Šport > Nogomet
1222 ogledov

Sporna odločitev v korist Juventusa, nato dva gola Oblakovih

Paulo Dybala Epa
Jan Oblak je z madridskim Atleticom gostil Juventus in slavil zmago z 2:0.

V derbiju večera je Stara dama gostovala v Madridu, kjer je bil na prvi tekmi osmine finala njen gostitelj Atletico. Jan Oblak se je moral izkazati že v uvodnih minutah, z velike razdalje ga je v deveti minuti ogrozil Cristiano Ronaldo. Portugalec, ki je pred tokratnim obračunom že 22-krat na vseh tekmah zatresel mrežo Atletica, je silovito sprožil s prostega strela, žoga je letela pod prečko, a jo je slovenski čuvaj mreže odbil preko prečke.

Le dve minuti kasneje je Juventus znova zagrozil. Po kotu je domača obramba pozabila na Leonarda Bonuccija, ki je neoviran streljal z glavo, a meril preko vrat. Na drugi strani je od daleč udaril Thomas Partey, a je bil na mestu tudi poljski vratar Wojciech Szczęsny.

V 28. minuti je Mattia De Sciglio spotaknil Diega Costo, sodnik pa je pokazal na belo točko za enajstmetrovko. Domači gledalci so se veselili, a je nato na sceno stopil VAR. Posnetek je razkril, da je do kontakta med branilcem in napadalcem prišlo še zunaj kazenskega prostora, domači pa so tako imeli na voljo 'le' prosti strel. Izvedel ga je Antoine Griezmann, a se je še enkrat več izkazal Szczęsny, ki je okroglo usnje odbil v kot. Tudi Oblak je kmalu zbral svojo drugo obrambo, zaustavil je strel Paula Dybale.

Obe moštvi sta do polčasa igrali brez večjega tveganja, Juventus je v prvih 45 minutah sprožil sedem strelov proti Oblakovem golu, Atletico pa petkrat na vrata Italijanov. Le po dva strela sta na vsaki strani letela v okvir gola.

Atletico v drugem polčasu boljši, Urugvajca v polno

V 50. minuti so imeli domači izjemno priložnost. Griezmann je z lepo podajo v ogenj poslal Costo, ki ga je v teku proti golu spremljal le Giorgio Chiellini, naturalizirani Španec pa se je pred stelom otresel Italijana, a nato slabo udaril po žogi. Ta je nenavarno poletela mimo vrat.

Pritisk domačih ni prenehal. Le tri minute kasneje se je pred Szczęsnyjem znašel Griezmann, poizkusil z lobom, Poljak pa je s konicami prstov okroglo usnje preusmeril v okvir svojih vrat. Po naslednjem kotu je z roko v svojem šestnajstercu igral Mario Mandžukić, gostitelji so zahtevali enajstmetrovko, a se delilci pravice zanjo niso odločili.

V 70. minuti pa se je zatresla mreža gostov. Po predložku Felipeja Luisa je Alvaro Morata zadel z glavo. Znova je posredoval VAR, sodnik Felix Zwayer pa je po pogledu posnetka ocenil, da je španski napadalec pred zadetkom storil prekršek nad Chiellinijem. 

Nato pa so gostitelji le povedli. Morata je po kotu dobil še en skok, žoga pa se je srečno odbila do branilca Joséja Maríe Giméneza, ki je zadel za 1:0. Ob Urugvajcu je tokrat padel Bonucci, vendar se tokrat nemški sodnik ni odločil za VAR.

José María Giménez | Avtor: Epa Epa

A tu še ni bilo konec muk za Juventus. Kmalu je v polno namreč zadel še drugi urugvajski branilec. Po prekršku na desni strani je sledil predložek v šestnajsterc Italijanov, okroglo usnje pa je tokrat prišlo do Diega Godina. Ta je streljal ob Ronaldu in z desne strani v polno zadel iz težkega kota.

Na začetku 90. minute je prednost dveh zadetkov ohranil Oblak. Ronaldo je s prostega strela podal na 15 metrov, kjer so domači povsem pozabili na Federica Bernardeschija. Ta je močno sprožil, a je Slovenec odlično posredoval in poizkus preusmeril preko prečke. Juve je v zadnjih minutah pritiskal, a do spremembe rezultata ni prišlo.

Tekma preobratov v Nemčiji

V Gelsenkirchnu je Manchester City popolnoma prevladoval v prve pol ure igre. Angleži so na domača vrata usmerili številne strele, povedli pa so v 18. minuti, ko si je domača obramba privoščila veliko napako. Vratar Ralf Fährmann je podajal do Salifa Sanéja, ki za hrbtom ni opazil Davida Silve. Španec je branilcu odvzel žogo, nato pa jo je podal pred gol, kjer Sergiu Agüeru ni bilo težko potisniti žogo v prazno mrežo.

Sledil pa je preobrat. Domači so imeli v nadaljevanju prvega polčasa na voljo kar dve enajstmetrovki, obe je izkoristil Nabil Bentaleb. Ob prvi je Nicolas Otamendi igral z roko, sodnik pa je spremenil odločitev, najprej je dosodil le kot, po posredovanju VAR-a. Do druge najstrožje kazni je prišlo v 43. minuti, ko je Fernandinho na tla spravil Saneja.

City je v drugem polčasu iskal izenačenje, gostitelji pa so vse moči usmerili v obrambo. Njihovo delo je na videz postalo lažje, ko je drugi rumeni karton v 68. minuti prejel Otamendi. A Angleži niso popuščali, v 85. minuti pa je fantastičen prosti strel za 2:2 izvedel nekdanji nogometaš Schalkeja Leroy Sané. Ta je na zelenico vstopil le dve minuti prej, ko je zamenjal Agüera.

 | Avtor: Epa Epa

Meščani so nato le še dokončali drugi preobrat na tekmi. Ob izteku rednega dela devetdesetih minut je vratar Ederson poslal dolgo žogo, ki jo je na desni strani sprejel Raheem Sterling, se otresel Bastiana Oczipke, stekel v kazenski prostor domačih in postavil končni izid 2:3.

Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi:

Atletico Madrid : Juventus  2:0 (0:0)
Gimenez 78., Godin 83.

Schalke : Manchester City  2:3 (2:1)
Bentaleb 38./11-m, 45./11-m; Agüero 18., Sane 85., Sterling 90.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice