Šport > Zimski športi
20947 ogledov

Damjan ni šel po sledeh Prevca, Kranjca in Tepeša

jernej damjan
Slovenski skakalec do nekdanjega trenerja ni bil tako kritičen kot nekateri reprezentančni kolegi.

Jernej Damjan ima za seboj eno najboljših sezon v karieri, ki jo sklenil na 17. mestu skupnega seštevka (379 točk). Od slovenskih skakalcev se je bolje od njega odrezal le Peter Prevc na 15. mestu (416 točk).

Planica 2018 Menjava Šport Jasnič: Bertoncelj bo stopil v velike čevlje

34-letni Ljubljančan je poskrbel za prvovrstno senzacijo na posamični tekmi v Ruki, kamor je pripotoval kot rezerva in z dvema odličnima skokoma prišel šele do svoje druge zmage v svetovnem pokalu. S tem je potrdil status A reprezentanta in se uveljavil kot redni udeleženec tekem svetovnega pokala, na katerih mu je zdaj že nekdanji trener Goran Janus namenjal priložnosti vse do konca sezone, ki se je tradicionalno zaključila s spektaklom v Planici.

Jernej Damjan | Avtor: Profimedia Profimedia

Po napornem koncu tedna v dolini pod Poncami časa za premlevanje dogodkov iz pretekle sezone še ni imel. "Kdaj sem imel čas, jaz se ga ne spomnim," nas je nasmejal ob vprašanju, kako se počuti zdaj, ko je imel priložnost vsaj malce zadihati.

"Zadihal bom naslednji teden, ko grem na dopust. Za mano je res lepa sezona. Zavedati se moram, da nisem več najmlajši, zato moram delati z glavo in drugače kot 20-letniki, s katerimi se moram boriti. S sezono sem zadovoljen, določene stvari bi lahko še popravil, ampak to je nekaj povsem normalnega. Z vsako sezono se nekaj naučiš," je povedal Damjan.

peter prevc domen prevc planica Razkrito Šport Znan novi trener slovenskih skakalcev

Odlične predstave v posamični konkurenci je kronal z ekipnim srebrom na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu, kjer je slovenska reprezentanca v postavi Damjan, Anže Semenič, Peter in Domen Prevc zaostala le za favoriziranimi Norvežani. "Takšne stvari je vedno težko primerjati, zagotovo pa so ekipne medalje nekaj povsem drugačnega. Uspeha se veseli celotna ekipa. Najlepši občutki so takrat, kadar je celotna ekipa vesela in zadovoljna," je pojasnil.

peter prevc jernej damjan domen prevc anže semenič orli sp v poletih oberstdorf | Avtor: Epa Epa

Po Planici je v slovenskem medijskem prostoru odjeknila novica, da se s trenerskega stolčka poslavlja dolgoletni prvi mož A reprezentance Goran Janus. Nasledil ga je Gorazd Bertoncelj.

Planica 2018 Odziv Šport Janus: Pričakoval sem to, tihi dogovor je bil ...

Janusovo slovo naj bi bilo vsaj delno povezano z napetimi odnosi v reprezentanci, na kar so posredno ali neposredno po koncu sezone opozorili Prevc, Jurij Tepeš in Robert Kranjec. "Jaz se s tem sploh nisem obremenjeval. Osredotočen sem bil nase in na svoje rezultate, dejansko temu sploh nisem posvečal nobene pozornosti ali se poglabljal v to," je povedal Damjan.

robert kranjec Odnosi razpadli Šport Kranjec šokiral: "Zavrgli so me kot cunjo, komunikacije ni"

Čeprav je vedel, da nekateri fantje niso zadovoljni, je vse to poskušal odmisliti. "Seveda sem vedel, ampak Jurija Tepeša in Roberta Kranjca tako ni bilo veliko zraven. Nekaj sem vedel, vendar sem se poskušal oddaljiti od negativne energije. Še posebej med sezono. To so stvari, s katerimi se je treba ukvarjati po koncu sezone, ko je glava čista."

O Janusovih kvalitetah bržkone nima smisla razpravljati? "Zagotovo. Jaz in Goran nisva sodelovala samo v zadnjih letih, ampak sva tudi skupaj skakala. Njegovi rezultati govorijo sami zase. Povsem normalno pa je, da po nekem obdobju pride do sprememb. V vseh reprezentancah prihaja do menjav. Bog ne daj, da bi bili tako kot nogometaši, potem bi imeli vsako tekmo drugega trenerja," meni 34-letnik.

peter prevc domen prevc planica Razkritje Šport S tem je Janus dokončno izgubil Prevčevo zaupanje

Poudaril je, da menjava trenerskega vodstva ni nič spornega, ampak povsem običajen potek dogodkov. "Stvari se morajo menjati. Osem let je dolgo obdobje. V športu je to nekaj običajnega. Vedno so nihanja. Žal je pa tako, da se vedno išče krivca. Po mojem mnenju tukaj ni nobenega krivca, ampak gre za povsem normalen proces. Tudi v življenju nismo vsako leto enako uspešni. Imamo boljša in slabša leta, vendar ni ene okoliščine, ki bi določala, zakaj je temu tako," je pojasnil.

Sam je priznal, da s 34 leti ne sodi med najmlajše tekmovalce, vendar si s tem ne beli glave, marveč se prepušča toku dogajanja. "Dokler čutiš, da lahko, moraš vztrajati. Edino, česar ne smeš storiti, je obupati. Ko bom začutil, da nimam več prave energije, takrat se bom umaknil in počel kaj drugega. Seveda se prikradejo dvomi, a dokler je želja večja od dvomov, je vedno vse mogoče. Nekaj let nazaj sem se prepustil toku. Dokler bo šlo, bo šlo. Ne bom se kaj dosti sekiral. V življenju počnem tudi druge stvari. Če bi bil vrhunski šport vse, s čimer bi se ukvarjal pri mojih letih, bi bilo to zelo težko. Še posebej za glavo."

jernej damjan | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA


Poudaril je še, da se stanje v svetovnem pokalu, kjer je debitiral v sezoni 2003/2004, iz leta v leto izboljšuje, povsem drugačna slika pa se kaže na velikih tekmovanjih. Eno takšnih negativnih izkušenj je imel na letošnjih olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

"V svetovnem pokalu je organizacija boljša iz leta v leto, na velikih tekmovanjih pa se dogajajo čudne stvari. Letošnje olimpijske igre so bile že moje četrte in vsakič je slabše. In če ti ne gre, je potem negativnost še toliko večja. Veliko pove tudi to, da večina športnikov, tistih premožnejših od smučarskih skakalcev, sploh ni spala v olimpijski vasi, ker so takoj videli, kakšno je stanje."

V naslednjih dneh ga čaka še veliko dela, nato pa se bo lahko končno odpravil na zasluženi počitek. "Ravno se vračamo iz Gorenja. Čaka me še nekaj obveznosti do pokroviteljev, potem pa si bom privoščil tritedenski dopust," je zaključil slovenski skakalec.

Komentarjev 5
  • Majazmaja 09:36 29.marec 2018.

    Tale mi je vedno deloval precej vzvišeno in mi nikoli ni bil simpatičen, ampak zdaj je pridobil nekaj točk, saj edini pozna osnove bontona ...

  • Tadej 19:32 28.marec 2018.

    Ritoliznik antipaticen.

  • Avatar skeptik
    skeptik 18:56 28.marec 2018.

    Bravo Jajc. Vedno si mi bil simpatičen.... Od tebe se Prevci lahko marsikaj naučijo. Predvsem skromnosti in omike. Uživaj na dopustu

Sorodne novice