Šport > Košarka
8977 ogledov

To se v NBA še ni zgodilo, v glavni vlogi pa Slovenec, a ne Luka

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so po nekaj 'čudnih' sodniških odločitvah izgubili proti Denverju s 97:98. Eden ključnih mož za zmago gostov je bil Vlatko Čančar.

Dallas in Denver sta se pomerila še drugič v treh dneh, petkov dvoboj so zanesljivo dobili Mavericks (127:99) in se pri devetih zmagah in šestih porazih izenačili z Nuggets. Pred tokratno tekmo sta moštvi tako zasedali peto in šesto mesto na lestvici zahodne konference. Tudi drugi dvoboj so gostili košarkarji iz Dallasa, tako kot prvič pa so pri zasedbi iz Colorada manjkali prvi trije zvezdniki Nikola Jokić, Jamal Murray in Aaron Gordon. Znova se je tako večja minutaža obetala tudi slovenskemu reprezentantu Vlatku Čančarju.

Njegov rojak Luka Dončić je enako kot v petek počasi začel v napadu, tokrat zgrešil tudi prva prosta meta, prvo asistenco pa vpisal šele po skoraj štirih minutah, ko je s trojko na 8:8 izenačil Spencer Dinwiddie. Slovenski zvezdnik je nato zgrešil še dva meta iz igre, Denver pa je povedel s šestimi točkami razlike. A ob tem se je pri gostih poškodoval še Jeff Green, ki je nerodno doskočil po zabijanju.

Luka je prvo točko vknjižil šele na začetku druge polovice prve četrtine, nato je zgrešil še svoj tretji od štirih prostih metov. Obe moštvi sta sicer težko dosegali koše, v zadnje tri minute pa je Dallas vstopil z zaostankom 14:19. Takrat je naposled na parket prišel tudi Čančar.

Minuto kasneje je Dončić zadel svoj prvi met iz igre, s trojko je domače približal na dve točki zaostanka, kasneje pa je z zadnjim košem v četrtini tudi izenačil na 25:25. Še pred tem je na drugi strani svoj prvi koš dosegel tudi Čančar. Slovenca sta bila skupaj pri desetih točkah - Luka pri osmih, Vlatko pri dveh.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić je začetek druge četrtine znova presedel na klopi. Po treh minutah in pol je Čančar zadel za vodstvo Denverja s 35:32, gostje pa so še s petimi dodatnimi točkami dokončali delni niz 9:0 za +8. Ob zaostanku 32:40 se je Jason Kidd odločil za minuto odmora.

Luka se je vrnil na parket, vmes so tekmeci sicer povedli že z desetimi točkami naskoka, zbral dve asistenci in dve točki, Dallas pa se je začel približevati. Ko je vpisal še tretjo podajo v drugi četrtini, je nekdanji član Olimpije Davis Bertans z uspešnim metom za tri točke Mavericks popeljal do zaostanka s 45:48.

Slovensko-latvijska naveza se do konca prvega polčasa nato ni več ustavila, najprej je Luka podal še za dve trojki Bertansa, četrtino pa je sprva zaključil s petimi zaporednimi točkami. Ob tem je zadel trojko ob zvoku sirene.

A sodniki so se odločili pregledati posnetek in pri tem ugotovili, da je Slovenec stopil na stransko črto, s tem pa so mu razveljavili koš, ostalo je pri vodstvu Dallasa s 56:52 in ne 59:52. Ker so igralci že odšli v garderobi, so se odločili dve sekundi nadoknaditi pred začetkom tretje četrtine.

Dončić je tako namesto 15 točk v prvem polčasu ob metu iz igre 4/7 (prosti meti 3/6) dosegel 'le' 12 točk. K temu je dodal še štiri ulovljene žoge in šest asistenc. Kazalo je, da je Čančar v svojo statistiko vpisal štiri točke ter dva skoka in ukradeno žogo. 

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

A po vrnitvi na parket se je vse skupaj končalo z eksplozijo. V dveh sekundah je Čančar namreč prejel žogo, se odločil za met s svoje polovice igrišča in izjemno zadel. Prvi polčas se je tako uradno končal s 56:55, Primorec pa je tako po dveh četrtinah bil že pri sedmih doseženih točkah. Česa podobnega liga NBA še ni videla!

Šele nato se je začela tretja četrtina. Izjemna poteza Čančarja je dala zagon gostom, ki so povedli z 59:56, nato je s prvima točkama domačih v drugem polčasu odgovoril Dončić. Ta je nato pri dveh metih za tri točke zahteval prekršek, a ga ni dobil, pri drugem je kar obsedel na tleh, gostje pa so igralca več v napadu izkoristili za trojko in vodstvo s 67:62. Fustracije so se pri slovenskem zvezdniku vidno nabirale, še zlasti, ker je v naslednjih minutah prejel še nekaj udarcev, vendar so sodniške piščalke ostale neme.

Denver je ostajal korak pred gostitelji, po dveh ukradenih žogah, eno je prispeval Čančar, pa so Nuggets še drugič na tekmi povedli s +10. Dallas je nato le našel odgovor, ob delnem izidu 8:0 je Dončić dosegel šest točk in s trojko približal Mavericks le na dve točki zaostanka. A po trojki Bonesa Hylanda je Denver v zadnjo četrtino vseeno vstopil z 79:74.

Oba Slovenca sta zadnjih 12 minut tekme pričela na klopi, Čančar je na njej obsedel do konca dvoboja. Po treh minutah je po zaslugi tokrat odličnega Josha Greena Dallas prišel le na točko zaostanka, nato pa je Dinwiddie slabih osem minut pred koncem s prodorom pod koš poskrbel za vodstvo pri 86:85. Trener Denverja Mike Malone je vzel minuto odmora.

Green je na polovici četrtine zadel še šesto trojko iz šestih poizkusov, nato pa je s polovičnim izkupičkom s črte prostih metov postavil rezultat 93:91. Luka je začuda še kar sedel na klopi, z nje pa se je dvignil šele pet minut pred koncem, ko je bil izid znova izenačen.

V naslednjih treh minutah so bile dosežene le štiri točke, na veselje navijačev je Dwight Powell izkoristil dve asistenci Slovenca za 97:93. Na semaforju je ostalo še 1:59 časa.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po Dončićevem skoku v obrambi je imel Dallas napad še za višjo prednost, a sodniki tokrat niso zapiskali prekrška nad Dinwiddiejem, ki je z izpahnjeno ramo celo moral z igrišča. Na drugi strani je dva prosta meta zadel Hyland, v naslednjem Denverjevem napadu pa je trojko zadel še Michael Porter Jr. za vodstvo gostov z 98:97. Sledila sta neuspešna napada na vsaki strani, šest sekund pred koncem pa so pri Dallasu ujeli žogo in zahtevali minuto odmora.

Tokrat večkrat povsem izgubljeni delilci pravice so nato le dosodili osebno napako nad Dončićem, vendar Denver še ni bil v bonusu. A pri tem so sodniki pustili, da je po prekršku še odteklo nekaj časa. Dallasu je tako ostalo na voljo le še 3,7 sekunde. Luka je sicer prišel do žoge, a se odločil za met iz velike razdalje in zgrešil. Po zadnjem pisku sirene je imel marikaj za povedati najbližjemu sodniku, nato pa besno odšel v garderobo.

Na koncu se je izkazalo, da je marsikaj odločila Čančarjeva trojka v zadnjih dveh sekundah prvega polčasa. Ob vsem zapletu se je prednost Dallasa takrat s sedmih točk stopila na eno.

Dončić je tretjič v sezoni dosegel manj kot 30 točk, zbral jih je 22, kar je bil njegov izkupiček že po treh četrtinah. V svojo statistiko je dodal še 9 skokov in 8 podaj. Green je ob porazu vknjižil točko več (met iz igre 8/9, trojke 6/7), Bertans (trojke 4/5) pa jih je zbral 15.

Pri močno oslabljenem Denverju je Hyland dosegel 29 točk, 14 pa Porter Jr. Čančar je sedmim točkam dodal štiri skoke in dve ukradeni žogi.

Komentarjev 1
  • Floki123 10:15 21.november 2022.

    res smešno poleg tega je Čančar naredil korake pred metom iz sredine. ;-)

Sorodne novice