Šport > Olimpijske igre
15118 ogledov

Tako kaže Sloveniji po kolajnah na prebivalca

Primož Roglič Anže Malovrh/STA
Izjemne predstave slovenskih športnikov.

Slovenija znova sodi med najuspešnejše države po kolajnah glede na število prebivalcev. Prvo mesto je sicer nedosegljivo, saj so na njem zasidrani Bermudi, otoški državi, ki šteje le nekaj več kot 65.000 ljudi, je zlato v tiatlonu priplavala, prikolesarila in pritekla Flora Duffy. 

Slovenci so po zaslugi olimpijskih prvakov Primoža Rogliča in Benjamina Savška ter srebrne Tine Trstenjak in bronastega Tadeja Pogačarja že drugi na lestvici. Na vsakega 515.942-ega Slovenca pride ena olimpijska kolajna. Sledijo Estonija, Fiji, za slednjega so igralci ragbija ubranili zlato kolajno iz Ria, in Kosovo. Slednji ima dve zlati kolajni v judu.

olimpijske igre, kolajne | Avtor: medalspercapita.com medalspercapita.com

Tako kot Kosovo je tudi Slovenija doslej osvojila dve zlati odličji, a ker ima prvi manj prebivalcev, se na lestvici zlatih kolajn na število prebivalcev nahaja tik pred Slovenijo, ki je na tej lestvici četrta.

Prvo mesto po zaslugi Duffyjeve seveda drži Bermudi - otoško čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva s samoupravo v Atlantskem oceanu. Na drugem mestu je Fiji, otoška država v južnem Tihem oceanu. Ko so igralci ragbija nazadnje slavili na olimpijskih igrah, je bil v državi, ki obsega arhipelag okrog 322 otokov, med katerimi jih je 106 stalno naseljenih, in 522 otočkov in čeri, razglašen praznik, slavje pa je po vrnitvi junakov trajalo teden dni.

olimpijske igre, kolajne | Avtor: medalspercapita.com medalspercapita.com

 

Komentarjev 1
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 21:15 29.julij 2021.

    Saj to niso vse medalje! V ognju so še Garnbretova, košarkaši...,je še kar par naših asov pred štartom! Srbi se bodo pa požrli, ker ima Kosovo dve zlati, ko je nastopala judoistka iz Kosova so Srbi kar prekinili program, da ...prikaži več ne bi glefal kako Kosovarji dobivajo medaljo! Ha,ha...

Sorodne novice