Šport
1915 ogledov

Nov odličen nastop Slovenca, grozljiva poškodba kolesarja Astane

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je tudi po 11. etapi Dirke po Franciji v majici vodilnega, izmed Slovencev pa se je tokrat najbolj izkazal Luka Mezgec, ki je končal na 7. mestu. Zmagal je Avstralec Caleb Ewan.

11. etapa letošnjega Toura je zavila z zahodne obale Francije v notranjost, kolesarje pa je tako pričakalo 167,5 kilometrov ravninske trase, preden dirka v naslednjih dneh zavije v Centralni masiv ter kasneje v Alpe.

11. etapa | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Sprinterji so tako še poslednjič prišli na svoj račun, preden se v naslednjih etapah začne pravo trpljenje. Dirko je v zadnjih metrih dobil Caleb Ewan (Lotto Soudal) pred Petrom Saganom (Bora Hansgrohe) in Samom Bennettom (Deceuninck Quick Step), Slovak pa je bil naknadno celo diskvalificiran.

Etapo, ki se je začela v Chatelaillon-Plagu ter končala v zgodovinskem Poitiersu, je zaznamoval takojšnji beg domačina Matthieua Ladagnousa, ki si je uspel ustvariti prednost 5 minut, preden so se za njim podali Oliver Naesen, Stefan Küng, Michael Gogl, Lukas Pöstlberger, Jasper Stuyven in Tom Van Aesbroeck, kar pa je bil znak za sprinterske ekipe, da je vrag odnesel šalo.

Tadej Pogačar Foto Šport Takšne posledice je na Pogačarju pustil torkov padec

Glavnina je tako kmalu ujela zasledovalno skupino, kot posledica pa se je stopila tud Ladagnousova prednost. Francoz si je sicer ponovno uspel privoziti 3 minute prednosti, a je bil že 43 kilometrov pred ciljem ujet.

30 kilometrov pred ciljem pa je prišlo do prave drame v glavnini, ko je sredi ene izmed vasic prišlo do zoženja ceste, katero je botrovalo padcu, v katerem jo je najhuje skupil Astanin Ion Izagirre, ki je bil nekaj časa celo v nezavesti z zelo grdimi ranami. Kasneje je prišlo obvestilo, da je Španec že pri zavesti, da je zanj poskrbela zdravniška ekipa, a je seveda odstopil z dirke.

Preostanek etape je nato minil precej mirno, pelotona pa niso raztrgali niti občasni bočni vetrovi, tako da je o zmagovalcu odločil sprint glavnine, kljub temu da je 6 kilometrov pred ciljem ponovno z napadom poizkusil Lukas Pöstlberger.

Toda Avstrijcu sta se na zadek prilepila Bob Jungels in Kasper Asgren, v zadnji dveh kilometrih pa je uspela priključiti tudi glavnina, kjer je narekovanje tempa prevzela ekipa Lotto Soudal, svoje pa je dodal tudi Cofidis.

V sprintu se je v izjemno izenačenem obračunu v zadnji metrih uspel do zmage prebiti Ewan, ki je na črti premagal Sagana, Bennetta in Wouta van Aerta. Sagan je bil zaradi prerivanja z van Aertom po koncu etape celo diskvalificiran, s čimer je Bennett močno povečal svojo prednost v seštevku za zeleno majico.

Tour de France | Avtor: Epa Epa

Luka Mezgec (Mitchelton Scott) je zelo dobro sprintal, a je bil nekoliko preveč izpostavljen ter brez zavetrja, kljub temu pa je uspel končati na odličnem 8. mestu, po diskvalifikaciji trikratnega svetovnega prvaka pa je napredoval še za eno mesto.

V času zmagovalca so končali tudi vsi največji favoriti dirke, tako da Primož Roglič (Jumbo-Visma) ostaja v rumenem, pred Eganom Bernalom (Ineos) ima 21 sekund prednosti, sedmo mesto pa je s 44 sekundami zaostanka obdržal Tadej Pogačar.

Ganil do solz Šport Rogličev sin ukradel šov in stopil srca ljudi
* Izidi:
  1. Caleb Ewan (Avs/Lotto Soudal)                  4:00:01
  2. Sam Bennett (Irs/Deceuninck-Quickstep)
  3. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
  4. Bryan Coquard (Fra/B&B Hotels-Vital Concept)
  5. Clement Venturini (Fra/Ag2r La Mondiale)
  6. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
  7. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)
  8. Hugo Hofstetter (Fra/Israel Start-Up Nation)
  9. Oliver Naesen (Bel/Ag2r La Mondiale)
 10. Ryan Gibbons (JAR/NTT Pro Cycling)
...
 21. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)            isti čas
 32. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
 34. Tadej Pogočar (Slo/UAE Team Emirates)
115. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)             + 2:26

- skupni vrstni red:
  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)               46:15:24
  2. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)              + 0:21
  3. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                    0:28
  4. Romain Bardet (Fra/AG2r La Mondiale)              0:30
  5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                 0:32
  6. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)           isti čas
  7. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)             0:44
  8. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                 1:02
  9. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                   1:15
 10. Mikel Landa (Špa/Bahrain McLaren)                 1:42
 ...
 54. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)             1:07:03
 98. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)            1:56:47
105. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)                 2:05:40
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice