Šport
21036 ogledov

Froome: "Dirkal sem z Rogličem. V tretjem tednu bo odpadel!"

Chris Froome Youtube
Štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji je mnenja, da bo njegova ekipa slavila še osmič v zadnjih devetih letih.

Če kdo izmed še aktivnih kolesarjev velja za pravo legendo Dirke po Franciji, je to zagotovo Chris Froome, ki je kar štirikrat slavil na tej največji kolesarski dirki na svetu.

V Keniji rojeni kolesar ekipe Ineos (nekdanji Sky) je nazadnje slavil leta 2017, leto kasneje je bil 3., lani pa zaradi poškodbe ni nastopil. Ker po lanski grozljivi nesreči, ko se je v pripravah na Tour zaletel v betonski zid, še ni našel prave forme, je moral izpustiti tudi letošnji nastop, se je pa zato odpravil v Italijo, kjer sodeluje na dirki Tirreno-Adriatico.

Chris Froome | Avtor: Profimedia Profimedia

Na dirki, ki jo je lani dobil naš Primož Roglič, mu ne gre najbolje, saj po vsega treh etapah na 112. mestu zaostaja že za 18 minut in 32 sekund za vodilnim Michaelom Woodsom.

Prav tekom te dirke pa se je preko Skypa javil britanskim novinarjem ter jim namenil nekaj besed o letošnji izvedbi Dirke po Franciji. Najprej je seveda izpostavil uspeh rojaka Adama Yatesa, ki je nekaj časa celo nosil rumeno majico, a slej ko prej se je moral dotakniti tudi prvih dveh imen letošnje dirke, obeh Slovencev.

A za razliko od celotnega sveta, ki je naravnost navdušen nad Rogličem, ima Froome svoje dvome o predstavah našega kolesarja, s katerim se je pred nekaj tednii pomeril na dirkah Tour del'Ain ter Kriterij Dauphine.

primož roglič | Avtor: Epa Epa

"Če sem čisto iskren, dvomim, da bo lahko zadržal trenutni nivo. Nisem prepričan, da bo njegova dominanca dolgo trajala. Zanj je značilno, še posebej na velikih tritedenskih dirkah, da proti koncu popusti. Da v tretjem tednu odpade. Če pogledamo, kako je dirkal na del'Ainu ter Dauphineju, je naravnost blestel. Bil je nezaustavljiv. Nihče se ga ni mogel dotakniti. Zdaj pa izgleda že dosti bolj človeško. Ne more se jim odpeljati. Vozi pametno, je bolj konzervativen. Mogoče je to dobro, mogoče bo zdržal vse tri tedne ter me presenetil. Toda del mene le drži dih ter čaka tisti trenutek, ko bo počasi minil ta njegov trenutek."

Froome se nato ni zadrževal s pohvalami na račun svojega moštvenega kolega Egana Bernala, ki je trenutno na drugem mestu skupnega seštevka z 21 sekundami zaostanka za Rogličem in izgleda iz dneva v dan bolje ter ga Froome vidi kot prvega favorita za skupno zmago:

Egan Bernal | Avtor: Epa Epa

"Roglič ima prednost, skoraj nemogoče mu bo ukrasti kaj časa, saj se bo preprosto držal vsakega, ki mu bo nevaren, mogoče bo pridobil še kakšne bonus sekunde. Pogačar mi deluje bolj pripravljen kot kadarkoli, toda tu je tudi Egan. Trenutno sedi na drugem mestu, a je iz etape v etapo boljši. Skorajda nemogoče je napovedati zmagovalca, ampak sam bi izbral Egana."

Seveda pa zmagovalec vseh treh največjih dirk na svetu ni mogel mimo izjemnih predstav mladega Slovenca: "Pogačar do zdaj vozi resnično impresivno. Mislim, da je naravnost popolno tempiral svoje priprave na Tour. Tekom Dauphineja so ga že mnogi odpisali, saj ni bil v samem vrhu skupnega seštevka. Toda očitno je potreboval to dirko, da dvigne svojo pripravljenost na najvišji nivo. V prvem tednu Toura je izgledal odlično. Pred nekaj dnevi je izgubil nekaj časa zaradi vetra, sicer pa bi bil že zdaj v rumenem. Kar se tiče fizične pripravljenosti, izgleda popolno. Ima komaj 21 let, je še mlajši od Bernala, a obenem že ve, da lahko zdrži vse tri tedne. Do zdaj je preprosto deloval, kot da ima še tisto nekaj malega več v primerjavi z ostalimi favoriti za skupni seštevek," je zaključil Froome.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 10
  • Žurnalček 14:21 14.september 2020.

    Včeraj rekel , danes za Bernala nima kaj več navijat ! Je pa res , tudi zame je Pogačar v Rumeni in Beli majici !

  • miha.z 07:31 11.september 2020.

    Froomček a brez dopinga pa ne najdeš prave forme ;)

  • wakawaka 14:31 10.september 2020.

    T.M. Prav bi bilo, da bi vsebinsko korektno povzeli intervju, ki si ga vsak lahko prebere na cyclingnews.

Sorodne novice