Šport
813 ogledov

Razkrite Rogličeve skrivnosti v pripravi na Tour

Lora Klinc, Kilometer nič Reševalni pas/Twitter
Dokumentarni film nam bo dal vpogled v Rogličeve priprave na Tour, knjiga pa v intimno doživljanje lanske Vuelte njegove partnerice.

V Ljubljanskem Kinodvoru so danes predvajali predpremiero dokumentarnega filma o pripravah na dirko po Franciji slovenskega zvezdnika kolesarstva Primoža Rogliča. Ob predvajanju filma v režiji RTV Slovenija pa je svoj knjižni prvenec z naslovom Kilometer nič predstavila tudi Lora Klinc, Rogličeva življenjska sopotnica.

V knjigi so z zelo slikovitim jezikom zapisane globlje, tiste nepoznane in doslej nenapisane avtoričine misli ob prvi zmagi Primoža Rogliča na eni od velikih dirk, španski Vuelti. V zapisu na spletni strani Primoža Rogliča Klinčeva s knjigo vabi "v rdeče obarvani svet, poln adrenalina in kolesarskega deja vuja, ki skuša približati navijaško mrzlico ter svet kolesarstva iz prve vrste".

Lora Klinc, Kilometer nič | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Zato avtorica meni, da je knjiga najboljši medij za dojemanje kolesarske karavane življenje ob njej. "Knjiga je moj najljubši medij. Zapisana beseda pravzaprav. Besede imajo namreč toliko različnih pomenov, interpretacij, da si lahko, če to knjigo prebereva ti in jaz, vse skupaj predstavljava na tisoč načinov. Kolesarstvo sem želela predstaviti tako v teoriji kot v tistih intimnih delih našega življenja," je v pogovoru s povezovalko dogodka Katarino Braniselj, voditeljico na RTV Slovenija, dejala Klinčeva.

Idejo o knjigi in dodatno razširjanje glasu o kolesarstvu v Sloveniji je pohvalil tudi predsednik Kolesarske zveze Slovenije Tomaž Grm. "V Sloveniji ni več osebe, ki ne bi govorila o kolesarstvu. S tem sta Lora in Primož začela odpirati neke povsem druge meje, drugačen pogled na ta šport. Pripomogla sta, da so se kolesarji in kolesarke v Sloveniji iz kilometra nič prestavili na kilometer ena, dva in naprej," je slikovito dejal Grm.

Pisanje in razvijanje misli je, kot pravi Klinčeva, nastajalo spontano, pravi, na poti od tistega prvega kilometra do samega konca dirke in naprej. Le o naslovu knjige in številki nič je bila partnerica slovenskega zvezdnika prepričana vnaprej, ker pooseblja več začetkov, nenazadnje tudi njenega knjižnega.

Lora Klinc, Kilometer nič | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Ideja o prvencu Klinčeve je začela nastajati med dirko po Španiji, na kateri je skupaj z domačimi, prijatelji in takrat dvomesečnim sinom Levom spremljala dirko v živo od devete etape do konca v Madridu, kjer se je Roglič še zadnjič, 15. septembra 2019, odel v rdečo majico, takrat kot zmagovalec prestižne španske pentlje.

V vmesnem času je Roglič vse svoje napore posvetil nastopu na dirki po Franciji, ki se bo začela prihajajočo konec tedna s prvima etapama v okolici Nice. V tem pogledu so pri RTV Slovenija pripravili dokumentarni film o pripravah 30-letnega Kisovčana na največjo kolesarsko dirko po Franciji, na kateri bo kljub padcu na zadnjem preizkusu na kriteriju Dauphine eden glavnih favoritov.

Avtorja David Črmelj in Blaž Oman sta v zadnjih mesecih, v času vsesplošnega zaprtja tako v domovini kot v tujini, v bližini nizozemskega moštva Jumbo-Visma z jasnimi navodili glede snemanja spremljala slovenskega kolesarskega zvezdnika in razkrila delček Rogličeve osebnosti ter seveda tudi truda ter odrekanj, ki gredo v pripravo za tako naporen, tritedenski kolesarski spektakel.

David Črmelj in Blaž Oman | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"V bistvu je bil načrt narejen pred koronsko krizo. Dogovorili smo se, kdaj, kje in kako lahko posnamemo kadre, da se pri tem ne moti kolesarjev in moštva. Virus je nato na Tenerifih vse spremenil, a Primož je dejal, da naj s snemanjem nadaljujemo, saj imamo že nekaj materiala," je dejal eden od avtorjev Črmelj.

Dokumentarni film sicer še nima končne oblike, saj bodo do sobote, ko bo ta premierno predvajan na prvem programu RTV Slovenija, vključili še nekaj novih delov po kriteriju Dauphine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice