Šport
3475 ogledov

Roglič podoživel grozljiv padec v Planici

Primož Roglič Lotto NL-Jumbo Profimedias
Dan, ko je Slovencem zastal dih.

Pisalo se je leto 2007 in kolesarski zvezdnik Primož Roglič je užival status enega najobetavnejših slovenskih smučarskih skakalcev.

Pri komaj 16 letih je v dolini pod Poncami slavil na tekmi celinskega pokala in se z velikimi koraki vzpenjal proti vrhu tega zimskega športa.

Leta 2007 je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Trbižu osvojil zlato, leto prej pa v Kranju srebro. Sezono 2006/2007 je končal na osmem mestu v skupnem seštevku celinskega pokala.

Primož Roglič Video Šport Roglič je Lottovce spravljal tudi v nervozo

Nadobudni skakalec je skakal brez strahu in pri tem znal preceniti svoje sposobnosti. Predvsem psihične, kar bi ga lahko drago stalo 22. marca 2007, ko je grdo padel na Letalnici bratov Gorišek. Roglič se je prezgodaj odrinil, zato mu je takoj pod odskoku vzelo obe smučki in s telesom je silovito trčil v snežno podlago. "Bil sem mlad in nisem imel spoštovanja oziroma strahu, ki bi ga moral imeti," je odgovornost za padec prevzel Roglič.

"Takrat sem verjel, da sem sposoben vsega in da lahko takoj preskočim 200 metrov. Kasneje sem se naučil, da potrebuješ tisto spoštovanje. Takrat ga še nisem imel. To je bila napaka z moje strani," je dodal.

primož roglič Lestvica Šport Rogla zdaj uradno peti najboljši kolesar na svetu

Fizične posledice niso bile tako hude, še najbolj zaskrbljujoč je bil resen pretres mogžanov, zlomil je tudi nos. Po dolgotrajnem okrevanju se je vrnil na skakalnice in v naslednjih letih poskušal nadaljevati zgodbo smučarskega skakalca. A brez vidnejšega uspeha. 

"Mislim, da padec ni bil odločilen, saj je potem še tri leta trdo treniral. Fizično in psihično si je povsem opomogel, vendar tega ni mogel pokazati na skakalnici," se spominja njegov nekdanji trener Zvone Pograjc.

primož roglič Tour de France Šport Roglič v zadnji etapi le še potrdil slovenski rekord

Leta 2012 se je odločil za slovo od smučarskih skokov in se v enem letu prelevil v profesionalenga kolesarja. "Dovolj mi je bilo vsega. Nisem več imel motivacije. Nisem bil ne olimpijski ne svetovni prvak. Začutil sem, da  moram naprej in skoke pustim za seboj. Veliko sem se naučil in se odločil, da poskusim nekaj drugega," je pojasnil.

Ni treba posebej poudarjati, da je bila njegova odločitev še kako pravilna. Na poti do statusa elitnega kolesarja je preskočil marsikatero stopnico in v samo nekaj letih nanizal kopico zavidljivih uspehov. Zadnjega prav na dirki po Franciji, ki jo je končal na visokem četrtem mestu. 

lance armstrong Bruyneel, Armstrong: Šport "Kolesarstvo je potrebovalo Rogliča"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.