Šport > Nogomet
6009 ogledov

Spet je to naredil: Guardiola pod plazom ostrih kritik!

Pep Guardiola Chelsea Man City finale LP Profimedia
Slavljeni katalonski strateg se je uštel pri izbiri enajsterice v finalu Lige prvakov.

Manchester City še vedno čaka na svoj prvi evropski naslov. Vse od leta 2008, ko so v klub vstopili nesramno bogati arabski lastniki, je "uhljati pokal" glavna tarča moštva v sinjemodri opremi.

Leta 2016 je na klop Man Cityja sedel Pep Guardiola. Za mnoge najboljši trener na svetu je v petih letih za okrepitve zapravil več kot 940 milijonov evrov, ob tem svojih glavnih adutov ni prodajal. Cityjevo poslovanje je dvignilo mnogo obrvi, povzročilo sankcije s strani Uefe, a kljub vsemu imajo na stadionu Etihad fantastično zasedbo, ki ji glede širine vrhunskega igralskega kadra ni para.

Guardiola je v petih letih pokoril angleško sceno. Zagotovil je tri naslove v Premier League in vse skupaj zabelil s pokalnimi lovorikami. A vse to so dosegli že njegovi predhodniki. Njegov "sveti gral" je Liga prvakov.

In v soboto je na Estádio do Dragão v Portu slavil Chelsea (1:0). Gol Kaia Havertza ob koncu prvega polčasa je bil dovolj za zasluženo slavje Londončanov. Man City je v celotni tekmi sprožil le en strel v okvir vrat in deloval ranljivo v obrambi ter medlo v napadu.

Chelsea LP finale Šport Londončani drugič na vrhu Evrope

Številni analitiki, nekdanji igralci in trenerji so, kar je sicer prava redkost, namenili precej kritik Guardioli. Pridružili so se jim tudi mnogi navijači Cityja. Očitali so mu več odločitev.

S postavitvijo Katalonec ni presenetil, zato pa so bili mnogi šokirani nad izbiro igralnih mest. Odsotnost "prave" devetice je že stalna praksa, a navijače Man Cityja je zmotilo še nekaj stvari. Predvsem dejstvo, da sta na klopi ostala tako Rodri kot Fernandinho. Eden od omenjenih defenzivnih vezistov je bil v postavi na devetinpetdesetih od enainšestdesetih tekem v letošnji sezoni in dajal kritje izpostavljeni obrambi. Tokrat je kot zadnji vezni igral rahlo poškodovani İlkay Gündoğan, sicer najboljši strelec moštva, ki je bil povprečen v obrambnih nalogah in povsem nenevaren v napadu.

Ljubitelji aktualnih angleških prvakov so zmajevali z glavo tudi ob uvrstitvi Raheema Sterlinga v začetno enajsterico, saj je bil hitronogi krilni igralec v zadnjih tednih v slabi formi in praktično ni začenjal tekem. Guardiola je obenem Phila Fodena - ta je spomladi igral odlično na levem ali desnem krilu, prestavil bolj v osrčje vezne vrste in mu onemogočil običajno operiranje. Nekateri so kot napako šteli tudi postavitev Oleksandra Zinčenka na levi bok namesto Joãa Cancela.

Šport: Težave na finalu lige prvakov, tekma se je začela z zamudo. Liga prvakov Velika sprememba Šport Tako bo spremenjena Liga prvakov

Za nameček sta se Chelsea in Man City v zadnjih sedmih tednih srečala kar trikrat. Vse tri dvoboje so dobili Londončani: v polfinalu pokala FA, v Premier League in v finalu Lige prvakov. Le v Portu je Guardiola proti četi Thomasa Tuchela v ogenj poslal, po njegovem mnenju, največje adute.

V radijskih pogovornih oddajah na Otoku, kjer dajejo besedo navijačem, je bil Guardiola prvič tarča resnih kritik. Nekateri so mu očitali intelektualno aroganco, češ da je hotel dobiti tekmo s svojo taktiko, ne pa s preverjeno formulo, uspešno skozi celotno sezono.

To se Kataloncu ni zgodilo prvič. Z Barcelono je dvakrat postal evropski prvak, drugič leta 2011. Vse odtlej je z münchenskim Bayernom in Man Cityjem neuspešno naskakoval veliki finale, letos pa padel na zadnji stopnici.

V preteklih letih je ob evropskih porazih pogosto odstopal od ustaljenega taktičnega načrta. Leta 2017 proti AS Monacu, leto kasneje proti Liverpoolu, najbolj opazno pa lani v četrtfinalu proti Lyonu, ko je povsem netipično začel s tremi igralci v zadnji liniji.

Pep Guardiola Chelsea Man City finale LP | Avtor: Profimedia Profimedia

Manchester City je imel kljub grenkemu koncu dobro sezono. Z veliko prednostjo je osvojil angleško prvenstvo in ubranil zmago v angleškem ligaškem pokalu.

Komentarjev 1
  • Richard_Mason 16:40 30.maj 2021.

    V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških dolarjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od doma. Sem redni študent in delam le 2 do 3 ure na dan. Več informacij tukaj ...... >>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice