Šport > Nogomet
2007 ogledov

Točno eno leto od slovesa največjega vseh časov

diego maradona Profimedia
Mineva eno leto od smrti Maradone.

Danes mineva eno leto od smrti Argentinca Diega Armanda Maradone, za mnoge najboljšega nogometaša vseh časov in v domovini izjemno oboževanega - kljub ali prav zaradi njegovih človeških pomanjkljivosti.

Argentinske klubske tekme se bodo začele z minuto molka, igralci pa se bodo razporedili v desetico v čast slavni številki, ki jo je nosil Maradona na svojem dresu. Ob tem bodo - tudi v revnem predelu Buenos Airesa, kjer je odraščal - številne maše zanj.

V Neaplju, kjer je pri Napoliju preživel lep del kariere, pripravljajo odkritja dveh njegovih kipov, je še poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Pogrešali te bomo do konca življenja," so ob predvajanju videoposnetka o Maradonovem življenju, zadetkih in lovorikah dejali pri vodstvu argentinske lige.

Diego MAradona, Neapelj | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pibe de Oro" oziroma zlati deček je umrl novembra lani za posledicami srčnega zastoja. Le nekaj tednov pred tem je prestal operacijo zaradi strdka v možganih.

Nekdanji nogometaš Boce Juniors, Barcelone in Napolija se je leta boril z odvisnostjo od kokaina in alkohola in je ob smrti imel težave z jetri, ledvicami, srcem in ožiljem.

Njegova smrt je pretresla mnoge po svetu, na desettisoče ljudi se je gnetlo ob njegovi v argentinsko zastavo oviti krsti v predsedniški palači v Buenos Airesu med tridnevnim državnim žalovanjem.

Kot piše AFP, je Maradona mrtev, toda v Argentini je vsepovsod - od poslikav na zidovih in zgradbah, ki ga prikazujejo kot božanstvo, do televizijskih serij o njegovem življenju. Obstaja tudi religija z njegovim imenom.

Diego Maradona | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadetka s tako imenovano božjo roko ter z enim najlepših preigravanj v zgodovini za "gol stoletja" na svetovnem prvenstvu 1986, ko je Argentina v četrtfinalu le štiri leta po falklandski vojni premagala Anglijo, sta ga naredila za takojšnjega junaka.

Njegova pot od revščine do zvezd, zapleteno življenje in dramatična smrt sta se vtisnila v psiho Argentincev. V mestih je nešteto grafitov s sporočili Diego živi, večna 10 in D10S, slednje je besedna igra, ki v španščini izpiše besedo za boga. Na poslikavah ima tudi angelska krila in svetniški sij ali poljublja pokal za svetovnega prvaka.

Vsi ti ekstremi - od svetnika do grešnika - pomagajo pojasniti ljudsko navdušenje nad njim. Kolumnist Eduardo Galeno je dejal, da je gol z božjo roko Maradono oblikoval v nekakšnega boga z napako - "najbolj človeškega od bogov".

Po njegovi smrti sta dva od petih Maradonovih otrok vložila tožbo zoper nevrokirurga Leopolda Luqueja, ki ga krivita za poslabšanje očetovega stanja po operaciji. Zaradi tega so v Argentini odprli preiskavo, 20 strokovnjakov, ki jih je zbral tožilec, je aprila prišlo do zaključka, da je bilo pri zdravljenju precej napak in pomanjkljivosti ter da so odgovorni Maradono pač prepustili usodi.

Leopoldo Luque | Avtor: Twitter Twitter

Primer pozorno spremljajo v Argentini, na naslovnicah je tudi spor o zapuščini med dvema Maradonovima hčerkama, ob tem se je ta teden oglasila še kubanska ženska, ki je kot mladoletna imela bežno afero z Maradono pred 20 leti. Argentinca in njegovo spremstvo je obtožila zlorabe in tudi posilstva.

"Diego, ustvarjalec sreče, leto po smrti nadaljuje tudi z ustvarjanjem trpljenja," je zapisal argentinski dnevnik La Nacion.

Komentarjev 1
  • Marion_Howser 15:19 25.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice