Šport
2677 ogledov

Slovenca napadla na zadnjem klancu, tekmeci so odpadli

Tour de France Epa
Po eni ključnih etap na dirki po Franciji je Roglič povečal prednost v boju za rumeno majico. Skupno drugi je zdaj Tadej Pogačar.

Trinajsta etapa je na papirju veljala za eno najtežjih etap na tokratnem Touru, skupno je bila dolga 191 kilometrov, kolesarji pa so se spopadli s skupno 4.400 višinskih metrov na sedmih kategoriziranih klancih. Zaključek je ponujal tudi cilj na vrhu vzpona prve kategorije.

Na začetku etape se je oblikovalo nekaj ubežnih skupin, ki so se kasneje združile v skupino 17-ih kolesarjev. V glavnini je lagodnejši tempo narekovala ekipa Jumbo Visme, ki je skrbela za Primoža Rogliča v rumeni majici. Vse se je tako odvijalo po predvidevanjih, med ubežniki ni bilo kolesarja, ki bi v skupnem seštevku ogrožal slovenskega kolesarskega asa, med njimi je še najmanj, skoraj 19 minut, zaostajal Francoz Pierre Rolland.

Če je Roglič brez pretresov zmogel prvih 100 kilometrov etape, pa so jo tik po stotici skupili trije kolesarji, ki so še imeli ambicije v skupni razvrstitvi. Pri enem izmed spustov je prišlo do padca za kolesarji Jumbo Visme, na tleh so se znašli tudi skupno četrti Romain Bardet, peti Nairo Quintana in 13. Bauke Mollema.

Slednji je zaradi padca odstopil, Quintana in Bardet pa sta se s pomočjo pomočnikov vrnila v glavnino. Kolesarji Jumbo Visme po nenapisanem gentlemanskem dogovoru niso pretirano pritiskali na pedala in tudi sami omogočili vrnitev Kolumbijca in Francoza. Ubežniki so si v tem času prikolesarili več kot osem minut prednosti.

Prednost je kasneje narastla na 11 minut, a se je začela topiti, ko je v glavnini v ospredje stopila ekipa Ineos. Povsem v ospredju se je za samostojen napad odločil Američan Neilson Powless, ki si je hitro prikolesaril minuto prednsoti pred šestnajsterico zasledovalcev. Iz nje se mu je nato na spustu pridružil Nemec Maximilian Schachmann.

Slednji se je nekdanjega Rogličevega pomočnika, Powless je še lani na Vuelti kolesaril za Jumbo Vismo, otresel 18 kilometrov pred ciljem.

Maximilian Schachmann | Avtor: Epa Epa

Na predzadnjem vzponu sta se v lov za Schachmannom podala Dani Martinez in njegov moštvrni kolega pri Bora Hansgrohe Lennard Kämna. Dvojec je pred peklenskim zadnjim vzponom zaostajal pol minute.

V ozadju se je začel tudi boj okoli rumene majice. Ineos je začel stopnjevati tempo. Hitro je odpadel skupno tretji Guillaume Martin, pa tudi načeti Bardet.

Roglič in Tadej Pogačar sta uspešno sledila pomočnikom Egana Bernala. Skupino najboljših sta nato proti vrhu predzadnjega klanca popeljala Rogličeva moštvena kolega Tom Dumoulin in Sepp Kuss.

Schachmann je v zadnja dva kilometra, kjer se je naklon dvignil tudi do 15 odstotkov, prišel z okoli 15 sekundami prednosti, a jo je v najstrmejšem delu hitro začel izgubljati. Dvojec ga je ujel 1,6 kilometra pred ciljem. Takoj zatem je napadel Kämna, Martinez mu je uspel slediti.

Kämna je poizkusil še z enim napadom 600 metrov pred ciljem, nato pa se je s protinapadom tekmeca skušal otresti tudi Kolumbijec. Odločal je sprint, v njem je bil močnejši Martinez.

Daniel Martinez | Avtor: Epa Epa

Še pred zaključkom etape so se znova vneli boji tudi v skupini najboljših. Skočil je Pogačar, nato tudi Roglič. Slovenca sta se otresla nekaj tekmecev. Odpadel je Quintana, pa tudi Rigoberto Uran in Bernal.

Slovenca sta dobro sodelovala in se izmenjaje vozila na čelu. Z nekaj metri zaostanka so jima sledili le Richie Porte, Mikel Landa in Miguel Ángel López. Slovenska kolesarja sta v cilj prikolesarila z enakim časom, v etapi sta osvojila 12. in 13. mesto s 6:05 zaostanka za Martinezom. Bernal in Uran sta v cilj prišla 38 sekund za Slovencema.

Roglič ima v skupnem seštevku zdaj 44 sekund pred drugouvrščenim Pogačarjem, Bernal je tretji z 59 sekundami razlike. Sledijo še trije Kolumbijci - Uran (+1:10), Quintana (+1:12) in Lopez (+1:31). Sedmi je Adam Yates (+1:42), pod dvema minutama pa zaostaja še osmi Landa (+1:55).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice