Šport > Nogomet
19012 ogledov

Zahovića raztrgali tudi v tujini, novinarji ogorčeni

zlatko zahović Youtube Bo medijski vihar odnesel športnega direktorja Maribora?
Kritike na račun športnega direktorja Maribora dežujejo z vseh strani, odzvalo se je tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Prah, ki ga je z neprimerno in nedopustno izjavo po sobotni tekmi s Krškim dvignil prvi mož vijoličastega kluba Zlatko Zahović, se še nekaj časa ne bo polegel.

Zlatko Zahović Video Šport Zahović spet prestopil mejo

Športni direktor Maribora, ki je na tiskovni konferenci nadomeščal trenerja Darka Milaniča, je izzval ogorčenje slovenske javnosti, ko je novinarju časopisa EkipaSN zabrusil, ali ga nedavna smrt očeta ni nič izučila. Sporne besede naj bi bile reakcija na domnevno provokacijo novinarja, ki je Zahovića vprašal, ali je razočaran nad obiskom v Ljudskem vrtu, kjer je Maribor v soboto senzacionalno izgubil s Krškim (0:2).

Zlatko Zahović Zahović dosegel dno Šport Tako je bilo v Angliji. Kako bo pri nas?

"Ti hočeš samo provocirat. Počasi, sine, ne provocirat. Imaš še dovolj časa. Pred kratkim se ti je zgodila tragedija, kajne? Te je kaj izučila? Mislim, da te ni nič izučila. Še vedno hočeš provocirat in si nesramen," je dejal Zahović in izzval vsesplošno zgražanje doma in v tujini. Na Zahovića se je vsul plaz kritik, njegove besede pa je v uradnem odzivu obsodil tudi NK Maribor. 

Alen Ščulac Zlatko Zahović Malikovanje Šport Trener Krškega podprl Zahovića, neverjeten odziv kluba

"Omenjanje družinske tragedije, s katero se je moral soočiti poročevalec, ni način komunikacije, ki je v skladu z načeli delovanja slovenskega prvaka in kluba z največjim številom navijačev v državi. Odziv športnega direktorja zahteva opravičilo, ki ga NK Maribor tudi izreka. Novinarju Ekipe SN in vsem preostalim predstavnikom medijev, ki so v Ljudskem vrtu vedno dobrodošli, s katerimi sodelujemo 365 dni v letu," so med drugim zapisali.

Zlatko Zahović Ljudski vrt Medijski vihar Šport Maribor se je opravičil in se ogradil od Zahovićevih izjav

Zahović je v odzivu za Večer zatrdil, da se za izjave ne namerava opravičiti. "Besede, kot so tragedija, sožalje in spoštovanje, niso žaljive besede. So spoštljive," je vztrajal športni direktor in predsedniku kluba Dragu Cotarju ponudil svoj mandat. "Predsednik me je poklical, mi rekel, da imam prav, ampak, da se moram opravičiti. Tega sporočila jaz ne razumem. Spoštujem pa ga," je bil odločen Zahović, ki bo svoje stališče branil do konca. "Sprejel bom vsako odločitev. Če bo predsednik rekel, da moram iti, bom šel," je dodal.

Zlatko Zahović Jezen na predsednika Šport Zahović se je oglasil: "Za opravičilo ni teorije!"

Neprimerne izjave o družinski tragediji, ki nimajo nobene povezave z nogometom, so razhudile tudi upravni odbor Društva novinarjev Slovenije, kjer besede razumejo kot neposreden napad na četrto vejo oblasti, zato od Zahovića zahtevajo opravičilo. Odziv DNS objavljamo v celoti:

"V Društvu novinarjev Slovenije najostreje obsojamo izrečene besede športnega direktorja NK Maribor Zlatka Zahoviča na novinarski konferenci po zadnji tekmi domačega prvenstva. Žaljivo omenjanje osebne tragedije namesto profesionalnega odgovarjanja na vprašanje novinarju Ekipe SN Dejanu Mitroviću je nedopustna in nesprejemljiva raven komunikacije, ki jo je mogoče razumeti kot grožnjo novinarju in napad na novinarstvo nasploh.

"V DNS po opravičilu kluba pričakujemo še takojšnje osebno opravičilo novinarju in vsem, ki jih je Zahovič z izrečenim prizadel in razočaral, kot tudi odziv Nogometne zveze Slovenije."

Društvo novinarjev Slovenije

Zlatko Zahovič ne bi smel prestopiti ločnice med jezo po športnem porazu in nesprejemljivim osebnim obračunavanjem. Kot nekdanji svetovni nogometni zvezdnik in vzornik je ob aktualni funkciji vedno tudi v službi javnosti in zavezan standardom javnega profesionalnega in etičnega komuniciranja. V DNS po opravičilu kluba pričakujemo še takojšnje osebno opravičilo novinarju in vsem, ki jih je Zahovič z izrečenim prizadel in razočaral, kot tudi odziv Nogometne zveze Slovenije."

Zahovićev izpad pa ni odmeval le v slovenskih, temveč tudi v številnih medijih nekdanje skupne države. "Sramoten in okruten izpad, kakršnega Slovenija ne pomni. Zahović šokiral regijo," je prispevek naslovil hrvaški spetni portal Vecernji.hr. "Zahović zgrozil Slovenijo, odzvalo se je tudi novinarsko društvo," piše Index.hr. "Sramotni Zahović: norčeval se je iz novinarja, ki mu je umrl oče," pa afero povzema 24sata.hr.

 | Avtor: Print screen Print screen

"Zahović šokiral Slovenijo," piše Faktor.ba. "Okruten izpad Slovenijo dvignil na noge," pa so zapisali na spletnem portalu Sportske.jutranji.hr. "Zahović z nesramnim odgovorom zgrozil Slovence," poroča portal Abc.ba. "Regija ne pomni tako krutega izpada," trdi Dnevno.hr. "Sramota! Zlatko Zahović šokiral regijo," pa so zapisali novinarji srbskega Kurirja.

Komentarjev 41
  • Žurnalček 15:17 20.marec 2018.

    Zakaj takšen naslov ? njega so razstrgal doma , ne pa v tujini ! V tujini ga trgamo mi !

  • Žurnalček 07:05 20.marec 2018.

    Štajerski novinarji a nikol v 15 letih niste videl ZZ pijanega na športni prireditvi ? Kdo vam je to preprečil objaviti ? Mogoče uredniki ? Pa saj v SLO nimamo samo enega cajtenga !

  • mercedesb 06:59 20.marec 2018.

    Ze leta zivi v SLO, ampak balkanske krvi in manir pac ne more skriti,vsak je nadomestljiv,tudi Zaho!