Šport > Nogomet
331 ogledov

Malo je manjkalo, da bi o napredovanju odločali rumeni kartoni

Robert Lewandowski Profimedia
Med 16 najboljših sta se uvrstili še Argentina in Poljska.

Nogometaši Argentine so kljub presenetljivemu porazu v prvem krogu proti Savdski Arabiji, ki so ga strokovnjaki označili kot eno največjih presenečenj v zgodovini svetovnih prvenstev, osvojili prvo mesto v skupini C. V zadnjem nastopu v predtekmovanju so premagali Poljsko z 2:0.

Argentina, ki je 22. svetovno prvenstvo v Katarju začela s porazom 1:2, je v nadaljevanju skupinskega dela premagala Mehiko z 2:0 in Poljsko, ki se je v osmino finala uvrstila kot drugouvrščena ekipa. V osmini finala 3. decembra se bo Argentina pomerila z Avstralijo, Poljska pa s Francijo.

Argentina je že v prvem polčasu pokazala, da želi zmagati in osvojiti prvo mesto v skupini, ki ji v nadaljevanju prinaša na papirju ugodnejše tekmece. Večji del časa je bila pri žogi, imela priložnosti, vendar je bil odlični vratar Wojciech Szczesny vedno na pravem mestu.

Ubranil je strel Angela Di Marie v 33. minuti, bil je na pravem mestu ob poskusu Juliana Alvareza nekaj minut kasneje, izvlekel pa se je tudi v 39. minuti, ko je ubranil strel Lionela Messija iz enajstmetrovke, za katero je bil po mnenju tehnologije VAR kriv sam zaradi posredovanja ob poskusu argentinskega superzvezdnika z glavo.

Drugi polčas se je za reprezentanco, znano tudi kot Albiceleste, začel sanjsko. Alexis Mac Allister je po podaji Nahuela Moline po manj kot minuti igre z natančnim strelom prvič na tem prvenstvu poslal poljskega vratarja po žogo v mrežo.

Alexis Mac Allister | Avtor: Profimedia Profimedia

Kljub zaostanku Poljska ni reagirala. Argentina je bila še naprej gospodar na stadionu v Dohi in Alvarez je v 67. minuti povišal prednost gavčev na 2:0.

Poljska je do konca zadržala zaostanek in se po zmagi Mehike nad Savdsko Arabijo z 2:1 uvrstila v nadaljnje tekmovanje.

V skupini D je Argentina osvojila šest točk, Poljska in Mehika štiri, vendar so imeli Poljaki gol razliko 2:2, Mehičani pa 2:3, Savdska Arabija pa je bila četrta s tremi točkami.

Mehika kljub zmagi izpadla

Mehičani, ki so igrali brez kapetana Andresa Guardada, so za možnost napredovanja v izločilne boje potrebovali zmago. Začeli so odločno ter napadalno. Vratar Savdijcev Muhamad Al-Ovajs je odlično posredoval že v tretji minuti, ko je pravočasno zapustil vrata in preprečil zadetek Alexisu Vegi. Kmalu za tem pa je imel kar nekaj težav ob predložku Jesusa Gallarda.

Tudi zasedba Herveja Renarda se je nato prebudila. Mohamed Kano je najprej iz težkega položaja in iz voleja sprožil visoko čez gol Guillerma Ochoe, v 13. minuti pa je s prostega strela žogo za las poslal nad prečko.

Mehičani so nadaljevali z vršenjem pritiska. V 23. minuti je Luis Chavez streljal z roba kazenskega prostora, a preveč po sredini. Nato je nevarno sprožil še Orbelin Pineda, vendar je savdski blok ublažil strel za Al-Ovajsa. Savdijci so blokirali tudi naslednji poskus z glavo Pinede.

V zelo fizičnem obračunu so si mehiški nogometaši pripravili obilo priložnosti, a ključa do savdijskih vrat v prvem delu niso našli. Tik pred odmorom je z glavo nenatančno za Savdijce meril še Ali Al-Hasan.

V nadaljevanju dvoboja se Mehičani niso zaustavljali in takoj po začetku drugega polčasa so prišli do vodstva in celo prvega zadetka na tem SP. Najprej je Chavez prisilil Al-Ovajsa v posredovanje, po sledečem kotu pa je Henry Martin najbolje reagiral in Mehičane popeljal v vodstvo.

Najbolj vroč igralec na igrišču Chavez je pet minut zatem podvojil vodstvo Mehike z izjemno izvedenim prostim strelom.

Luis Chavez | Avtor: Profimedia Profimedia

Mreža Savdijcev se je le nekaj trenutkov za tem zatresla še tretjič, a so sodniki zaradi prepovedanega položaja gol Hirvingu Lozanu razveljavili.

Lozano je nato še enkrat nevarno sprožil, a se je Al-Ovajs izkazal. Strelec prvega zadetka Martin se je kmalu po tem znašel sam pred vratarjem, toda z volejem meril preko vrat. Chavez je imel na voljo nov prosti strel iz podobnega položaja kot pri zadetku in Al-Ovajsa tokrat prisilil v lepo obrambo.

V lovu na tretji zadetek in boljšo gol razliko od Poljakov, ki bi jih popeljala v osmino finala, so si Mehičani priložnosti ustvarjali eno za drugo. Še drugič so se morali sprijazniti z razveljavljenim zadetkom zaradi prepovedanega položaja, ko je bil prehiter Uriel Antuna. V začetku sodniškega dodatka je s prostega strela še enkrat zapretil Chavez, a je bil udarcu znova kos Al-Ovajs.

Mehiške sanje o preboju v osmino finala pa je v peti minuti sodniškega dodatka z zadetkom potopil Salem Al-Davsari. Ta je tako preprečil, da bi o napredovanju iz skupine odločali rumeni kartoni. Kriteriji za napredovanje so namreč po vrsti takšni: osvojene točke, skupna gol razlika, število danih golov, točke v medsebojnem obračunu, zadetki na medsebojnih tekmah (v primeru kroga večjega števila reprezentanc). Vsi ti so bili do zadetka Savdijcev enaki za Pojake in Mehičane. Nalsednji kriterij je število rumenih kartonov, ki pa bi naprej prav tako popeljalo Poljsko. Ta je na SP dobila pet rumenih kartonov, Mehičani sedem. Če bi bili sicer reprezentanci izenačeni tudi v tem elementu, bi odločil žreb.

Prvič po SP 1978 v Argentini se sicer Mehičanom ni uspelo prebiti v izločilne boje.

Lestvica:
1. Argentina          3  2  0  1  5:2  6
2. Poljska            3  1  1  1  2:2  4
3. Mehika             3  1  1  1  2:3  4
4. Savdska Arabija    3  1  0  2  3:5  3
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice