Šport > Košarka
7013 ogledov

Kar so Dončiću naredili NBA veljaki, odmeva širom sveta

zion williamson luka dončić Reševalni pas/Twitter
Slovenski čudežni deček je, tako kot že ničkolikokrat doslej, spet pometel s konkurenco.

Dvajsetletni Luka Dončić je z naskokom najboljši mladi košarkar na svetu, potrjuje najnovejša raziskava ameriške televizijske mreže ESPN. V glasovanju z nadvse enostranskim izidom je sodelovalo 20 anonimnih veljakov iz NBA lige, med njimi trenerji, skavti in direktorji franšiz.

Vsi sodelujoči so odgovorili na zelo preprosto in neposredno vprašanje:  "Okoli katerega košarkarja bi najraje gradili svojo ekipo?"

Na izbiro so imeli štiri mlade igralce - Luko Dončića, Ziona Williamsona, Jaja Moranta in Traeja Younga. Končni rezultat je bil vse prej kot izenačen, saj je Dončića na prvo mesto umestilo kar 17 od 20 vprašanih! Preostali trije so ga postavili na drugo mesto, nihče pa ga ni uvrstil na tretje ali četrto.

Kobe Bryant Žalostno Šport Tudi v grobu nima miru, njegova mama ne pozna sramu

Slovenski košarkar je s 77 točkami z naskokom osvojil prvo mesto. Drugi je bil Williamson z 52 točkami, ob tem pa velja omeniti, da ga je na prvo mesto umestil samo en glasovalec. Morant (47) je zbral pet točk manj kot Williamsona, precej zadaj pa je ostal Dončićev večni rival Young, katerega je na zadnje mesto umestilo kar 16 glasovalcev.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Dončić je v ligo NBA vstopil kot precejšnja uganka, a je hitro dokazal, da so bili strahovi odveč. Čeprav se je čez lužo preselil kot aktualni najboljši košarkar Evrolige, je bilo ob prestopu v najmočnejšo ligo na svetu izraženih ogromno pomislekov o njegovi kvaliteti in predvsem o domnevnem pomanjkanju atletskih sposobnostih. Dončić se na to ni oziral in že v nekaj mesecih zaprl usta tudi največjim dvomljivcem.

michael jordan Ne bo pozabil Šport Jordan po 30 letih: "Ne boste me prepričali, da ni bil kreten!"

Izkazal se je kot zelo dovršen košarkar, dober strelec, podajalec in skakalec z neprekosljivim pregledom nad dogajanjem na igrišču. V Dallasu so ga sprejeli kot naslednika Dirka Nowitzkega in ga proglasili za steber bodočnosti teksaške franšize. Ni trajalo dolgo, da so mu hvalnice prepevali tudi najbolj vztrajni kritiki, krstno sezono pa je kronal z nazivom novinca leta lige NBA.

luka dončić | Avtor: Epa Epa
V debitantski sezoni je v povprečju dosegal 21,2 točke, 7,8 skoka in 6,0 podaje, v drugi, v kateri je bil Dallas odlično na poti k več kot 50. zmagam v rednem delu in vrnitvi v končnico, preden je vse aktivnosti prekinila pandemija koronavirusa, pa so njegove številke še poskočile.

Letos beleži 28,7 točke, 9,3 skoka in 8,7 podaje na srečanje, kar ga na lestvici favoritov za naziv najkoristnejšega igralca (MVP) uvršča na visoko četrto mesto!

Pri ESPN so zapisali, da bi Dončić lahko postal najboljši evropski košarkar vseh časov, čemur pritrjujejo tudi strokovnjaki. "Luka je velik košarkar in vrhunski organizator igre ter odličen strelec. On prinaša zmage. Njegova igra ni samo trajnostna, temveč lahko postane še boljši," je svojo odločitev objasnil neimenovan direktor iz zahodne konference. "Luka je pravi žrebec, zato je to logična izbira," pa je dodal skavt iz vzhodne konference.

Še vedno podcenjen

Čeprav je Dončić ugnal vso konkurenco, pa opombe nekaterih funkcionarjev kažejo na to, da je še vedno zelo podcenjen. "Luko sem izbral samo zato, ker ima Zion toliko zdravstvenih težav," je povedal trener iz zahodne konference. "Če bi bil Zion zdrav, bi postal MVP. Verjamem, da mu bo to tudi uspelo, ker je tako dober," je dodal.

"Ne vem, če Luka lahko postane še boljši. Že zdaj je zelo dober. Morda je že dosegel svoj vrhunec, kar je še vedno zelo dobro. Toda Ja ima ogromno prostora za napredek. Tudi njegova ekipa bo postala še boljša. Verjamem, da lahko doprinese več na obeh straneh igrišča," je komentiral še en visoki funkcionar iz vzhodne konference.

Velika čast, ki doleti le redke

Dončić ima v teh dneh še en razlog za veselje. V četrtek bo namreč izšel njegov prvi personaliziran copat Air Jordan 1. Gre za retro izdajo legendarnega športnega copata s polnim imenom Air Jordan 1 Mid: Mindfulness.

Poslikava odraža Dončićevo rutino med ogrevanjem pred tekmami, pri čemer ga po mnenju oblikovalcev odlikujeta predvsem mirnost in osredotočenost.

Dončić se je lanskega decembra pridružil družini Air Jordan, ko je s slovito znamko pod okriljem ameriškega gigana Nikeja podpisal petletno pogodbo, katere skupna vrednost naj bi po neuradnih podatkih znašala vrtoglavih 100 milijonov dolarjev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice