Šport > Nogomet
399 ogledov

Legenda Liverpoola, Reala in Bayerna prevzema nemškega velikana

Xabi Alonso Profimedia
Legendarni vezist Xabi Alonso bo vodil lekarnarje iz Leverkusna.

Španec Xabi Alonso je nov trener nemškega nogometnega prvoligaša Bayerja iz Leverkusna! Štiridesetletni Alonso, ki je v domovini igral za Real Madrid, Real Sociedad in Eibar, v tujini pa za angleški Liverpool in nemški Bayern iz Münchna, se je z vodstvom lekarnarjev dogovoril za sodelovanje do junija 2024.

"Iz svojega časa igranja v Nemčiji poznam Leverkusen kot izjemen klub. Bayer je vedno imel fantastične igralce, prav tako pa vidim ogromno kvalitete v trenutnem moštvu. Ta naloga me resnično navdušuje," je po podpisu pogodbe dejal eden najboljših zadnjih veznih nogometašev vseh časov.

Alonso, ki nima veliko trenerskih izkušenj, saj je doslej vodil le ekipo do 14 let madridskega Reala ter B ekipo Real Sociedada in bo Bayer Leverkusen zanj prva prava članska preizkušnja, je na klopi lekarnarjev zamenjal Švicarja Gerarda Seoaneja, ki se je moral posloviti, potem ko Bayer po osmih krogih zaseda skromno 17. mesto v 18-članski bundesligi.

Gre za drugi najslabši start v sezono v zgodovini moštva, potem ko je klub, ki bi se moral z Borussio Dortmund in Bayernom Münchnom boriti za sam vrh nemškega prvenstva, v prvih osmih krogih kar petkrat izgubil ter zbral le eno samo zmago.

Mladi trener bo ognjeni krst na novem položaju imel v soboto, ko se bo Bayer doma pomeril s Schalkejem iz Gelsenkirchna, klub iz farmacevtske prestolnice pa pričakuje drastičen dvig po lestvici nemškega prvenstva, potem ko je že izpadel v nemškem pokalu proti nižjeligašu, nič kaj dobro pa mu ne kaže niti v ligi prvakov, kjer ima po treh krogih tri točke.

Xabi Alonso | Avtor: Epa Epa

Farmacevti so se tako po pomoč obrnili k človeku, ki ve, kako se zmaguje. Xabi Alonso je namreč tekom svoje bogate kariere dvakrat postal evropski in enkrat svetovni prvak, medtem ko je na klubskem nivoju dvakrat osvojil ligo prvakov, enkrat FA pokal, angleški superpokal, evropski superpokal, klubsko svetovno prvenstvo, špansko prvenstvo, španski superpokal in dvakrat španski pokal.

Izkušnje ima tudi z nemškim nogometom, saj je tri sezone branil barve Bayern Münchna, s katerim je vsako sezono osvojil nemško prvenstvo, prav tako pa je slavil tudi v nemškem pokalu in superpokalu.

"S Xabijem Alonsom smo podpisali trenerja, ki je bil profesionalec svetovne klase kot igralec, inteligenten strateg ter izjemno uspešen v nič manj kot treh najtežjih evropskih ligah," pa je imenovanje novega trenerja pokomentiral športni direktor moštva Simon Rolfes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice