Šport > Košarka
7032 ogledov

Stara zamera? Sodnik vrgel Dončića s tekme, to ni storil prvič

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so izgubili na gostovanju pri Minnesoti s 106:116. Luka Dončić tekme ni dokončal, predčasno jo je zaključil zaradi izključitve. Ekipi se bosta pomerili že čez 48 ur.

Dallas Mavericks so se tokrat v gosteh pomerili z Minnesoto, obe ekipi sta v dvoboj krenili s 50-odstotnim izkupičkom, na 30 tekmah sta zabeležili po 15 zmag in 15 porazov. Zasedali sta osmo in deveto mesto na lestvici zahodne konference.

Zasedba iz Teksasa, ki je v tej sezoni zabeležila le tri zmage v gosteh, je tokrat dvoboj odprla z metom 3/3 za tri točke, prvi dve je zadel Spencer Dinwiddie, tretjo pa Luka Dončić. Ta je tako poskrbel za 13:7. Do polovice četrtine je zgrešil preostale tri mete iz igre, vendar zbral že štiri asistence.

Kasneje je Minessota, pri Volkovih sta sicer manjkala prva zvezdnika Karl-Anthony Towns in Rudy Gobert, z delnim izidom 7:0 prišla do izenačenja na 18:18.

Najnovejši član Dallasa Kemba Walker je odgovoril s štirimi prostimi meti, oba prekrška je nad njim storil Luka Garza, nečak dolgoletnega slovenskega reprezentanta Teomana Alibegovića, ki nam je pred mesecem in pol povedal, da je obstajalo nekaj zanimanja za Garzo tudi pri Košarkarski zvezi Slovenije. 

Mavericks so sicer dobro zaključili četrtino, zadnji koš je z metom izza črte za tri točke dosegel Dončić, svoje moštvo je poeplajl do 30:21. Zbral je šest točk, štiri skoke in pet asistenc. Luko so košarkarji Minnesote po sprejemu žoge pokrivali z dvema možema, zato je sicer težko prihajal do metov (2/5).

Slovenski zvezdnik je tako kot ponavadi presedel prvi del drugih 12 minut. Njegovi soigralci so zapravili večino prednosti, na parket se je Dončić vrnil pri naskoku treh točk. Po njegovi izgubljeni žogi in prekršku je Minnesota prvič na tekmi povedla, nato pa je niz tekmeca pri 15:2 z minuto odmora prekinil Jason Kidd.

A tudi posvet na klopi ni pomagal, tudi naslednjih pet točk so dosegli Volkovi za 49:39. Dosegli so 20 točk, Dallas le dve. Dončić je s prostima metoma prekinil sušo gostov, nato je dodal še trojko. A obramba Dallasa je bila še naprej slaba, Anthony Edwards pa je gostitelje pred drugim polčasom popeljal do prednosti s 57:44.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po dveh trojkah Doriana Finney-Smitha se je Dallas na začetku tretje četrtine domačim dvakrat približala na deset točk zaostanka, a so pri Minnesoti na vsako uspešno akcijo Dallasa odgovorili s košem. V obrambi so bili Volkovi zelo agresivni, v treh minutah so naredili pet prekrškov, njihov hiter prihod v bonus pa košarkarji iz Teksasa niso znali izkoristiti. Namesto, da bi igrali pod koš in iskali proste mete, so še naprej večinoma poskušali z meti za tri točke.

Po petih minutah je prednost Minnesote narastla na 16 točk, domači so do takrat v drugem polčasu med drugim zadeli 5 od sedmih trojk. Na drugi strani se je Dončić mučil z metom, najprej je štiri točke dosegel s prostih metov, nato pa je po protinapadu zadel za 67:78. Pred tem je bil njegov met pri 4/14. Vseeno je zbral 19 točk, k temu je dodal 6 skokov, 7 asistenc in ukradeno žogo.

In pri tem je tudi ostalo. Sodniki Dončiću ob očitnem kontaktu v napadu niso dosodili prekrška, ob vračanju v obrambo pa je nekaj pripomnil sodniku Rodneyju Mottu, ki mu je v hipu prisodil kar dve tehnični napaki in ga tako izključil iz tekme, to se je Ljubljančanu pripetilo četrtič v NBA karieri. Na to je ponorel Kidd in si tudi sam 'prislužil' izključitev, tokrat je za to poskrbel delilec pravice Nick Buchert, Mott se je že prej umaknil na varno iz dosega strokovnega štaba gostov.

"S tem je bil končan rekordni niz Luke Dončića, ki je na 36 zaporednih tekmah dosegel vsaj 20 točk. Edina oseba v ligi NBA, ki lahko zaustavi Luko pod mejo dvajsetice? Rodney Mott," je izključitev Slovenca pospremil novinar ESPN-a Tim MacMahon, ki je zadolžen za pokrivanje Dallasa.

Isti sodnik je sicer že izključil Dončića maja 2021, očitno pa vse skupaj raje počne v paru, saj je takrat s parketa poslal tudi trenerja Ricka Carlisla. Podobno je storil že tudi Denverjevemu igralsko/trenerskemu dvojcu Nikola Jokić/Mike Malone.

Mott je pred letom in pol ob izključitvi Dončića v zapisniku takrat zapisal, da se je Luka nešportno vedel do sodnikov. Očitno zamera še kar traja.

Po treh prostih metih zaradi tehničnih napak je Minnesota dve minuti pred koncem četrtine povedla za 20 točk. S takšno prednostjo je krenila tudi v zadnjih 12 minut pri 94:74.

Domača ekipa je v zadnji četrtini brez večjih težav ohranjala vodstvo, pet minut pred koncem je bilo še vedno +19, v zadnji minuti pa so se Mavs približali na -10. A bližje ni šlo Končalo se je s 116:106 v korist Volkov.

NBA, izidi:

Cleveland Cavaliers - Utah Jazz                 122:99
Philadelphia 76ers - Toronto Raptors            104:101 (podaljšek)
Atlanta Hawks - Orlando Magic                   126:125
Houston Rockets - San Antonio Spurs             105:124
Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks       116:106
New Orleans Pelicans - Milwaukee Bucks          119:128
Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers  123:121
Phoenix Suns - Los Angeles Lakers               130:104
Sacramento Kings - Charlotte Hornets            119:125
Komentarjev 2
  • dejan07 11:49 20.december 2022.

    Dvorane polnijo igralci, ne pa sodniki, ljudje pridejo gledat zvezdnike kot je Luka. Ko LeBron James preklinja in se prereka s sodniki, meče žogo okrog, se sodniki obrnejo vstran, da kao niso videli kaj je nardil. Drugace bi imel 16 ...prikaži več tehnicnih v 20 tekmah. Nimajo enakovrednega kriterija do vseh igralcev. To je realnost.

  • rd2dmk2 09:23 20.december 2022.

    drži naj jezik in naj igra.

Sorodne novice