Šport > Košarka
6064 ogledov

V Sloveniji navzgor, v ZDA, tudi zaradi Dončića, strmo navzdol

Luka Dončić Dallas Mavericks Reševalni pas/Twitter
Liga NBA se sooča s težavami, ki silijo k premisleku o prihodnjih smernicah.

Luka Dončić je letošnjo sezono začel nad pričakovanji. Z Dallas Mavericks trdno drži mesto v prvi osmerici Zahoda, obenem skoraj na vsaki tekmi ruši zgodovinske statistične mejnike.

Luka Dončić SANJSKO Šport Dončićev zgodovinski večer v ligi NBA

Zanimanje za ligo NBA, ki jo je letos na slovenskih televizijah moč spremljati na programu TV3, je na sončni strani Alp v porastu. Ne le prenosi tekem, vrhunci srečanj in najlepše poteze košarkarjev vsakodnevno preplavijo splet in vzbudijo zanimanje slovenskega občinstva.

Če je popularnost NBA v Evropi in Aziji vse večja, pa je drugače v domovini najmočnejše lige na svetu - Združenih državah Amerike. Medijski giganti se namreč soočajo s silovitim upadom gledanosti tekem rednega dela NBA.

luka dončić Ni vse črno-belo Šport Pojavilo se je pojasnilo, zakaj Kings niso želeli Dončića na naboru

Mreži TNT in ESPN, ki za pravice prenosov potrošita na stotine milijonov dolarjev, sta v primerjavi z letom 2017 zabeležili kar 27-odstotni padec gledanosti tekem v enakem časovnem obdobju. Začetek letošnje sezone si je v ZDA tako ogledalo več kot četrtina gledalcev manj kot pred dvema letoma.

Analitiki so našli kar nekaj razlogov za hud padec gledanosti. Vse bolj pogosti izostanki zvezdnikov (load management, op. a.) in redne selitve najboljših igralcev iz franšize v franšizo so zmanjšali zanimanje za redni del sezone. Nekatere moti tudi močna politična angažiranost najbolj vidnih akterjev lige.

Kawhi Leonard LeBron James Clippers Lakers | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekateri komentatorji so izpostavili, da NBA osvaja predvsem azijski trg in da želi postati velika globalna znamka. Tudi mlade evropske zvezde kot Luka Dončić večajo zanimanje za NBA v Evropi in po svetu, a v ZDA so seveda še vedno v ospredju domači zvezdniki, ki pa niso več tako dominantni kot v preteklosti.

"Zvezdniki kot Luka Dončić so odlični za globalno širjenje lige, zame je on eden od največjih upov za prihodnost. Toda postavlja se vprašanje, kaj to pomeni za navijače v ZDA. Liga je zdaj globalna, več kot četrtina igralcev prihaja iz tujine. Liga išče nova tržišča in spreminja identiteto," je na FS1 dejal dolgoletni NBA novinar Ric Bucher.

luka dončić Večer rekordov Šport NBA se klanja Dončiću, očaran tudi LeBron: "Povedal sem vam, da je zaj***n piz**n!"

Liga NBA se že nekaj let spopada z manjšim zanimanjem za redni del sezone, gledanost se poveča v končnici. A tudi tam številke niti približno ne dosegajo tistih, s katerimi se lahko pohvali kralj tamkajšnjih športov - ameriški nogomet z ligo NFL in tudi študentsko NCAA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice