Šport > Nogomet
4306 ogledov

Gol za Euro? Slovenija do zmage v 90. minuti!

nogomet SLO ISR
1/34
Saša Despot
Slovenski nogometaši so v šestem kolu kvalifikacijske skupine G v Stožicah gostili Izraelce.

Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah zmagala proti Izraelu (3:2) in se povzpela na drugo mesto v skupini G, ki ob koncu kvalifikacij prinaša uvrstitev na evropsko prvenstvo. Slovenska vrsta je na 58. rojstni dan selektorja Matjaža Keka potrdila odmevno petkovo zmago proti Poljakom. To ji je uspelo z golom Benjamina Verbiča v 90. minuti.

Poljska je v Varšavi remizirala z Avstrijo (0:0) in na vrhu ohranila prednost pred zasledovalci. Severna Makedonija je z zmago pri odpisani Latviji (0:2) ostala v igri za preboj na zaključni turnir.

Poljska je po šestih kolih prva, ima 13 točk. Slovenija jih ima enajst, Avstrija deset, Severna Makedonija in Izrael po osem, Latvija je brez točk. Izbranci Matjaža Keka bodo do konca kvalifikacij igrali z Makedonci v gosteh (10. oktober), z Avstrijci doma (13. oktober), z Latvijci doma (16. november) in s Poljaki v gosteh (19. november).

Nemčija Severna Irska Euro 2020 Euro 2020 Šport Nemci utišali Belfast, šok za Hrvate

Slovenski selektor je v primerjavi s petkovo tekmo naredil eno spremembo v začetni enajsterici. Namesto Jureta Balkovca je mesto v prvi postavi spet dobil kapetan Bojan Jokić.

 

Dennis Salanović Velik šok Šport Lahko bi igral za BiH, a se je odločil za 'palčka' in pripravil senzacijo

Današnja slovenska prva postava resda ni delovala tako odločno kot proti Poljakom, čeprav je bila terensko boljša od tekmeca, pa je vseeno prišla do pomembnega zadetka, in sicer v 43. minuti, ko je najbolj razpoloženi mož na igrišču in igralec s potezo Josip Iličić lepo v kazenski prostor podal do vtekajočega Benjamina Verbiča, ta pa je nato rutinirano premagal Ofirja Marciana.

Ta je sicer preprečil slovensko vodstvo že v tretji minuti, ko se je pred njim pojavil Roman Bezjak, a slovenskemu reprezentantu žoge ni uspelo poslati mimo izraelskega vratarja. Njegovi soigralci so v prvem polčasu le enkrat nevarneje zagrozili, ko je Shon Weismann z glavo žogo poslal malo mimo gola. Tik pred koncem polčasa je bilo še enkrat vroče v gostujočem kazenskem prostoru, a je ostalo pri 1:0.

nogomet SLO ISR | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V uvodu drugega polčasa so najprej v kazenski prostor prišli gosti (njihov selektor Andi Herzog bo v torek praznoval 51 let), a je slovenska obramba blokirala njihov poskus, pri tem pa se je poškodoval Aljaž Struna. Gosti so zatem izvedli kot, žogo pripeljal na vrh kazenskega prostora, kjer je bil povsem neoviran kapetan Bibras Natcho in z nizkim strelom ugnal Jana Oblaka.

V 63. minuti nov hladen tuš za domače. Jasmin Kurtić je neodgovorno podal žogo točno Izraelcem, kar je z izjemnim strelom v levi zgornji kot z 20 metrov unovčil prvi strelec kvalifikacij Eran Zahavi. Zanj je bil to že deveti gol teh kvalifikacijah.

Toda na veselje domačih navijačev so se Slovenci hitro vrnili v igro, saj je Bezjak v 66. minuti le dobil dvoboj z Marcianom po podaji Andraža Šporarja in izenačil na 2:2. Šporar je malo pozneje z glavo meril nenatančno, na drugo strani pa je streljal Munas Dabbur, a tudi on premalo natančno.

V 83. minuti je s strelom od daleč Kurtić namučil gostujočega vratarja, ki pa se je izkazal z obrambo, tako kot tudi v 86. minuti, ko je znova imel dvoboj ena na ena z njim Bezjak. V 89. minuti je Marciano obranil še izvrsten Šporarjev poskus s "škarjicami". Na drugi strani Oblak ni imel težjega dela z Zahavijevim poskusom v 90. minuti.

Že v nasprotnem napadu pa izbruh veselja na stožiških tribunah. Kurtić je poslal lepo podajo v osrčje kazenskega prostora, tam pa je Verbič z glavo prinesel pomembno zmago Sloveniji.

"Mislim, da lahko samo čestitam fantom za drugo zmago zaporedoma. Neverjetna tekma, sem ljubitelj jazza, ampak to je bil čisti rokenrol. Na koncu se je dobro izteklo. Vsi skupaj smo se zavedali, da do vodstva gostov z 2:1 nismo zgledali dobro. Preostalo ni nič drugega, kot da gremo na glavo, na trenutke brezglavo, da smo popravili tisto do 60. minute. To so tekme, na katerih ne moreš predvidevati. Dogajalo se je to, česar nismo pričakovali. Dejal sem, da bomo bolj trpeli kot proti Poljski in to se je uresničilo."
Matjaž Kek, selektor Slovenije

"Ni nam treba govoriti o možnostih za EP, odigrali smo dobro tekmo, pokazali dobro energijo, ampak smo z napakami zapravili točke. Igrali smo proti zelo dobri ekipi, ki je premagala Poljsko, po 2:1 pa bi lahko dobili tri točke, a se nismo dovolj zgostili v obrambi, šli smo preveč naprej. Vsi smo jezni, ker smo po napaki ostali brez točk. Nikoli pa ne moreš biti srečen, če dobiš tri zadetke."
Andreas Herzog, selektor Izraela

Kvalifikacije za Euro 2020 (skupina G), 6. kolo:

Slovenija - Izrael 3:2 (1:0)
Verbič 43., 90., Bezjak 66.; Natcho 50., Zahavi 63.

Poljska - Avstrija 0:0 (0:0)

Latvija - Severna Makedonija 0:2 (0:2)
Pandev 14., Bardhi 17.

LESTVICA:
1. Poljska 13
2. Slovenija 11
3. Avstrija 10
4. Severna Makedonija 8
5.  Izrael 8
6. Latvija 0 

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice