Šport > Zimski športi
683 ogledov

Jasnič: Bertoncelj bo stopil v velike čevlje

Planica 2018 Saša Despot Ljubo Jasnič.
Novi trener slovenskih skakalcev je Gorazd Bertoncelj.

Na čelu slovenske smučarske skakalne ekipe je včeraj zvečer dosedanji vodja mladinske vrste Gorazd Bertoncelj nasledil Gorana Janusa, ki je bil prvi trener zadnjih sedem sezon, v katerih so slovenski skakalci dosegli zavidljive uspehe, a s padcem v zadnjih dveh sezonah.
                    
"Po temeljiti razpravi smo se včeraj odločili, da strokovni izziv za naslednje obdobje damo Janusu, ki je dobil odlične ocene za doslej opravljeno delo. Za slovenske skoke je naredil ogromno, največ med vsemi. Čevlji, v katere bo stopil Bertoncelj, imajo veliko številko. Toda prepričan sem, da je izbira dobra," je na novinarski konferenci povedal predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Smučarske zveze Slovenije Ljubo Jasnič.

"Tihi medsebojni dogovor z Jasničem je bila olimpijska medalja, zato odločitev ni bila veliko presenečenje. Tudi sam sem proti koncu čutil, da stvari ne bodo šle v nedogled in da je čas za nove izzive. Ta je sedaj tukaj pred mano. Dolgo časa smo bili skupaj, uspešne sezone so za nami, zahteve so stopničke, medalje," je povedal Janus.

Goran Janus "Fajtali smo" Šport Janus tudi o Prevčevih težavah

Slovenski reprezentanci na OI v južnokorejskem Pyeongchangu ni uspelo osvojiti olimpijskega odličja, Peter Prevc, ki je branil srebro in bron izpred štirih let in iger v Sočiju, je bil 10. in 12., ekipa pa je tudi ostala brez stopničk.

"Cilj zveze in tudi moja je bila letos olimpijska medalja. V sezoni 2011/12 smo začeli kot majhna ekipa, potem smo povečevali kvote skakalcev v svetovnem pokalu, dobili smo močno trenersko ekipo, spoštovano po vsem svetu. Za mano je dolga doba, ki še ni končana in sem v vsem zelo užival," je dejal Janus, ki se je nato zahvalil celotni ekipi na čelu z njegovim pomočnikom Janijem Grilcem, ki bo delo nadaljeval kot vodja mladinskega pogona po Bertoncljevem odhodu na nov izziv.

"Imel sem odprte roke in bi lahko vodil druge ekipe, vendar sem vse odklonil. Ne bom več v neposrednem stiku s tekmovalci, vpet v program treninga, več bom doma. Bom pomagal vsem ostalim trenerjem v skokih in nordijski kombinaciji. Več bomo delali na materialih. Delo trenerja pa me veseli, prav mogoče je, da ga bom opravljal že čez nekaj let. Sedaj pa moramo zagnati reprezentančne pogone. Tako se bova temeljito pogovorila z Bertoncljem, ko se vrne z dopusta," je svojo novo vlogo orisal Janus.

Planica 2018 Odziv Šport Janus: Pričakoval sem to, tihi dogovor je bil ...

"Bertoncelj je bil moj klubski trener pred desetimi leti in sem ga potem lahko spremljal prek bratov v mladinski ekipi; je zahteven trener. Imam svoje cilje, načrt za naprej, se pa moramo sedaj o vsem še uskladiti," pa je dejal Peter Prevc.

Bil je najboljši Slovenec sezone tako na OI kot v skupnem seštevku svetovnega pokala, a nezadovoljen s skupnim 15. mestom. S tretjim mestom je osvojil svoje edine posamične stopničke v sezoni v Zakopanah, kjer je slavil Anže Semenič, drugo slovensko zmago zime pa je pred tem na Finskem zabeležil še Jernej Damjan.

Toda tudi Petra Prevca je zmotila hitra zamenjava, ki se je zgodila v dveh dnevih po finalu v Planici: "Način, kako se je vse obrnilo, to ni bilo ravno za šport na vrhunski ravni, ampak saj bo šlo hitro mimo."

Na začetku dogodka je predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić napovedal nadaljevanje sodelovanja s smučarskimi skoki ter Jasniču izročil ček za 90.000 evrov za slovenske skakalne klube, predvsem za naraščaj; to je plod akcije po trgovskih centrih, ki je dobila 680.000 glasov, denarne nagrade za "nove skoke v prihodnost" pa je z največ glasovi dobilo še šest klubov, prve pa so bil Vizore, klub iz štajerske občine Vojnik (12.000 evrov). Vizore so zmagale tudi v kuharskem dvoboju proti smučarski ekipi na čelu z Jernejem Damjanom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.