Šport
1708 ogledov

To so največja športna imena, ki smo jih izgubili v letu 2021

sveča pogreb grob Profimedia
Poslovili so se prezgodaj.

V noči iz petka na soboto smo vstopili v novo leto in nedvomno si vsi želimo, da bo leto 2022 lepše in mirnejše od minulih dveh. V pričakovanju lepših časov smo se tako ozrli na vse športne legende, ki so nas zapustile v tem nesrečnem letu 2021.

Mednje zagotovo lahko štejemo velikana boksa v srednji kategoriji Marvelous Marvina Haglerja, čigar vladavino in kariero je leta 1987 prekinil po nesoglasni sodniški odločitvi legendarni Sugar Ray Leonard. Pred tem ja Hagler kar 12-krat obranil naslov svetovnega prvaka. V 67 dvobojih je zbral kar 62 zmag (52 s KO), le 3 poraze, 2 dvoboja pa sta bila neodločena. Preminil je v 67. letu starosti.

max mosley | Avtor: EPA EPA

Letos nas je prav tako zapustil nekdanji šef Fie Max Mosley, ki je med leti 1993 in 2009 kar 16 let opravljal vlogo predsednika Mednarodne avtomobilistične federacije, ki med drugim upravlja tudi z dirkami Formule 1. Preminil v 82. letu starosti.

To pa ni bilo edino odmevno slovo kakšnega izmed velikanov Formule 1, saj sta nas letos zapustila tudi legendarna Sir Frank Williams ter Carlos Reutemann. Prvi je bil nekdanji dirkač, ki je še večji pečat pustil kot vodja in ustanovitelj ekipe Williams, na čelu katere je preživel kar 33 let, tekom katerih je ekipa osvojila 9 konstruktorskih naslovov, kar sedemkrat pa so njegovi dirkači postali svetovni prvaki. Preminil je v 80. letu starosti.

Frank Williams | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Reutemann pa je kar deset let nastopal v Formuli 1, kasneje pa se je začel ukvarjati s politiko ter postal celo guverner argentinske province Santa Fe. Vozil je na kar 146 Velikih nagradah, na katerih je dosegel 12 zmag ter 45 stopničk. Leta 1981 je v dirkalniku Williamsa na zadnji dirki sezone izgubil boj za naslov svetovnega prvaka, saj ga je Nelson Piquet premagal za vsega eno točko. Preminil je star 79 let.

Nogomet pa je izgubil enega izmed najboljših napadalcev vseh časov, saj nas je v 76. letu starosti zapustil legendarni igralec Zahodne Nemčije in münchenskega Bayerna, Gerd Müller. Dolgo časa je celo držal rekord za najboljšega strelca Svetovnih prvenstev vseh časov s 14 zadetki, v reprezentančnem dresu pa mu je uspel celo neverjeten dosežek, da si lasti več zadetkov kot nastopov. Na 62 tekmah je namreč zadel kar 68-krat.

gerd müller | Avtor: Epa Gerd Müller (prvi z leve). Epa

Mnogo prezgodaj pa nas je zapustil še en igralec nogometa, a v tem primeru ameriškega. Pri vsega 33 letih se je namreč poslovil legendarni lovilec moštva Denver Broncos Demaryius Thomas, ki je bil kar štirikrat izbran na Pro Bowl (tekma vseh zvezd v ligi NFL), leta 2015 pa je bil eden glavnih razlogov, da je njegov Denver, pri katerem drži mnoge rekorde, osvojil Super Bowl.

Leto 2021 pa je bilo zelo tragično za področje atletike, saj smo izgubili dva mlada šampiona, ki še niti nista bila na vrhuncu svojih moči. Pri vsega 24 letih je v prometni nesreči preminil bronasti s Svetovnega prvenstva v teku na 400 metrov, Abdalelah Haroun, medtem ko je bila kenijska tekačica Agnes Tirop zabodena do smrti pri vsega 25 letih. Bila je dvakratna svetovna prvakinja v krosu, medtem ko je osvajala medalje s Svetovnih prvenstev tudi v teku na 10.000 metrov.

Svojo legendo pa je izgubil tudi baseball. Zapustil nas je namreč "kralj homerunov" Hank Aron, ki je kar 23 let preživel v ligi MLB in velja za enega največjih igralcev baseballa vseh časov. Še danes drži številne rekorde. Umrl je star 86 let.

Jacques Rogge. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V letu 2021 pa smo izgubili tudi nekdanjega predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacquesa Roggea. Belgijec je to funkcijo opravljal med leti 2001 in 2013. Nato je postal častni predsednik organizacije, v kateri je nato deloval do svoje smrti pri 79 letih.

Hrvaška pa je v letu 2021 objokovala kar dva športna heroja, saj sta preminila legendarni nogometaš Zlatko Kranjčar in izjemni rokometaš Zlatko Saračević. Eden nekdaj najboljših rokometašev na svetu ter olimpijski in svetovni prvak je preminil zaradi srčnega zastoja, star je bil 59 let. Le nekaj dni za njim pa je svet zapustil tudi priljubljeni "Cico", ena največjih legend v zgodovini Dinama Zagreb. Pri 64 letih je umrl po kratki, a hudi bolezni.

Zlatko Kranjčar | Avtor: Epa Epa

Tudi Srbi so v minulem letu izgubili dve športni legendi, saj sta svet zapustila Vera Nikolić ter Dušan Ivković. Nikolićeva je bila izjemna atletinja, ki je dvakrat postala evropska prvakinja v teku na 800 metrov, 20. julija 1968 pa je postavila celo svetovni rekord s časom 2:00,5, ki je veljal tri leta. Leta 1966 je bila izbrana za jugoslovansko športnico leta. Umrla je v 73. letu starosti.

"Duda" Ivković pa nas je zapustil pri 77 letih, potem ko se je uveljavil kot eden najboljših evropskih košarkarskih trenerjev. Kar 14 let je vodil najprej jugoslovansko in kasneje srbsko reprezentanco. Leta 2017 je bil sprejet v Fibino hišo slavnih ter imenovan za Legendo Evrolige. Kot glavni trener Olympiacosa je dvakrat osvojil Evroligo, kot jugoslovanski/srbski selektor pa se lahko pohvali s srebrom z Olimpijskih iger leta 1988 ter tremi zlatimi in eno srebrno medaljo z Eurobasketa ter zlatom iz Svetovnega prvenstva leta 1990.

 

V črno zavita tudi Slovenija

Tudi v Sloveniji je leto 2021 vzelo mnoge športne heroje. Dosti prezgodaj smo se tako morali posloviti od Marka Grilca. Najuspešnejši slovenski deskar prostega sloga vseh časov se je pri komaj 38 letih tragično ponesrečil v Söldnu.

Konec maja je v avtomobilski nesreči preminil nekdanji smučarski skakalec Uroš Peterka, ki je v Celinskem pokalu dvakrat stal na stopničkah. Mlajši brat Primoža Peterka se je smrtno ponesrečil z motorjem.

oblak_popivoda_delo_spo_040908_main | Avtor: Žurnal24 main Brane Oblak in Danilo Popivoda Žurnal24 main

Septembra pa je bil v črno zavit slovenski nogomet, saj nas je v 75. letu starosti zapustil legendarni Danilo Popivoda. Bil je dolgoletni nogometaš Olimpije, za katero je odigral 227 prvenstvenih tekem in dosegel 58 golov, igral je tudi za nemški Eintrach Braunschweig. Leta 1974 je bil kot edini slovenski nogometaš najboljši strelec prve jugoslovanske lige. Skupaj z Branetom Oblakom sta leta 1974 postala prva slovenska nogometaša, ki sta v dresu jugoslovanske reprezentance igrala na Svetovnem prvenstvu. Skupno je za reprezentanco med letoma 1972 in 1977 odigral 20 tekem in dosegel pet golov, nastopil je tudi na Euru 1976.

Avgusta pa nas je v 77. letu starosti zapustil Ernest "Nestl" Aljančič, nekdanji hokejist in kasnejši hokejski funkcionar. Petnajst sezon je bil hokejist HK Olimpija Ljubljana, šest tekem je odigral tudi za jugoslovansko reprezentanco. Leta 1994 je prevzel podpredsedniško mesto na Hokejski zvezi Slovenije, leta 1997 pa je bil prvič izvoljen za predsednika s troletnim mandatom in za člana Olimpijskega komiteja Slovenije. Leta 2006 je bil imenovan za častnega predsednika Hokejske zveze Slovenije, katere vodenje je začasno ponovno prevzel leta 2009, oktobra 2010 pa ga je zamenjal Matjaž Rakovec. Bil je tudi član sveta Mednarodne hokejske zveze (IIHF).

Boštjan Strašek | Avtor: Twitter/RK Celje Pivovarna Laško Twitter/RK Celje Pivovarna Laško

V izdihljajih leta pa nas je presenetila še ena žalostna vest, saj se je slovenska športna javnost morala posloviti od nekdaj odličnega rokometaša ter prave legenda Celja Pivovarne Laško, Boštjana Straška. Slednji je kar 11 let nastopal za celjskega velikana, kasneje pa je v klubu opravljal vlogo trenerja mlajših selekcij. Za slovensko reprezentanco je zbral 36 uradnih nastopov. Star je bil vsega 52 let.

Na našem seznamu smo zagotovo izpustili še kakšno veliko ime, a ker bi bil seznam preprosto predolg, smo omenili predvsem največje legende, ki so nas zapustile v letu 2021. Naj počivajo v miru, mi pa lahko le upamo, da bo leto 2022 končno prineslo lepše čase.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice