Šport > Nogomet
246 ogledov

Seizmološki učinek Lionela Messija

lionel messi Epa
Ko argentinski zvezdnik Lionel Messi doseže gol, se Barcelona dobesedno zatrese.

Španski znanstveniki so poleg stadiona Camp Nou postavili seizmograf, ki beleži vibracije na stadionu, te pa so najmočnejše ob doseženem golu.

S tematiko se je ukvarjal tudi BBC, ki poroča, da o moči tresenja tal najbolj zgovorno priča seizmograf, ki je beležil tresenje tal ob lanski čudežni zmagi Barcelone nad Paris St. Germainom v osmini finala lige prvakov. Barcelona je takrat nadoknadila zaostanek s prve tekme z 0:4 in doma zmagala kar s 6:1, zadnji gol pa dosegla prav v končnici tekme.

Nogometna seizmologija je bila tema kongresa geoznanstvenikov na Dunaju, kjer je bila ena od osrednjih tem študija iz Barcelone. Profesor Jordi Diaz, ki je predstavil izsledke raziskave, je izpostavil razliko med nogometnimi navijači in obiskovalci glasbenih koncertov.

Kot pravi, je moč videti, da ima vsaka pesem na glasbenem koncertu svoj obrazec in da je bilo denimo na koncertu Brucea Springsteena možno iz seizmografa odčitati, kdaj je začel peti novo pesem.

"Pri proslavljanju gola se energija razporedi od enega do desetih hercev. Na rock koncertu pa je energija harmonična in razporejena v preciznih amplitudah. To se zgodi zato, ker ljudje ne skačejo, ampak plešejo," je dejal Diaz.

Seizmologi v Barceloni preučujejo tudi vpliv cestnega prometa ter železnico in metro, kjer je moč definirati ustavljanje denimo ob rdeči luči na semaforju. "Začelo se je kot šala, zdaj pa se ukvarjamo z znanstvenimi aspekti raziskave," je na Dunaju še razkril Diaz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.