Šport > Nogomet
390 ogledov

To izgubo je 'pridelala' Barcelona v eni sezoni, na vrsti sanacija

Joan Laporta FC Barcelona Epa
Novo vodstvo katalonskega nogometnega velikana Barcelone je razkrilo finančni položaj kluba.

Vodstvo Barcelone je za slabo finančno stanje kluba okrivilo staro vodstvo z nekdanjim predsednikom Josepom Mario Bartomeom na čelu. Po podatkih novega vodstva je klub v sezoni 2020/21 pridelal 481 milijonov izgube, poročajo agencije.

"Sklepali so pogodbe z igralci, čeprav so vedeli, da jih ne morejo plačati," je ob predstavitvi lanskega poslovanja povedal generalni direktor kluba Ferran Reverer.

Reverer pravi, da so se v klubu močno zmanjšali prihodki, uprava pa ni uspela znižati izdatkov. Po ocenah novega vodstva bo klub potreboval vsaj pet let, da sanira trenutno pereče finančno stanje. Novi predsednik Joan Laporta je že avgusta razkril, da so se v klubu nabrali dolgovi v višini 1,35 milijarde evrov in takrat kot eno od možnosti napovedal tudi morebitne sodne postopke proti odgovornim.

Šlo je za obdobje, ko je klub zapuščal prvi zvezdnik ekipe Lionel Messi, ki se je brez odškodnine pridružil francoskemu PSG. Francozi so enostavno lahko ponudili več. Odhod Messija pa je klub občutil tudi na zelenici, saj niza poraze in trenutno je ponos nogometne Katalonije šele na devetem mestu v španskem prvenstvu.

Leo Messi Barcelona novinarska konferenca | Avtor: Epa Epa

Podrobnosti poslovanja za lansko sezono kažejo, da so se izdatki v klubu povečali kar za 19 odstotkov na skupno 1,16 milijarde evrov. Prihodki pa so se zmanjšali za 26 odstotkov na 631 milijonov evrov. Neposredno na račun pandemije covida-19 zaradi praznih stadionov in drugih klubskih ustanov je Barcelona lani izgubila vsaj 181 milijonov evrov, še ocenjujejo novi vodilni.

Močno so se zmanjšali tudi prejemki z naslova prodaje navijaških rekvizitov in televizijskih pravic. Slednje tudi zaradi zgodnega slovesa v ligi prvakov.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.