ki je nato zadel še dodatni prosti met, po zgrešenem metu Maxija Kleberja pa je na drugi strani parketa zadel še Bruce Brown za 91:79.

Dončić, ki je zadnjih ducat minut začel na klopi, je vknjižil že 33 točk, Dragić je bil s 17 točkami še vedno prvi strelec Nets.

Po treh minutah zadnje četrtine se je Dallas z devetimi zaporednimi točkami, petimi Spencerja Dinwiddieja in štirimi Jalena Brunsona, približal na 88:93. Ko je Dinwiddie, nekdanji član Brooklyna, nato zadel še met za tri točke, so Nets vodili le še za točko. Ostalo je še slabih osem minut. Malce pred tem se je na parket vrnil tudi Dončić.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Kasneje so domači po trojki Pattyja Millsa znova že povedli za šest točk, a sta na drugi strani še naprej zadevala Dinwiddie in Brunson. Slednji je poskrbel za 102:102, v naslednjem napadu Dallasa pa so mu sodniki piskali osebno napako v napadu. Luka v teh trenutkih ni metal na koš. Na semaforju so ostale še slabe štiri minute časa.

Kleber je z dvema prostima metoma Mavs popeljal v vodstvo, Dragić je izenačil, a je na drugi strani težek met preko njega zadel Dončić. Ko je slednji zadel še svoj drugi poizkus, je 22 sekund pred koncem tekme popeljal Dallas do 110:108.

Vendar je s trojko odgovoril Durant. Ostalo je še 10 sekund, Mavericks so klicali minuto odmora.

Po njej je Luka nekaj časa vodil žogo, pokrila sta ga dva igralca in sledila je podaja do Dinwiddieja, ki je še drugič na zadnjih dveh tekmah dosegel odločilni koš.

"Pravzaprav nisem naredil nič posebnega. To je Dončićeva zasluga. Bil je 'podvajan', našel me je s podajo in uspelo mi je zadeti," je bil v prvem pogovoru skromen Dinwiddie.

Luka je z metom 14/26 (5/12 trojke 4/4 prosti meti) zbral 37 točk. K temu je dodal še 9 skokov, 9 asistenc, blokado in dve ukradeni žogi. Dinwiddie je dosegel 22 točk, Brunson 18, Dwight Powell pa 12.

Pri Nets je 23 točk vknjižil Durant, Dragić pa 21. Slednji je zabeležil še 3 ulovljene žoge in 4 podaje.

NBA, izidi:

Charlotte Hornets - Atlanta Hawks            116:106
Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers     114:118
Washington Wizards - Denver Nuggets          109:127
Brooklyn Nets - Dallas Mavericks             111:113
New York Knicks - Portland Trail Blazers     128:98
Houston Rockets - Phoenix Suns               112:129
Minnesota Timberwolves - Los Angeles Lakers  124:104
San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder    122:120
Utah Jazz - Chicago Bulls                    125:110
Golden State Warriors - Boston Celtics        88:110
Sacramento Kings - Milwaukee Bucks           126:135
LA Clippers - Toronto Raptors                100:103
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice