Šport > Nogomet
11157 ogledov

Velika zmaga za Čeferina! V najtežji bitki dobil izjemno podporo EU!

Aleksander Čeferin Epa
Francija se je postavila v osrčje novega vala političnega boja proti superligi.

Članice Evropske unije so po pobudi Francije v novem boju proti nogometni superligi podpisale skupno izjavo o tem, da bi pravno zagotovili povezavo med sezonskimi dosežki v domačih tekmovanjih in vsemi evropskimi tekmovanji, je poročal Politico. Pri tem so zapisali, da so videli osnutek izjave, ki so jo podpisale vse članice EU razen Španije.

Francija s predsednikom Emmanuelom Macronom poziva Evropsko komisijo, naj tudi pravno utrdi povezavo med nastopi v domačih nogometnih tekmovanjih in evropskih, pri čemer so domača tekmovanja temelj za kvalifikacije v evropska tekmovanja. S tem je šla, kot piše Politico, ta francoska pobuda dlje od vseh dosedanjih izjav EU v boju zoper tako imenovano superligo. Francija se, preprosto povedano, bori za to, da se pravno onemogoči obstoj superlige.

Promotorsko podjetje A22 Sports Management, ki oživlja projekt superlige, je sicer dobilo nekaj zagona po decembrski odločitvi evropskega sodišča. A EU, tako kot tudi Evropska nogometna zveza Uefa s predsednikom Aleksandrom Čeferinom, od začetka nasprotuje projektu superlige in zagovarja ohranitev odprtosti tekmovanj, športnih meril, solidarnosti in vrednot v športu.

Aleksander Čeferin | Avtor: Profimedia Profimedia

Podjetje A22 želi s superligo narediti konkurenčno tekmovanje ligi prvakov, ki je pod okriljem Uefe. Prejšnji teden je šef Barcelone Joan Laporta dejal, da bi lahko novo tekmovanje zaživelo že prihodnjo sezono, in naštel seznam klubov, ki naj bi bili pripravljeni igrati v novem tekmovanju. A kar nekaj teh, med njimi Roma in Marseille, je takoj zanikalo njegove trditve. Barcelona je sicer ob Real Madridu edina, ki ostaja "zvesta" ideji superlige.

Predsednik Uefe Čeferin je vedno bil oster boj proti superligi in o njenem modelu, zdajšnji naj bi na treh ravneh superlige vključeval 64 klubov, dejal, da to ni nogomet. Predstavniki A22 pa trdijo, da bi bile domače lige še vedno ključ za vstop v superligo, ki je najostrejše kritike dobila na račun delne zaprtosti lige. V začetku zagona projekta leta 2021 je namreč predstavila model, v katerem bi bili nekateri klubi stalni. Evropski model športa z napredovanjem in izpadanjem pa je posebej za navijaške skupine "svetinja".

Kot piše Politico, pa A22 pri zagonu superlige po novem valu politične opozicije čaka težji boj kot kdajkoli prej. Čeferin je tako v boju proti superligi dobil izjemno močnega zaveznika.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 09:00 09.februar 2024.

    A se ti, ki se zavzemajo za superligo ne zavedajo, da so vsi proti ustanovitvi te lige!? Tudi navijači nočejo tega tekmovanja kar je po moje najbolj važno sam zaradi njih se igra nogomet! Kdo bi pa vsak teden gledal ...prikaži več ene in iste klube!? Ravno v tem.da lahko vsi sodelujejo je čar! Enim se gre samo za denar in ne za konkurenčnost tekmovanja!

  • rd2dmk2 11:32 08.februar 2024.

    tem v španiji se jim gre samo za denar, da bi ga odžrli in speljali na svoj mlin ko so tam vsi klubi zapufani do amena. raje se ta laliga ukine . ker tam je .. ni za povedat.

  • Soljatar 10:56 08.februar 2024.

    ta Čeferin je že mal nadležen ratal...sicer pa glede na to, da se druži z Jankovicem, do njega človek enostavno več ne more imeti spoštovanja...

Sorodne novice