Šport > Nogomet
389 ogledov

Slovenske nogometne legende: "Kljub temu so Argentinci zasluženo prvaki!"

Argentinska nogometna reprezentanca Profimedia
Po mnenju Aćimovića, Pavlina in Prašnikarja je Argentina zasluženo prišla do naslova, pa čeprav je prvenstvo odprla z blamažo proti Savdski Arabiji.

Nogometna reprezentanca Argentine je v izjemnem finalu svetovnega prvenstva v Katarju po izvajanju enajstmetrovk premagala branilce naslova Francoze s 4:3. Da je bil to odličen finale in da je Argentina zasluženo zmagala menijo tako nekdanja slovenska reprezentanta Milenko Aćimović in Miran Pavlin kot nekdanji selektor Bojan Prašnikar.

"Z izjemo prve tekme proti Savdski Arabiji so Argentinci zasluženo prvaki. Tudi v finalu so bili 75 minut absolutno boljši in na koncu je nogomet vseeno toliko pošten, da te nagradi za tisto, kar si delal," je po finalni tekmi dejal direktor nogometnih reprezentanc pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS) in nekdanji reprezentant Pavlin.

Aćimović, prav tako nekdanji reprezentant in trenutno selektor mlade izbrane vrste do 21 let, je dodal, da je bila pot Argentine in Lionela Messija do naslova prvakov zelo dramatična. "Na koncu, če pogledaš njihovo pot, ta finale, pa začetek s porazom proti Savdski Arabiji, tekma z Mehiko in enajstmetrovke z Nizozemsko. Enostavno so šli čez veliko dramo," je dejal 45-letnik.

Olimpija Maribor ačimović | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prašnikar je medtem ocenil, da sta v finalu zasluženo igrali Argentina in Francija. "Brez dvoma je to bil pravi finale," je povedal nekdanji selektor slovenske reprezentance. Kot je ocenil, zmaga Argentine ni presenečenje. Argentinski uspeh pa pripisuje predvsem agresivnemu južnoameriškemu stilu nogometa in kakovosti kapetana Messija.

Tako kot so si bili o izjemnem finalu enotni svetovni mediji, enako velja za nekdanja reprezentanta in selektorja. "Zelo težko bi rekel, da sem v svojem življenju gledal boljšega, sploh bolj napetega. Noro. Podaljški, enajstmetrovke. Za nevtralne gledalce vrhunsko. Za navijače ene in druge države pa mogoče infarkt," je navdušeno dejal Pavlin.

"Dejansko smo na tej tekmi videli vse. Izredno veliko golov, dramatike, dobrih potez, obramb, na koncu pa tudi stresne situacije pri enajstmetrovkah. Bolj polnega finala si je težko zamisliti in dejansko je bila to samo še pika na i sorazmerno uspešnega prvenstva," ga je dopolnil Prašnikar.

Rudar Velenje Bojan Prašnikar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi Aćimoviću je za finale primanjkovalo presežnikov: "Kaj reči o takem finalu? Toliko preobratov, dobrih menjav, neverjetnih golov ... Vse možno nam je ponudilo finale. Mislim, da je tisti, ki ima rad nogomet, užival 120 minut in to je ena tistih tekem, ki si jo lahko brez težav še enkrat pogledaš."

Vse odkar je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) leta 2010 Katarju dodelila izvedbo SP, je bila zalivska država tarča številnih kritik. Vse od zimskega termina prvenstva do pravic delavcev, ki so svoje življenje izgubili v izgradnji infrastrukture zanj.

A na koncu je le prevladal nogomet. "S tem zakaj je bilo SP dodeljeno Katarju, se mi športniki ne bomo ukvarjali. Meni veselja do nogometa ni mogel vzeti nihče. Mislim, da je bila tokrat kakovost tekem še boljša, kot sicer, ker so nanj igralci prišli v formi neposredno iz državnih prvenstev. SP se je začelo le deset dni po prekinitvi prvenstev, tako da je bila kakovost res vrhunska. Končalo pa se je spektakularno," je ocenil Pavlin, ki meni, da v takšnem terminu sicer ne bo več odigrano nobeno SP.

Miran Pavlin | Avtor: Profimedias Profimedias

"Pred tem SP smo si postavili veliko vprašanj z različnimi odgovori. Mogoče smo na začetku veliko kritizirali stanje v Katarju in si ustvarjali dokaj negativno sliko, kaj bo na SP. Po drugi strani lahko rečemo, da smo gledali zelo izenačeno prvenstvo," je dejal Prašnikar.

"Lahko rečemo, da je sama organizacija bila vrhunska. Ekipe so imele odlične pogoje, ki so potrebne za prvenstvo. Dobre nastanitve, dobre pogoje za trening in zelo kratke poti med prizorišči. Tudi za evropske države je bil časovni termin zelo ustrezen," je še dodal 69-letni strokovnjak, ki je še ocenil, da je bil edini problem evropskih držav kratek čas priprav.

Zaradi zimskega termina je nekaj igralcev SP izpustilo zaradi poškodbe, a po mnenju Aćimovića to ni vplivalo na kakovost igre na prvenstvu. "Glede na to koliko je bilo odpovedi zaradi poškodb, so tisti, ki so prišli na SP dali svoj maksimum, tako da smo videli res zelo veliko dobrih in tudi izenačenih tekem. Videli smo, kako daleč je prišel Maroko, pa tudi, da lahko Savdska Arabija premaga svetovne prvake," je zaključil nekdanji športni direktor Olimpije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice