Šport > Moto športi
4302 ogledov

Velika sprememba v formuli 1, v veljavi že ta vikend

formula 1 VN Avstralije Epa
Vodstvo formule 1 je danes potrdilo spremembe formata šestih sprinterskih dirk v letošnji sezoni.

Sprinterske dirke so v F1 prvič predstavili v sezoni 2021. V prvotnem formatu so bile kvalifikacije v vikendih s sprinterskimi dirkami prestavljene na petek in so določile startni vrstni red za 100-kilometrsko sprintersko preizkušnjo v soboto, ta pa je nato določila vrstni red za nedeljsko dirko.

PREBERITE ŠE: Škandalozni Schumijev intervju terjal prvo žrtev

Letos bodo sprinterske dirke samostojen element dirkaških vikendov, rezultat pa ne bo vplival na startni vrsti red za nedeljsko dirko. Prva sprinterska dirka bo na vrsti že ta konec tedna na veliki nagradi Azerbajdžana v Bakuju.

Ob petkih bo tako najprej na vrsti prosti trening, nato pa standardne kvalifikacije, ki bodo določile startne pozicije za nedeljsko veliko nagrado. Ob sobotah pa bodo ob sprinterski dirki pred tem na vrsti še krajše kvalifikacije zanjo, imenovane "Sprint Shootout".

Šlo bo za krajši termin kvalifikacij, ki bodo zamenjale drugi prosti trening. Čas v vseh treh fazah teh kvalifikacij bo nekoliko krajši kot pri standardnih kvalifikacijah. Prvi del bo trajal 12 minut, drugi deset in tretji osem.

F1 želi s tem, da sprint ne bo več tako močno vplival na nedeljsko dirko, spodbuditi dirkače, da se na 100-kilometrski dirki, ki traja približno pol ure, bolj potrudijo in poskušajo s prehitevanji.

Točke za sprintersko dirko so ostale nespremenjene. Zmagovalec jih bo dobil osem, drugi sedem in tako naprej do ene točke za osmo mesto.

Poleg Bakuja bodo sprinterske dirke letos še v avstrijskem Spielbergu, belgijskem Spa-Francorchampsu, katarski Dohi, ameriškem Austinu in brazilskem São Paulu.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice