Šport > Košarka
4673 ogledov

To zdaj čaka Slovenijo

Aleksander Sekulić Epa
Slovensko košarkarsko reprezentanco naslednji veliki turnir čaka julija prihodnje leto.

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo danes v boju za uvrstitev od petega do osmega mesta pomerila z Litvo. Tekma sicer rezultatsko ne prinaša veliko, saj sta obe evropski vstopnici za nastop na olimpijskih igrah že oddani. Z uvrstitvijo v polfinale svetovnega prvenstva sta do njih prišli Srbija in Nemčija.

Poleg obeh tokrat najboljših evropskih držav bodo v Franciji nastopile še ZDA in Kanada, Francija kot gostiteljica tekmovanja ter Japonska, Avstralija in Južni Sudan kot najuspešnejše reprezentance svojih celin.

Preostale države, ki so nastopale na tokratnem svetovnem prvenstvu si bodo skušale zadnja štiri mesta v Parizu zagotoviti preko kvalifikacijskih turnirjev. Na enem izmed njih, potekali bodo od 2. do 7. julija prihodnje leto, bo nastopila tudi Slovenija. Na olimpijske igre se bodo uvrstili le zmagovalci štirih turnirjev, na vsakem bo sicer nastopilo po šest reprezentanc.

Luka Dončić in soigralci so leta 2021 na takšen način prišli do zmage na turnirju v Litvi ter tako zagotovili Sloveniji prvi nastop na olimpijskih igrah. V Tokiu so bili nato četrti.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

Poleg Slovenije se bodo za olimpijsko vozovnico potegovale še Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.

Olimpijske igre v Parizu bodo potekale med 26. julijem in 11. avgustom 2024.

Komentarjev 1
  • andrej084 13:32 07.september 2023.

    Sramota od sojenja na tekmi s Kanado. Bo kdo kaj protestiral, napisal oismo ali bomo spet sklonili glave in pustili na suho...

Sorodne novice