Šport > Košarka
19790 ogledov

Šok v NBA! Veliki Dončićev rival zavrnil novo pogodbo!

luka dončić deandre ayton Twitter
Pregovori med Phoenix Suns in DeAndre Aytonom so se končali brez uspeha.

Zgodilo se je nekaj, česar skorajda nihče ni pričakoval! Potem ko so kar po vrsti Luka Dončić, Trae Young, Mchael Porter Jr. in drugi košarkarji izbrani na NBA naboru 2018 podaljševali svoje "rookie" pogodbe z maksimalno mogočo pogodbo, ki jim njihova matična ekipa lahko ponudi, prvi izbor na naboru ni imel te sreče.

Iz ponedeljka na torek je namreč zadnji rok pred začetkom sezone, ko bi ekipe še lahko podaljšale pogodbe s svojimi košarkarji, a do dogovora med Phoenix Suns in DeAndre Aytonom, košarkarjem, ki je bil izbran dve mesti pred Dončićem, na koncu ni prišlo.

DeAnndre Ayton | Avtor: Epa Epa

Ayton, ki sicer ni dosegel zvezdniškega statusa našega Luke ali Trae Younga, ima za sabo tri zelo dobre sezone, tekom katerih je letos Phoenix popeljal celo v veliko finale, tako da preseneča dejstvo, da bo šele drugi prvi izbor v zadnjih trinajstih letih, ki mu ekipa ni ponudila podaljšanja njegove "rookie" pogodbe. Edini takšen primer je bil le še Anthony Bennett, ki z razlogom velja za najslabši izbor v zgodovini drafta.

Za razliko od Bennetta pa tu ni bila težava Aytonova kvaliteta, temveč dejstvo, da je po vzoru Luke, Traeja, Otta in podobnih zahteval maksimalno podaljšanje pogodbe, katero pa mu lastnik moštva Robert Sarver ni bil pripravljen ponuditi. Ayton ni bil pripravljen sprejeti nič manj, medtem ko Sarver takšne pogodbe enostavno ni nameraval ponuditi.

In kaj zdaj to pomeni za Aytona in Phoenix? Ekipa iz Arizone je tako v zelo nezavidljivi situaciji, saj bi si po lanski izjemni sezoni želela moštvo zadržati na kupu ter poizkusiti ponovno napasti naslov, a ima zdaj v svojih vrstah izjemno nezadovoljnega zvezdnika, ki je skregan z lastnikom moštva.

Ayton bo tako prihodnjo sezono postal zaščiten prosti igralec, kar pomeni, da lahko Phoenix še vedno izenači kakršnokoli ponudbo, ki jo sprejme Ayton. Toda slednji bi lahko sprejel tako imenovano "qualifying offer", kar bi pomenilo, da podaljša pogodbo s Phoenixom še za eno sezono (v vrednosti 16,5 milijonov dolarjev), a hkrati izgubi status zaščitenega prostega igralca in lahko po koncu pogodbe podpiše s komerkoli.

DeAnndre Ayton | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi izbor nabora 2018 ima sicer za seboj tri vrhunske sezone, tekom katerih je bil izbran v prvo peterko novincev, ekipo je v lanski sezoni popeljal do naslova na Zahodu, povprečno pa je v teh treh letih dosegal 16 točk, skoraj 11 skokov, 1,2 asistenci ter več kot eno blokado na tekmo. Ves čas pa je bil tudi v nezavidljivem položaju, da so ljudje bolj kot na njegove kvalitete opozarjali na dejstvo, da je bil izbran pred Luko in Youngom.

Glede na situacijo z vsemi ostalimi zvezdniki generacije 2018 je odločitev Phoenixa zagotovo šokantna, saj ni nihče pričakoval, da bi Sonca lahko tako kmalu izgubila svojega zvezdnika, za katerega so ponudila celo prvi izbor na naboru in se s tem odrekla Luki.

 
Komentarjev 1
  • JackD 11:19 19.oktober 2021.

    “Veliko finale”, “pogodba, katero pa mu lastnik…”. Moj slovnica zelo dober!