Šport > Košarka
25560 ogledov

Dončić je bog košarke, NBA česa takšnega ne pomni

luka dončić Epa
Slovenski košarkarski zvezdnik iz dneva v dan piše zgodovino lige NBA. Sinoči se je znesel nad Golden State Warriors, proti katerim je v manj kot 26 minutah dosegel že sedmi trojni dvojček v sezoni.

Dallas Mavericks so na krilih fenomenalnega Luke Dončića sinoči nadigrali Golden State Warriors (142:94). Slovenski čudežni deček je v manj kot pol ure zabeležil več zgodovinskih dosežkov, kar postaja stalnica v ligi NBA.

Luka Dončić Rick Carlisle Noro! Šport Luka ob polčasu s petimi točkami manj kot celotna ekipa tekmeca

Dončić je v razprodanem American Airlines Centru, kjer se je zbralo slabih 20.000 ljudi, odigral 25 minut in pol ter vpisal 35 točk, 10 skokov, 11 podaj in tri ukradene žoge. Imel je 61-odstoten met iz igre (11/18), 60-odstoten met za tri (6/10) in 87,5-odstoten met izza črte za proste mete. (7/8).

V prvem polčasu je uprizoril predstavo, kakršne liga NBA ne pomni. V samo 17 minutah je dosegel 33 točk (10/11 met iz igre!), šest podaj in kar pet skokov, nato pa je v drugem delu samo še dopolnil trojnega dvojčka, drugega zapored in že sedmega v sezoni!

dragić dončić NBA Šport Dragić: "Veselim se tekme z Dončićem, igra neverjetno košarko."

Dosežek je bil zgodovinski v več pogledih. Je namreč prvi košarkar v NBA zgodovini, ki je trojnega dvojčka s 35 točkami dosegel v manj kot 25 minutah.

Spotoma je porušil rekord legendarnega Oscarja Roberstona in postal najmlajši košarkar (20 let in 265 dni) doslej, ki je ob dveh zaporednih trojnih dvojčkih dosegel najmanj 35 točk.

Robertsononov rekord je v ligi NBA veljal kar - reci in piši - 59 let!

O zgodovinskem polčasu priča tudi podatek, da je Dončić postal prvi košarkar v zadnjih 20 letih, ki je ob polčasu zbral vsaj 30 točk in pet podaj ob 90-odstotnem metu iz igre.

To pa še ni vse! Dvajsetletni košarkarski fenomen je v zadnjih desetih tekmah presegel 300 točk, 100 skokov in 100 podaj, s čimer je postal šele peti igralec s povprečjem trojnega dvojčka z vsaj 30 točkami v intervalu desetih tekem. To je doslej uspelo samo LeBronu Jamesu, Russellu Westbrooku, Michaelu Jordanu in Roberstonu. Omenjena četverica sodi v sam vrh največjih košarkarjev vseh časov, v elitni druščini pa po novem najdemo tudi slovenskega asa.

Luka Dončić Curry reagiral Šport Dončićeva cena v višave, a on se smeji: "Prost igralec sem."

Velja omeniti še, da je Dončić v prvi četrtini dosegel več točk, skokov in podaj (ponovil dosežek Allena Iversona iz leta 2003) kot celotna ekipa Golden State Warriors, ki je, to je treba priznati, po odhodu Kevina Duranta ter poškodbah Stepha Curryja in Klaya Thompsona v popolnem razsulu.

Telički so Bojevnike na koncu razbili za 48 točk, čeprav so tekom tekme vodili že za več kot 50. 

luka dončić Ni vse črno-belo Šport Pojavilo se je pojasnilo, zakaj Kings niso želeli Dončića na naboru

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice