Šport > Košarka
6154 ogledov

Le nekaj dni pred Kobejem se je pri 39 letih poslovil še en košarkarski velikan

Robert Archibald Epa
V istem tednu kot Kobe Bryant nas je v zaenkrat še nepojasnjenih okoliščinah zapustil edini Škot, ki je kdaj zaigral v ligi NBA.

4. teden leta 2020 bo za vedno ostal s črno barvo zapisan v košarkarskih analih. Dosti prezgodaj sta nas namreč zapustila dva košarkarska velikana.

O prvem, Kobeju Bryantu, ni potrebno izgubljati besed, medtem ko nas je pri zgolj 39 letih zapustil tudi edini Škot, ki je kdajkoli igral v ligi NBA, ter velikan Evrolige, Robert Archibald.

Archibald je preminil v četrtek, zaenkrat pa na površino niso priplavale še nobene podrobnosti nenadne smrti košarkarja, ki je močno zaznamoval evropsko in svetovno košarko.

Archibald se je zaradi košarke kot zelo mlad podal v Ameriko, kjer je obiskoval srednjo šolo Lafayette, nato pa se je vpisal na kolidž Illinois.

Škotskega krilnega centra, ki se je odlično znašel tudi v vlogi centra, so leta 2002 kot 32. na naboru izbrali Memphis Grizzlies, kjer je tudi začel svojo NBA kariero. Pred odhodom v Evropo je nastopal še ze ekipe Phoenix Suns, Orlando Magic in Toronto Raptors.

Leta 2004 je v želji po večji minutaži podpisal za špansko Valencio. Večji del svoje kariere je nato preživel v Španiji, kjer je nastopal še za Joventut Badalono, Unicajo Malago ter Zaragozo, kjer se je leta 2012 tudi upokojil.

V Evropi je nastopal še za italijanski Scavolini ter ukrajinski Azovmash, s katerim je osvojil Ukrajinsko lige in Ukrajinski pokal, obenem pa bil imenovan za MVP-ja lige. Leta 2006 je doživel svoj največji klubski uspeh, ko je z Joventutom slavil v EuroCupu.

V mladinskih selekcijah je branil barve škotske reprezentance, nato pa je postal standardni član britanske članske reprezentance, za katero je nastopil na Eurobasketih leta 2009 in 2011 ter na Olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu, po katerih se je tudi uradno upokojil.

V letih igranja v Evropi je močno zaznamoval najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje, Evroligo, tako da so se pri vodstvu te organizacije odločili, da se vse tekme 22. kola začnejo z minuto tišine v spomin na legendarnega Škota ter seveda tudi Kobeja Bryanta. Z minuto tišine se bodo začele tudi vse tekme 4. kroga EuroCupa TOP 16.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice