Šport
362 ogledov

Norvežanke še osmič, Hrvatice do brona

norveška ženska rokometna reprezentanca Epa
S finalom in tekmo za tretje mesto se je končalo evropsko prvenstvo za rokometašice.

Ženska rokometna reprezentanca Norveške je po današnji zmagi nad Francijo (22:20) osvojila zlato kolajno na letošnjem evropskem prvenstvu na Danskem.

Izbranke islandskega strokovnjaka na norveški klopi Thorirja Hergeirssona so v prvem polčasu prikazale sijajno predstavo in povsem zasenčile Francozinje. V 24. minuti so si priigrale pet golov prednosti (11:6), lepo zalogo v golih pa imele vse do konca polčasa, ki so ga končale s 14:10.

A Francozinje se niso predale. V drugem polčasu so močno dvignile raven svoje igre, iz minute v minuto so bile vse bližje tradicionalnim tekmicam iz Norveške. V 50. minuti so jih ujele in izenačile na 17:17, štiri minute kasneje pa je Grace Zaadi Deuna Francozinje popeljala do vodstva z 18:17. Norvežanke so se v prelomnih trenutkih dvoboja vendarle zbrale, po golih Nore Mork in Sanne Solberg-Isaksen v 59. minuti za vodstvo z 22:20 pa je bilo jasno, da bodo osmič najboljše na stari celini.

V norveški izbrani vrsti so bile na finalni tekmi najbolj učinkovite Veronica Kristiansen, Stine Skogrand in Nora Merk, ki so dosegle po štiri gole, izkazala pa se je tudi vratarka Silje Solberg, ki je zbrala kar 16 obramb. V francoski je Pauletta Foppa dosegla pet zadetkov.

Norveške rokometašice so osmič osvojile naslov evropskih prvakinj. Po zmagoslavjih v letih 1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014 in 2016 so na letošnjem turnirju v danskem mehurčku v velikem finalu na kolena položile branilke naslova iz Francije. Norveška je daleč najuspešnejša izbrana vrsta na dosedanjih evropskih prvenstvih, daleč za njo je Danska s tremi zmagoslavji, po enkrat pa so slavile Francija, Madžarska in Črna gora.

Čez dve leti bo EP v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori.

Najbolj koristna igralka EP je Francozinja Estelle Nze Minko. Najboljša strelka je Norvežanka Nora Mork, ki je dosegla 52 golov, najboljša obrambna igralka pa Danka Line Haugsted.

V idealni postavi EP so vratarka Sandra Toft (Danska), krilni igralki Camilla Herrem (Norveška) in Jovanka Radičević (Črna gora), zunanje igralke Vladlena Bobrovnikova (Rusija), Stine Oftedal in Nora Mork (obe Norveška) ter krožna napadalka Ana Debelić (Hrvaška).

hrvaška ženska rokometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Ženska rokometna reprezentanca Hrvaške je po zmagi nad Dansko (25:19) osvojila bronasto kolajno. Za izbranke hrvaškega selektorja Nenada Šoštarića je to prva kolajna na velikih tekmovanjih. V današnjem obračunu so povsem zasenčile gostiteljice prvenstva in trikratne evropske prvakinje iz 1994, 1996 in 2002.

Hrvaške rokometašice so pravi hit letošnjega evropskega prvenstva na Danskem. Po sijajnih predstavah v prvem delu turnirja, ko so na kolena položile Madžarke, Srbkinje in svetovne prvakinje Nizozemke, v drugem delu pa premagale še Romunke in Nemke - izgubile so proti Norvežankam, v polfinalu pa proti Francozinjam - so v današnjem malem finalu z odlično predstavo v drugem polčasu osvojile odličje bronastega leska.

V hrvaški reprezentanci sta bili na današnji tekmi najbolj učinkoviti Katarina Ježić in Stela Posavec, ki sta dosegli po pet golov, blestela pa je tudi vratarka Tea Pijević, ki je zbrala kar 15 obramb. Mette Tranborg in Anne Hansen sta za Dansko dosegli po štiri gole.

Na letošnjem zaključnem turnirju je nastopila tudi Slovenija ter po porazih v skupinskem delu proti Danski, Franciji in Črni gori osvojila 16. mesto.

EP v rokometu, finale:

Norveška - Francija 22:20 (14:10)
Kristiansen, Skogrand, Mork po 4; Foppa 5.

Tekma za 3. mesto:

Hrvaška - Danska 25:19 (11:11)
Ježić, S. Posavec po 5; Tranborg, Ann. Hansen po 4.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice