Šport > Košarka
20129 ogledov

To so grozljive podrobnosti Bryantove nesreče

Kobe Bryant nesreča Profimedia
Preiskovalci so razkrili, kaj se je dogajalo v zadnjih trenutkih usodnega poleta.

V ponedeljek popoldne po pacifiškem času so preiskovalci iz vrst Urada za varnost v državnem prometu (NTSB) javnosti predstavili svoje izsledke o nesreči helikopterja v kalifornijskem Calabasasu, v kateri je umrlo devet ljudi, vključno s slavnim košarkarjem Kobejem Bryantom.

V zadnjem radijskem sporočilu pred nesrečo je pilot zračni kontroli dal vedeti, da se bo povzpel zaradi plasti oblakov. 

Po radarskih zapisih je bilo moč razbrati, da se je helikopter povzpel do 640 metrov nadmorske višine, preden je začel padati proti tlom. Razbitine so našli na pobočju vzpetine na nadmorski višini 331 metrov.

kobe bryant tako srečen je bil Magazin Kobe in Gianna: Njune zadnje fotografije so bile posnete dan pred tragedijo

"Obseg razbitin je precej razsežen. Del repa je ob vznožju hriba, del trupa je na vrhu tega hriba, glavni rotor pa še sto metrov dlje," je dejala Jennifer Homendy iz NTSB.

Nekatera poročilo so navajala, da naj bi nesreči botrovala megla. Homendyjeva ni želela špekulirati: "Poizvedeli bomo o pilotu, o plovilu in o okoliščinah nesreče. Ničesar ne izključujemo."

Že na začetku samega usodnega poleta je pilot dobil posebno dovoljenje za let v gosti megli. Helikopter je bil na višini okrog 430 metrov, preden se je usmeril proti jugozahodu in se skušal izogniti že omenjeni plasti oblakov.

Pilot je kontrolo zračnega prometa nato zaprosil za asistenco glede svoje lokacije, a so mu sporočili, da leti prenizko za tovrstno pomoč. "Vprašali so ga, kaj namerava storiti, a ni bilo odgovora. Radar nakazuje, da se je plovilo povzpelo na 640 metrov višine, preden je padlo. Zadnjič je bil helikopter na radarski sliki ob 9.45 po lokalnem času," je razkrila Homendyjeva. Klic na številko 911, v ZDA rezervirano za nujne primere, je prišel ob 9.47.

Kobe Bryant nesreča | Avtor: Profimedia Profimedia

Pilot Bryantovega helikopterja Sikorsky S-76 je bil Ara Zobayan, uslužbenec podjetja Island Express Helicopters. Zapolsen je bil več kot deset let in je imel za seboj več kot 8.000 ur letenja.

Nekateri strokovnjaki so se spraševali, kako je helikopter sploh dobil dovoljenje za let v neugodnih vremenskih pogojih, posebej v tako prometnem zračnem okolju kot je "mesto angelov".

Kobe Bryant Srce parajoče Šport Kobejevo poslovilno pismo danes zveni še bolj žalostno

"Če letiš vizualno, torej brez pomoči inštrumentov, in se zgodi, da zaradi megle ne vidiš, potem imaš le deset do 15 sekund časa, da reagiraš. V nasprotnem primeru se lahko zgodi kaj takega. To se dogaja kar pogosto," je medijem povedal Randy Waldman, helikopterski inštruktor na letališču Van Nuys v Los Angelesu. 

Waldman je dodal še, da je podobno nesrečo doživel tudi John F. Kennedy Jr., ki se je leta 1999 ponesrečil v Martha's Vineyardu v Massachusettsu.

Kobe Bryant nesreča | Avtor: Profimedia Profimedia

Bryantov helikopter je strmoglavil okrog 48 kilometrov severozahodno od centra mesta. Ob udarcu v tla je potoval s hitrostjo 296 kilometrov na uro, padal pa s hitrostjo več kot 20 metrov na sekundo.

V helikopterju so bili, poleg Bryanta, njegove hčerke Gianne in pilota, še John Altobelli, trener univerzitetnega baseballskega moštva, njegova žena Keri in hčer Alyssa, sicer soigralka Gianne. V nesreči je umrla tudi Christina Mauser, košarkarska trenerka obeh umrlih mladih deklet.

Kobe Bryant Komentar Šport Ste poznali Kobeja? Zakaj potem takšen šok?
Komentarjev 9
  • ponsicar 06:20 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • dramafid 04:29 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ourunem 02:40 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice